PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 | 1 |

Tytuł artykułu

Quality of eggs from game pheasants fed diets of different nutritional value

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Jakość jaj bażantów łownych żywionych mieszanką o różnej wartości pokarmowej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Eggs from game pheasants receiving a diet containing 19.0% crude protein and 11.7 MJ ME (control) or 15.0% crude protein and 12.6 MJ ME were studied. Analysis was made of 60 eggs (30 eggs from each group) collected during the 5th week of egg production. Eggs were examined within 24 h of collection. Pheasants receiving the experimental diet laid eggs with lower (P≤0.05) weight (26.3 g), length (42.1 mm) and width (33.5 mm) compared to the eggs from pheasants fed the control diet (30.8 g, 43.8 mm and 35.6 mm, respectively). The eggs from pheasants receiving the experimental feed had shells that were significantly (P≤0.05) lighter (2.5 g), thinner (0.280 mm), weaker (shell deformation 31.3 μm) and smaller in area (42.1 cm2). The eggs had the same percentages of albumen (52.9%) and similar percentages of yolk (37.4 : 37.6%) in both groups, with albumen and yolk weight being significantly lower in eggs from pheasants receiving the experimental diet. The change in diet composition increased the pH (P≤0.05) of fresh egg contents.
PL
Badania przeprowadzono na jajach bażantów łownych żywionych mieszanką paszową zawierającą 19,0% i 11,7MJ EMlub 15,0% białka ogólnego i 12,6MJ EM. Ocenie poddano 60 jaj po 30 sztuk z każdej grupy, zebranych w 5. tygodniu nieśności. Badania wykonano w ciągu 24 godzin od ich pozyskania. Bażanty żywione mieszanką paszową doświadczalną znosiły jaja o mniejszej (P≤0,05) masie (26,3 g), długości (42,1 mm) i szerokości (33,5 mm), w porównaniu z jajami bażantów karmionych kontrolną mieszanką (odpowiednio: 30,8 g, 43,8 mm, i 35,6 mm). Jaja bażantów karmionych paszą doświadczalną miały istotnie (P≤0,05) lżejszą (2,5 g), cieńszą (0,280mm), słabszą (elastyczne odkształcenie 31,3 μm), o mniejszej powierzchni (42.1 cm2) skorupę. Procentowy udział białka jaja był taki sam (52,9%), a żółtka podobny (37,4 : 37,6%) w obu grupach, a masa białka i żółtka istotnie mniejsza w jajach bażantów karmionych mieszanką doświadczalną. Zmiana składu paszy spowodowała zwiększenie kwasowości (P≤0,05) treści świeżych jaj.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

1

Opis fizyczny

p.41-48,ref.

