PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 26 | 2 |

Tytuł artykułu

The effect of multi-component fertilizers on spring barley yield, the content and uptake of macronutrients

Warianty tytułu

PL
Wpływ nawozów wieloskładnikowych na plon, zawartość i pobranie makroelementów przez jęczmień jary

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this study was to determine the effect of mixed multi-component fertilizers on spring wheat yield, the content and uptake of macronutrients. A three-year field experiment (2005–2007) was carried out in a randomized block design at the Research and Experimental Station in Tomaszkowo, at the University of Warmia and Mazury in Olsztyn. The experiment comprised three fertilization treatments in four replications: control treatment (simple fertilizers), Amofosmag 3 and Amofosmag 4. The tested crop was spring barley cv. Orthega. Amofosmag 4 had the most beneficial influence on the yield of spring barley grain. The effect of Amofosmag 3 was similar to that of simple fertilizers. In most cases, simple and multi-component fertilizers exerted a comparable effect on the mineral composition of the tested crop. More pronounced differences were observed in this respect between successive years of the study. The highest total uptake of nitrogen and potassium by spring barley was noted in plots fertilized with Amofosmag 3, while the highest total uptake of phosphorus, calcium and magnesium was observed in treatments with Amofosmag 4. This indicates that the nutrients contained in mixed fertilizers are more readily available to plants, compared with simple fertilizers.
PL
Celem pracy była ocena wpływu zastosowanych nawozów wieloskładnikowych mieszanych na plon, zawartość i pobranie makroelementów przez jęczmień jary. Trzyletnie doświadczenie polowe (2005–2007) przeprowadzono w Zakładzie Dydaktyczno-Doświadczalnym w Tomaszkowie należącym do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Doświadczenie, założone metodą losowanych bloków, obejmowało trzy obiekty nawozowe w czterech powtórzeniach: obiekt kontrolny (nawozy jednoskładnikowe), Amofosmag 3 i Amofosmag 4. Rośliną testowaną był jęczmień jary odmiany Orthega. Z przeprowadzonych badań wynika, że najkorzystniej na plon ziarna jęczmienia jarego wpłynął Amofosmag 4. Amofosmag 3 działał natomiast na poziomie nawozów jednoskładnikowych. Nawozy jednoskładnikowe i wieloskładnikowe wykazywały, na ogół, działanie równorzędne na skład mineralny testowanej rośliny. Większe zróżnicowanie wystąpiło między poszczególnymi latami badań. Największe łączne pobranie N i K przez jęczmień jary stwierdzono po zastosowaniu Amofosmagu 3, a P, Ca i Mg w obiektach z Amofosmagiem 4. Świadczy to o lepszej przyswajalności składników pokarmowych z badanych nawozów wieloskładnikowych niż z nawozów jednoskładnikowych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

26

Numer

2

Opis fizyczny

p.89-97,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protection, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 8, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protection, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 8, 10-719 Olsztyn, Poland
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protection, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 8, 10-719 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • CZUBA R. 1998. Optymalny asortyment podstawowych nawozów wieloskładnikowych warunkowany krajową strukturą zasiewów i zasobnością gleb. Folia Univ. Agric. Stetin. Agricultura, 190(72): 43–48.
  • CZUBA R. 1996. Nawożenie mineralne roślin. Zakłady Chemiczne „POLICE” SA.
  • GLABISZ U., KIC B., GRZMIL B. 1992. Manufacture of low chloride multicomponent fertilizers based on conversion in aqueous solution. J. Agric. Food Chem., 40: 1393–1397.
  • KRZYWY E., JAKUBOWSKI W., KRZYWY J. 2001. Wpływ nawozów wieloskładnikowych i jednoskładnikowych na wysokość i niektóre cechy jakościowe plonów roślin. I. Wpływ nawozów wieloskładnikowych i jednoskładnikowych na wysokość plonów roślin oraz zawartość w nich azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i siarki. Folia Univ. Agric. Stetin. Agricultura, 223(89): 99–106.
  • KRZYWY E., JAKUBOWSKI W., PASIKOWSKI J. 2000. Wpływ nawozów wieloskładnikowych i jednoskładnikowych na wysokość plonów i niektóre cechy jakościowe pszenżyta ozimego i jęczmienia jarego. Folia Univ. Agric. Stetin. Agricultura, 204(81): 163–168.
  • FILIPEK T. 2001. Zawartość składników pokarmowych a zastosowanie nawozów wieloskładnikowych z KIZPS „Siarkopol”. Folia Univ. Agric. Stetin. Agricultura, 223(89): 41–46.
  • FILIPEK-MAZUR B., GONDEK K. 2005. Plonowanie i zawartość siarki w gorczycy białej jako efekt stosowania wieloskładnikowych nawozów zawierających siarkę. Acta Agrophysica, 6(2): 343–351.
  • MAZUR T., MAZUR Z., WOJTAS A., GRZEŚKOWIAK A. 2001. Wpływ nawozów wieloskładnikowych na wielkość i jakość plonów roślin uprawianych w 4-polowym zmianowaniu. Folia Univ. Agric. Stetin. Agricultura, 223(89): 113–120.
  • STĘPIEŃ W., MERCIK S. 2001. Działanie na rośliny i glebę nawozów wieloskładnikowych i pojedynczych w zmianowaniu pięciopolowym. Folia Univ. Agric. Stetin. Agricultura, 223(89): 165–168.
  • ŚWIERCZEWSKA M., SZTUDER H. 2006. Wskaźniki efektywności i wykorzystania składników pokarmowych przy różnych sposobach aplikacji nawozów w uprawie kukurydzy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 508: 181–186.
  • SZTUDER H. 2007. Produkcyjna i ekologiczna ocena różnych sposobów aplikacji nawozów w uprawie pszenicy ozimej. Inżynieria Rolnicza, 3(91): 167–172.
  • ZAWARTKA L., SKWIERAWSKA M. 2004a. Wpływ nawozów wieloskładnikowych na wymywanie fosforu i innych makroelementów z gleby. Prace Nauk. AE Wrocław, 1017: 69–77.
  • ZAWARTKA L., SKWIERAWSKA M. 2004b. Wpływ nawozów wieloskładnikowych na plon i zawartość fosforu i innych makroelementów w jęczmieniu jarym. Prace Nauk. AE Wrocław, Chemia, 1017: 149–157.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-b645b8a9-cdab-4436-a267-07076951fded
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.