PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 151 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ dodatku fitazy mikrobiologicznej na gospodarkę mineralną świń

Warianty tytułu

EN
The infl uence of addition the microbial phytase on the pigs’ mineral economy

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

151

Numer

1

Opis fizyczny

s.91-101,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biochemii i Toksykologii – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Baidoo S.K., Liu Y.G.: Hulless barley for swine: ileal and faecal digestibility of proximate nutrients, amino acids and non-starch polysaccharides. J. Sci. Food Agric., 1998, 76: 397-403.
  • 2. Bedford M.R.: Mechanism of action and potential environmental benefits from the use of feed enzymes. Anim. Feed Sci. Technol., 1995, 53(2): 145-155.
  • 3. Bedford M.R.: Exogenous enzymes in monogastric nutrition-their current value and future benefits. Anim. Feed Sci. Technol., 2000, 86(1): 1-13.
  • 4. Brady S.M., Callan J.J., Cowan D., McGrane M., O’Doherty J.V.: Effect of phytase inclusion and calcium/phosphorus ratio on the performance and nutrient retention of grower-finisher pigs fed barley/wheat/soya bean meal-based diets. J. Sci. Food Agric., 2002, 82(15): 1780-1790.
  • 5. Classen H.L., Campbell G.L., Groot Wassink J.W.D.: Improved feeding value of Saskatchewan-grown barley for broiler chickens with dietary enzyme supplementation. Can. J. Anim. Sci., 1988, 68: 1253-1259.
  • 6. Czech A.: Efektywność fitazy w żywieniu zwierząt. Med. Wet., 2007, 63(9): 1034-1039.
  • 7. Czech A., Grela E.R.: Wpływ dodatku fitazy pochodzenia mikrobiologicznego na strawność pozorną i jelitową aminokwasów oraz ich zawartość w różnych tkankach u loch. Rocz. Nauk Zoot., 2004, 31(1): 67-75.
  • 8. De Vries R.P., Kester H.C.M., Paulsen C.H., Visser J.: Synergistic interactions between polysaccharide degrading enzymesfrom Aspergillus. 2nd European Symposium on Enzymes in Grain Processing ESEPG-2, Helsinki, 8-10 December 1999, Finland, 91-99.
  • 9. Eeckhout W., De Paepe M.: In vitro and in vivo comparison of microbial and plant phytase. W: Phytase in Animal Nutrition and Waste Management; red.: M.B. Coelho i E.T. Komegay, BASF Corporation, Mount Olive, NJ., 1996, 237-240.
  • 10. Fang Z.F., Peng J., Liu Z.L., Liu Y.G.: Responses of non-starch polysaccharide-degrading enzymes on digestibility and performance of growing pigs fed a diet based on corn, soya bean meal and Chinese double-low rapeseed meal. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr., 2007, 91: 361-368.
  • 11. Fiske C.H., Subbarow Y.: The colorimetric determination of phosphorus. J. Biol. Chem., 1925, 66(2): 375-400.
  • 12. Grela E.R.: Effectiveness of microbial phytase and citric acid dietary supplementation on sows reproductive traits. Phytase in animal nutrition. Proceedings of the International Symposium on phytase in animal nutrition. Lublin, 8-9 June 2000, 40-47.
  • 13. Guggenbuhl P., Nunes S.C.: Effects of two phytases on the ileal apparent digestibility of minerals and amino acids in ileo-rectal anastomosed pigs fed on a maize-rapeseed meal diet. Liv. Sci., 2007, 109(1-3): 261-263.
  • 14. Harper A.F., Kornegay E.T., Schell T.C.: Phytase supplementation of low-phosphorus growing-finishing pig diets improves performance, phosphorus digestibility, and bone mineralization and reduces phosphorus excretion. J. Anim. Sci., 1997, 75: 3174-3186.
  • 15. Jongbloed A.W., Kemme P.A., Mroz Z., Van Diepen H.T.M.: Efficacy, use and application of microbial phytase in pig production: a review. Biotechnology in the Feed Industry. Proceeding of Alltech’s 16th Annual Symposium; red.: T.P. Lyons and K.A. Jacques, 1997, 111-129.
  • 16.Lindberg J.E., Lyberg K., Sands J.: Influence of phytase and xylanase supplementation of a wheat-based diet on ileal and total tract digestibility in growing pigs. Liv. Sci., 2007, 109(1-3): 268-270.
  • 17. Moehn S., Atakora J.K.A., Sands J., Ball R.O.: Effect of phytase-xylanase supplementation to wheat-based diets on energy metabolism in growing-finishing pigs fed ad libitum. Liv. Sci., 2007, 109: 271-274.
  • 18. Näsi J.M., Helander E.H., Partanen K.H.: Availability for growing pigs of minerals and protein of a high phytate barley-rapeseed meal diet treated with Aspergillus niger phytase or soaked with whey. Anim. Feed Sci. Technol., 1995, 56: 83-98.
  • 19. Normy Żywienia Świń. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego, PAN, Omnitech Press, Warszawa, 1993.
  • 20.Olukosi O.A., Sands J.S., Adeola O.: Supplementation of carbohydrases or phytase individually or in combination to diets for weanling and growing-finishing pigs. J. Anim. Sei., 2007, 85: 1702-1711.
  • 21.Sands J.S., Ragland D., Baxter C., Joern B.C., Sauber T.E., Adeola O.: Phosphorus bioavailability, growth performance and nutrient balance in pigs fed high available phosphorus corn and phytase. J. Anim. Sci., 2001, 79: 2134-2142.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-b3eb724b-8c98-4e55-a204-37fff5458b15
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.