Twórcy

  • Department of Poultry Breeding, University of Technology and Life Science in Bydgoszcz, Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • Demirel Ş., Kirikçi K., 2009. Effect of different egg storage times on some egg quality characteristics and hatchability of pheasants (Phasianus colchicus). Poult. Sci. 88, 440–444.
  • Garip M., Caglayan T., Kirikçi K., Günlü A., 2010. A comparison of egg quality characteristics of partridge and pheasant eggs, P. colchicus, A. graeca. J. Anim. Vet. Adv. 9 (2), 299–301.
  • Giebel O., Jamroz D., Mazurkiewicz M., 1984. Reproductive parameters of pheasants receiving low-protein diets made from domestic components [Wskaźniki reprodukcji bażantów żywionychmieszankami o obniżonej zawartości białka, sporządzonymi z komponentów krajowych].Med.Weter. 40 (8), 479–481 [in Polish].
  • Jamroz D., Bartczak R., Giebel O., Mazurkiewicz M., Mróz A., 1984. Production results and health status of pheasants fed low-protein concentrates made from Polish raw materials [Efekty produkcyjnei stan zdrowotny bażantów żywionych niskobiałkowymi mieszankami treściwymi, sporządzonym z surowców krajowych]. Med.Weter. 40 (6), 357–360 [in Polish].
  • Jamroz D., Giebel O.,Mazurkiewicz M., 1985. Laying performance of hen pheasants fed diets made of domestic components and supplemented with Ca, P and NaCl [Produkcja nieśna kur bażancichżywionych mieszankami sporządzonymi z komponentów krajowych uzupełnionych dodatkiem Ca, P i NaCl]. Med.Weter. 504–506 [in Polish].
  • Kirikçi K., Günlü A., Cetin O., Garip M., 2003. Some quality characteristics of pheasant (Phasianus colchicus) eggs. J. Food Agric. Environ. 1 (3/4), 226–228.
  • Kirikçi K., Cetin O., Günlü A., Garip M., 2004. Effect of hen weight on egg production and some quality characteristics in pheasants (Phasianus colchicus). Asian-Australian J. Anim. Sci. 17 (5),684–687.
  • Kirikçi K., Günlü A., Garip M., 2005. Some quality characteristics of pheasant (Phasianus colchicus) eggs with different shell colors. Tur. J. Vet. Anim. Sci. 29, 315–318.
  • Krystianiak S., Kontecka H., 2002. Egg shell quality according to colour and egg production period in pheasants [Jakość skorupy jaj w zależności od barwy i okresu nieśności bażantów]. Rocz.Nauk. Zootech. 16 (Suppl.), 131–135 [in Polish].
  • Kuźniacka J.,Adamski M., Bernacki Z., 2004. Comparison of morphological composition and physical characteristics of different farmed bird species [Porównanie składu morfologicznego i cechfizycznych różnych gatunków ptaków gospodarskich]. Pr. Komis. Nauk. Rol. Biol. BTN B53,139–144 [in Polish].
  • Kuźniacka J., Bernacki Z., Adamski M., 2005. Quality of eggs and effect of egg and chick weight on the body weight of game pheasants during rearing [Jakość jaj oraz wpływ masy jaja i pisklęciana masę ciała bażantów łownych w odchowie]. Pr. Komis. Nauk. Rol. Biol. BTN B55,105–114 [in Polish].
  • Mróz E., Pudyszak K., 2000. Shell colour of game pheasant eggs and its effect on hatchability [Barwa skorupy jaj bażanta łownego i jej wpływ na wylęgowość]. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 49,459–466 [in Polish].
  • Paganelli C.V., Olszowka A., Ar A., 1974. The avian egg: surface area, volume, and density. The Condor 76, 319–325.
  • PN-R-78565, 1998. Hatching eggs from pheasants, Japanese quail and mallards [Jaja wylęgowe bażantów, przepiórek japońskich i kaczek krzyżówek] [in Polish].Zootechnica 10 (1) 2011
  • Song K.T., Choi S.H., Oh H.R., 2000. A comparison of egg quality of pheasant, chukar, quail and guinea fowl. Asian-Australian J. Anim. Sci. 13 (7), 986–990.
  • Świerczewska E., Niemiec J., Riedel J., Siennicka A., Stępińska E., 2000. Poultry breeding and poultry farming technology [Hodowla drobiu i technologia jego chowu]. Wydaw. SGGW,Warszawa, 72 [in Polish].
  • Tarasewicz Z., Ligocki M., Szczerbińska D., Majewska D., Dańczak A., 2006. Different level of crude protein and energy-protein ratio in adult quail diets. Arch. Tierz. Dummerstorf 49 (SpecialIssue), 325–331.
  • Tserweni-Gousi A.S.,Yannakopoulos A.L., 1990. Quality characteristics of pheasant eggs and effect of egg weight and shell quality on chick weight. Arch. Geflügelkd. 2, 54–56.
  • Yannakopulos A.L., 1992. Greek experiences with game birds. Anim. Breed. Abstr. 60, 3375.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-b2a2b848-d668-465a-9706-51902e2a0458
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.