PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

Effect of somatic cell count on the amount of daily milk yield and chemical composition of milk from cows kept in the region of southern Podlasie

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ liczby komórek somatycznych na wielkość dziennego udoju i skład chemiczny mleka krów utrzymywanych w regionie południowego Podlasia

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of somatic cell count on the amount of daily milk yield and chemical composition of milk from 662 cows kept on 25 farms located in the region of southern Podlasie was analysed.Atotal of 5061 milk samples were evaluated. They were divided into four classes corresponding to the content of somatic cells in 1 ml of milk: <200,000; 201,000–400,000; 401,000–1,000,000; >1,000,000. It was found that, with an increase in the somatic cell count in 1 ml of milk, there was an increase in milk protein content from 3.36% to 3.54% and milk fat content from 4.02% to 4.16%, whereas the content of casein and dry matter in milk decreased from 2.56% to 2.45% and from 13.13% to 12.98%, respectively. Moreover, the percentage of casein in milk protein decreased from 76.2% to 69.2%. Also, milk yield was reduced, and the calculated losses in the milk yield resulting from an increase in the SCC were 10.6 to 17.3%.
PL
Analizowano wpływ poziomu komórek somatycznych na wielkość dziennego udoju i skład chemiczny mleka 662 krów utrzymywanych w 25 gospodarstwach w regionie południowego Podlasia. Łącznie oceniono 5061 prób mleka, które podzielono na cztery klasy odpowiadające określonej zawartości komórek somatycznych w 1 ml mleka: <200 tys., 201–400 tys., 401–1000 tys. i >1000 tys. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem liczby komórek somatycznych w 1 ml mleka z 200 do >1000 tys. wzrosła zawartość białka z 3,36%do 3,54%i tłuszczu z 4,02% do 4,16%, natomiast obniżyła się zawartość kazeiny z 2,56% do 2,45% i suchej masy w mleku z 13,13% do 12,98%. Ponadto zmniejszył się udział kazeiny w białku mleka z 76,2% do 69,2%. Zmniejszyła się także wydajność mleka, a obliczone straty w wydajności mleka na skutek wzrostu LKS wynosiły od 10,6 do 17,3%.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

p.19-27,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Cattle Breeding and Milk Evaluation, University of Nature and the Humanities in Siedlce, B.Prusa 14, 08-110 Siedlce, Poland
autor

