PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 60 | 3 |

Tytuł artykułu

Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dziewcząt będących w okresie adolescencji, w tym stosujących diety odchudzające

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Evaluation of nutritional manner and nutritional status of girls during the period of adolescence, including girls who apply slimming diets

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań była ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dziewcząt, w wieku 15 i 16 lat, u których określono masę i wysokość ciała, obwód talii; wyliczono wskaźniki BMI, WC i WHtR. Ocenie poddano 3-dniowe jadłospisy oraz przeprowadzono badanie ankietowe dotyczące stosowania diet odchudzających. Stwierdzono, że 40,8% 15-letnich i 31% 16-letnich dziewcząt stosowało diety odchudzające. Tylko u 76% młodszych i 71% starszych dziewcząt wartość wskaźnika BMI była prawidłowa. Problem gromadzenia tkanki tłuszczowej (WC≥95c) w talii dotyczył 4% dziewcząt młodszych i blisko 10% starszych. Wartości wskaźnika WHtR≥90c stwierdzono u blisko 10% młodszych i 23% starszych dziewcząt. Analiza sposobu żywienia dziewcząt wykazała niską wartość energetyczną diety, niedobór białka ogółem, węglowodanów złożonych, składników mineralnych (K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn), witamin (A, E, z grupy B) oraz płynów. Dziewczęta odbyły prozdrowotne szkolenie żywieniowe w formie warsztatów.
EN
The purpose of the research was the evaluation of nutrition methods and the nutrition status of girls in the age ranging between 15 and 16, who had body substance, height, waist measurements taken; and the BMI, WC, and WHtR indicators were calculated. Three day menus were also evaluated and an inquiry containing questionnaire concerning the manner of apply slimming diets. It has also been ascertained that 40,8% of fifteen year old and 31% of sixteen year old girls apply slimming diets. It was discovered that only in 76% of younger girls and in 71% of older girls the value of the BMI indicator was proper. The problem of accumulation of fat tissue (WC≥95c) around the waist concerned 4% younger girls and 10% older. It was discovered that the values of WHtR≥90c were almost 10% and 23% in the cases of younger and older girls, respectively. Analysis of nutrition of the girls showed low energy value of the diet, too low total protein level, too low of complex carbohydrates, minerals (K, Ca, Mg, Cu, Zn) and vitamins (A, E, B group) and also liquids shortage. The girls have been educated in the form of workshops in the matter concerning healthy nutrition.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

3

Opis fizyczny

s.251-259,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Papieża Pawła VI nr 3, 71-479 Szczecin
autor

