PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności na rynku Unii Europejskiej

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The assessment of Polish food producers competitiveness on the European Union market

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Cztery lata członkostwa Polski w Unii Europejskiej udowodniły, że polscy producenci żywności posiadają przewagi konkurencyjne nad producentami z innych krajów UE (nie tylko o charakterze kosztowocenowym, ale również jakościowym). Dostęp do dużego i zamożnego rynku europejskiego umożliwił gwałtowny wzrost eksportu polskiej żywności. W efekcie poprawie uległo saldo handlu zagranicznego produktami rolnospożywczymi i umocniła się pozycja polskich producentów żywności w rozszerzonej UE. Akcesja Polski do UE nie spowodowała także „zalewu” polskiego rynku żywnością importowaną z UE. Wzrost eksportu wyrobów przemysłu spożywczego do UE był zjawiskiem powszechnym, chociaż bardzo zróżnicowanym. W perspektywie najbliższych lat polski przemysł spożywczy ma szansę na utrzymanie swojej konkurencyjności na rynku europejskim. Lata późniejsze będą już jednak trudniejsze dla polskich producentów żywności.
EN
Four years of Poland existing in the European Union structures revealed comparative advantages of Polish food producers over producers from other EU countries. Access to the big, well developed European market made possible growing of Polish food exports. It was mirrored in improvement of the balance of agri-food trade and strengthening position of Polish food producers in the enlarged EU. The accession of Poland in the EU structures did not result in an excessive inflow of imported from the EU food products. The increase in exports of Polish food industry was a common place, however there were large differences among the branches. In short and medium run Polish food industry has tangible opportunities to increase its competitiveness, but the situation of Polish food producers in the long run can be more difficult.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

s.416-421,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Ekonomiki Przemysłu Spożywczego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa

Bibliografia

  • Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Analizy rynkowe, nr 21-27, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa, 2005-2008.
  • Przemysł spożywczy w Polsce. 2008: IMG Bank Śląski S.A., Warszawa.
  • Skawińska E. (red.) 2002: Konkurencyjność przedsiębiorstw - nowe podejście. PWN, Warszawa.
  • Szczepaniak I. 2005: Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności. Raport z realizacji Programu Wieloletniego, nr 15, IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  • Szczepaniak I. (red.) 2006: Ocena zmian konkurencyjności polskich producentów żywności po wejściu do UE. Raport z realizacji Programu Wieloletniego, nr 37. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Szczepaniak I. (red.) 2006: Ocena rozwoju konkurencyjności polskich producentów żywności po integracji z UE. Raport z realizacji Programu Wieloletniego. IERiGŻ-PIB, Warszawa (w druku).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-ad219bd6-e4c8-4d33-a299-315bb8ab4d4b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.