Bibliografia

  • Antkowiak I., Rytlewski J., Kučera J., 2003.Wpływ wybranych czynników na zawartość komórek somatycznych w mleku krów jersey [Effect of selected factors on the somatic cell count in themilk of Jersey cows]. Acta Sci. Pol., Zootechnica 2 (2), 9–18 [in Polish].
  • Bogucki M., Sawa A., Krężel-Czopek S., Neja W., Sass Ł., 2010.Wpływ stopnia zabrudzenia krów na jakość mleka [Effect of degree of dirtiness of cows on milk quality].Acta Sci. Pol., Zootechnica9 (3), 3–8 [in Polish].
  • Carlen E., Strandberg E., Roth A., 2004. Genetic Parameters for Clinical Mastitis, Somatic Cell Score, and Production in the First Three Lactations of Swedish Holstein Cows. J. Dairy Sci. 87,3062–3070.
  • Coulon J. B., Gasqui P., Barnouin J., Ollier A., Pradel P., Pomies D., 2002. Effect of mastitis and related- germ on milk yield and composition during naturally-occurring udder infections in dairycows. Anim. Res. 51, 383–393.
  • Czaplicka M., Puchajda Z., Iwańczuk K., Iwulski Z., 1993.Wpływ stanu zdrowotnego wymienia na wydajność i skład mleka krów rasy cb i cb x hf [Effect of the health state of the udder on the yieldand composition of milk from B&W and B&W x HF cows]. Zesz. Nauk. Akademii Rolniczo- -Technicznej w Olsztynie, Zootechnica 38, 39–49 [in Polish].
  • Czerniewicz M., Kiełczewska K., Kruk A., Czaplicka M., Puchajda Z., 2001. Stan zdrowotny wymienia krów holsztyńsko-fryzyjskich a wydajność i cechy fizykochemiczne mleka [Healthstate of the udder of Holstein-Friesian cows with regard to the yield and physicochemical propertiesof milk]. Prz. Mlecz. 10, 458–461 [in Polish].
  • Czupa S., 1998.Mastitis „chorobą zawodową” krów mlecznych [Mastitis as an “industrial disease” of dairy cows]. Prz. Mlecz. 1, 20–23 [in Polish].
  • Danków R., 2000. Możliwości i sposoby ograniczania komórek somatycznych w mleku [Possibilities and ways of limiting somatic cells in milk]. Prz. Mlecz. 2, 52–55 [in Polish].
  • De Vliegher S., Barkema H.W., Stryhn H., Opsomer G., De KruifA., 2005. Impact of Early Lactation Somatic cell Count in Heifers on Milk Yield Over the First Lactation. J. Dairy Sci. 88, 938–947.
  • Dorynek Z., Rytlewski J.,Antkowiak I., Kryszkiewicz C., 2002. Zawartość komórek somatycznych w mleku krów holsztyńsko-fryzyjskich oraz jej wpływ na użytkowość mleczną [Somatic cellcount in the milk of Holstein-Friesian cows and its influence on milk performance]. Acta Sci.Pol., Zootechnica 1 (1–2), 53–62 [in Polish].
  • Górska A., 2004. Wydajność i skład chemiczny mleka krów o podwyższonej liczbie komórek somatycznych [Yield and chemical composition of milk from cows with an elevated somatic cellscount]. Rocz. Nauk. Zootech. 19 (Suppl.), 47–50 [in Polish].
  • Guliński P., Dobrogowska E., Niedziałek G., Mróz B., 2003. Próba określenia związków pomiędzy liczbą komórek somatycznych a wybranymi cechami użytkowości mlecznej krów [Attempt todetermine the relations between somatic cell count and chosen milk performance traits of cows].Zesz. Nauk. Prz. Hod. 69, 101–109 [in Polish].
  • Hagnestam C., Emanuelson U., Berglund B., 2007. Yield Losses Associated with Clinical Mastitis Occuring in DifferentWeeks of Lactation. J. Dairy Sci. 90, 2260–2270.
  • Harmon R. J., 1994. Symposium:Mastitis and genetic evaluation for somatic cell count physiology of mastits and factors affecting somatic cell counts. J. Dairy Sci. 77, 2103–2112.
  • Janicki A., 1996. Jakość i skład mleka surowego a wymagania i przydatność przetwórcza mleka. Zasady pozyskiwania mleka wysokiej jakości a potrzeby przetwórstwa mleka [Quality and compositionof raw milk with regard to the requirements and processing usefulness of milk. Therules of obtaining milk of high quality with regard to the needs of milk processing]. Mater. szkoleniowe, 55–63 [in Polish].
  • Januś E., Borkowska D., 2004. Zależność pomiędzy wynikami testu TOK a wydajnością i składem chemicznym mleka w próbnych udojach [Relationship between the CMT results and yield andchemical composition of milk in test milkings]. Prz. Hod. 5, 1–3 [in Polish].
  • Jóźwik A., Śliwa-Jóźwik A., Strzałkowska N., Krzyżewski J., Kołątaj A., 2004. Zależność między liczbą komórek somatycznych a poziomem GSH, wydajnością i składem chemicznym mleka[Relationship between somatic cell count, level of GSH, milk yield and its chemical composition].Med.Weter. 60 (11), 1215–1217 [in Polish].
  • Juozaitiene V., Zakas A., Juozaitis A., 2004. Relationship of somatic cell count with milk yield and composition in the herds of Black-and-White cattle. Med.Weter. 60 (7), 701–704.
  • Kisza J., Przybyłowski P., Sajko W., Urbańska J, Staniewski B., 1981. Higieniczne i technologiczne aspekty jakości mleka mastitisowego [Hygienic and technological aspects of the quality of mastitismilk]. Prz. Mlecz. 12, 19–21 [in Polish].
  • Kroll J., Surażyński A., Nowak H., 1996. Stany zapalne wymienia krów – wpływ na jakość i przydatność technologiczną mleka [Inflammatory conditions of the udder of cows – effect on the quality and technological usefulness of milk]. Prz. Mlecz. 12, 369–370 [in Polish].
