PL
W pracy przedstawiono wyniki badań nad plonowaniem nawadnianej i nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu gorczycy białej uprawianej w latach 1999-2002, na glebie zaliczanej do klasy bonitacyjnej IIIa. Z dwóch stosowanych czynników plonotwórczych istotny wpływ na wzrost plonów nasion miały obydwa stosowane zabiegi, a za optymalną dawkę azotu można uznać N3 (70 kg). Dla wyższej zawartości oleju tłustego w nasionach istotne okazało się tylko nawadnianie roślin, lecz największą wydajność z jednostki powierzchni uzyskano w połączeniu tego zabiegu z wyższym nawożeniem azotowym. Efektywność netto 1 mm rozdeszczowanej wody w uprawie gorczycy białej wyniosła średnio 1,25, a brutto 3,42 kg·ha⁻¹. Najwyższą średnią efektywność 1 kg azotu osiągnięto przy dawce N2 (czyli 50 kg·ha⁻¹) na obiektach deszczowanych (12,7 kg·ha⁻¹) i N3 (70 kg·ha⁻¹) na kontrolnych (11,5 kg·ha⁻¹). Można zatem stwierdzić, że gorczyca najlepiej wykorzystała azot w warunkach nawadniania przy zastosowaniu dawki N2.
EN
The results of the study on white mustard yielding in the soil of IIIa valuation class under the conditions of irrigation and differentiated nitrogen fertilization doses in the years 1999-2002, are presented in the paper. Both the studied factors had a significant influence on the increase of yields of seeds, and the optimum nitrogen dose was N3 (70 kg N·ha⁻¹). A significant higher content of oil in seeds was obtained under the irrigation, but the highest output of oil was noted in connection with this factor (irrigation) with a higher nitrogen fertilization. Irrigation water use efficiency (netto) amounted on the average to 1.25 kg·ha⁻¹ and that from irrigation and rainfall total (brutto) tp 3.42 kg·ha⁻¹. The highest average productivity of 1 kg nitrogen (12.7 kg·ha⁻¹) was obtained with the dose of N2 (50 kg N·ha⁻¹) on the irrigated plots, and N3 (70 kg N·ha⁻¹) on the control plots (11.5 kg·ha⁻¹). Therefore it can be stated that the best use of nitrogen by white mustard grown under irrigation was with the dose of N2 amounting to 50 kg·ha⁻¹.