  • Kurek C., 1995. Ekologiczne zwalczanie mastitis u bydła oraz biologiczna metoda poprawy jakości surowca mlecznego [Ecological eradication of mastitis in cattle and biological method of improvingquality of milk]. Prz. Mlecz. 6, 38–41 [in Polish].
  • Lindmark-Mansson H., Svensson U., Paulsson M.,Alden G., Frank B., Johnsson G., 2000. Influence of milk components, somatic cells and supplemental zinc an milk processability. Int. Dairy J. 10, 423–433.
  • Malinowski E., Kłossowska A., 2000. Stan zdrowia wymienia krów punktemkrytycznymw produkcji mleka [Health state of the udder of cows as a critical point in milk production]. Prz. Mlecz. 9,308–311 [in Polish].
  • Mroczkowski S., Piwczyński D., Sawa A., Heller K., 1999.Współzależności między liczbą komórek somatycznych a cechami mleczności krów ze stad RSP Lubiń [Correlation between the somaticcell count (SCC) and milk traits of cows from the Agricultural Cooperative Ferm in Lubiń].Zesz. Nauk. Prz. Hod. 44, 165–173 [in Polish].
  • Neja W., 2003. Zależność między liczbą komórek somatycznych a wydajnością i składem mleka w kolejnychmiesiącach laktacji [Relationship between somatic cell count andmilk yield and compositionduring the succesive months of lactation]. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 69, 111–115 [in Polish].
  • Pillai S.R., Kunze E., Sordillo L.M., Jarayao B.M., 2001. Application of differential inflammatory cell count as a tool to monitor udder health. J. Dairy Sci. 84, 1413–1420.
  • Piwczyński D., 2003. Komórki somatyczne a wydajność i skład mleka krów wysoko wydajnych [Samatic cell count and milk yield and composition of high yieldong cows]. Zesz. Nauk. Prz.Hod. 67, 105–110 [in Polish].
  • PN 68/A-86122. Mleko. Metody badań [Milk. Analytical methods] [in Polish].
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 sierpnia 2004 r. DzU nr 188, poz. 1946 z późn. zm. [Order of the Minister of Agriculture and Rural Development on 18 August 2004][in Polish].
  • Sawa A., Bogucki M., Neja W., 2007.Wpływ wybranych czynników środowiskowych na związek między jakością cytologiczną mleka a jego wydajnością i składem [Effect of some environmentalfactors on the relationship between cytological quality of milk and milk yield and composition].Acta Sci. Pol., Zootechnica 6 (2), 49–56 [in Polish].
  • Sawa A., Bogucki M., Cieślak M., 2000. Wpływ wybranych czynników pozagenetycznych na związek między liczbą komórek somatycznych a cechami mleczności krów [Effect of sellectednon-genetic factors on the correlation between somatic cell count and milk traits of cows]. Rocz.Nauk. Zootech. 6 (Suppl.), 112–117 [in Polish].
  • Sawa A., Piwczyński D., 2002. Komórki somatyczne a wydajność i skład mleka krów mieszańców cb x hf [Somatic cell count and milk yield and composition in Black andWhite x Holstein-Fresiancows]. Med.Weter. 58 (8), 636–640 [in Polish].
  • Sender G., Bassalik-Chabielska L., 1984.Wpływ stanu zdrowia gruczołu mlekowego krów na wydajność mleczną, zawartość białka i tłuszczu w okresie laktacji [Effect of health state of mammarygland of cows on the milk yield, milk protein and fat content during lactation]. Zesz. Probl.Postęp. Nauk Rol. 267, 73–79 [in Polish].
  • Smith K.L., Hillerton J.E., Harmon R.J., 2001. Guidelines on normal and abnormal raw milk based on somatic cell counts and sins of clinical mastitis. National Mastitis Council Guidelines, CopyrightInstitute for Animal Health, Madison.
  • Stanek P., Litwińczuk Z., Teter U., Jankowski P., 2004. Skład chemiczny i jakość cytologiczna mleka krów czarno-białych utrzymywanych w gospodarstwach farmerskich Lubelszczyzny, z uwzględnieniempory roku ich dziennej produkcyjności [Chemical composition and cytological qualityof milk from Black-and-White cows, managed in farms of the Lubelskie region, with considerationof the season of the year and their daily productivity]. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 72 (1),153–159 [in Polish].
  • Turki H., Olechnowicz J.,Winnicki S., 2001. Komórki somatyczne a cechy mleka z poszczególnych ćwiartek wymienia krów [Milk traits in idividual quarters of cows in relation to somatic cell].Zesz. Nauk. Prz. Hod. 55, 161–166 [in Polish].
  • Wielgosz-Groth Z., Groth I., 2003. Effect of the Udder Health on the Composition and Quality of Quarters Milk from Black-and-White Cows. EJPAU 6 (2),
  • Ziemiński R., Adamski M., Krym J., Czarnik U., Zabolewicz T., Walawski K., 2004. Wydajność i skład mleka krów wysoko wydajnych w zależności od zawartości komórek somatycznychi kolejnej laktacji [Milk yield and composition of high-yielding cows depending on somatic cellcount and lactation number]. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 74, 209–215 [in Polish].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-ad0fe275-d3f9-4d70-a7ba-859601f411a0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.