Bibliografia

  • 1. Bryl W., Miczke A., Pupek-Musialik D.: Nadciśnienie tętnicze i otyłość - narastający problem wieku rozwojowego. Endokr. Otyłość Zaburz. Przem. Materii 2005, 1, 1, 26-29.
  • 2. Cadoga J., Eastell R., Jones N., et al.: Milk intake and bone mineral acquisition in adolescent girls: randimised controlled intervention trial. Br. Med. J. 1997, 315, 1255- 1260.
  • 3. Calvo M.S., Kumar R., Heath H.: Elevated secretion and action of serum PTH in young adults consuming high phosphorus, low calcium diets assembled from common foods. J. Clin. Endocrinol. Metab. 1988, 66, 823-829.
  • 4. Chan G.M., Hoffman K., McMurry M.: Effects of dairy products on bone and body composition in pubertal girls. J. Pediatrics 1995, 126, 551-556.
  • 5. Chen W., Sprinivasan S.R., Li S., et al.: Metabolic syndrome variables at low levels in childhood are beneficially associated with adulthood cardiovascular risk: the Bogalusa Heart Study. Diabetes Care 2005, 28, 126- 131.
  • 6. Duncan G.E., Li S.M., Zhou X.H.: Prevalence and trends of a metabolic syndrome phenotype among u. s. Adolescents, 1999-2000. Diabetes Care 2004, 27, 2438-2443.
  • 7. Fichna P., Skowrońska B.: Powikłania otyłości u dzieci i młodzieży. Endokr. Diabet. 2006, 12, 3, 223-228.
  • 8. Firek-Pędras M., Małecka-Tendera E., Klimek K., et al.: Wpływ rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na zaburzenia metaboliczne u dzieci i młodzieży z otyłością prostą. Endokr. Diabet. 2006, 12, 1, 19-24.
  • 9. Gronowska-Senger A.: Współczesne problemy żywienia dzieci szkolnych w Polsce. Żyw. Nauka. Tech. Jakość. 2001, 3 (28) Suppl., 22-30.
  • 10. Hamułka J., Wawrzyniak A., Targowska E.: Ocena wartości odżywczej wybranych diet odchudzających publikowanych w prasie kobiecej. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30, 341-345.
  • 11. Ilow R., Regulska-Ilow B., Szymczak J.: Ocena sposobu żywienia dziewcząt ze szkół Głogowa i Lublina. Cz. I. Zwyczaje żywieniowe i częstość występowania produktów spożywczych w dietach uczennic. Bromat. Chem. Toksykol. 1998, 31, 359-367.
  • 12. Ilow R., Regulska-Ilow B., Szymczak J.: Ocena sposobu żywienia dziewcząt ze szkół średnich z Głogowa i Lublina. Cz. II. Ocena ilościowa. Bromat. Chem. Toksykol. 1999, 32, 1, 27-33.
  • 13. Jeżewska-Zychowicz M., Łyszkowska D.: Ocena wybranych zachowań żywieniowych młodzieży w wieku 13 -15 lat i ich uwarunkowania na przykładzie środowiska miejskiego. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30, 1-2, 572-577.
  • 14. Kołoło H., Woynarowska B.: Samoocena masy ciała i odchudzanie się młodzieży w okresie dojrzewania. Przegl. Pediat. 2004, 34, 3-4, 196-201.
  • 15. Lorenc R.S., Karczmarewicz E.: Znaczenie wapnia i witaminy D w optymalizacji masy kostnej oraz zapobieganiu i leczeniu osteoporozy u dzieci. Pediat. Współcz. 2001, 3, 2, 105-109.
  • 16. Melosik Z.: Tyrania szczupłego ciała i jej konsekwencje. W: Ciało i zdrowie w społeczeństwie konsumpcyjnym, red. Melosik Z. Wyd. Edytor, Toruń-Poznań 1999.
  • 17. Nawarycz T., Ostrowska-Nawarycz L.: Otyłość brzuszna u dzieci i młodzieży-doświadczenia łódzkie. Endokr. Otyłość Zaburz. Przem. Materii 2007, 3, 1, 1-8.
  • 18. Nawarycz T., Ostrowska-Nawarycz L.: Rozkłady centylowe obwodu pasa u dzieci i młodzieży. Ped. Pol. 2007, 82, 5-6, 418-424.
  • 19. Obuchowska I.: Adolescencja. W: Psychologia rozwoju człowieka. Charakterystyka okresów życia człowieka- Harwas-Napierała B., Trempała J. (red). PWN. Warszawa 2005.
  • 20. Ostrowska A., Szewczyński J., Gajewska M.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych uczniów szkół średnich z woj. Mazowieckiego. Cz. I. Składniki podstawowe. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30, 362-366.
  • 21. Palczewska I., Szilágyi-Pągowska I.: Ocena rozwoju somatycznego dzieci i młodzieży. Med. Prakt. 2002, 3, 140-170.
  • 22. Smorczewska-Czupryńska B., Ustymowicz-Farbiszewska J., Kozłowska M. i in.: Ocena wartości energetycznej, zawartości kwasów tłuszczowych, cholesterolu i błonnika w dietach młodzieży gimnazjalnej zamieszkałej na terenie woj. podlaskiego. Bromat. Chem. Toksykol. 2006, 39, 3, 223-227.
  • 23. Suliga E.: Częstość spożycia i wartość energetyczna śniadań wśród dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Roczn. PZH 2006, 57, 1, 73-79.
  • 24. Szczepaniak B., Górecka D., Flaczyk E.: Zachowania żywieniowe młodzieży z wybranych terenów kraju w zakresie spożycia mleka i jego przetworów. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30, 1-2, 588-592.
  • 25. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. IŻŻ, Warszawa 2000.
  • 26. Taylor R.W., Jones I.E., Williams S.M. et al.: Evaluation of waist circumference, waist-to height ratio, and the conicity index as screening for high trunk fat mass, as measured by dual- energy X-ray absorptiometry, in children aged 3-19 y. Am. J. Clin. Nutr. 2000, 72, 490-495.
  • 27. Turlejska H., Pelzen U., Szponar L. i in.: Zasady racjonalnego żywienia, zalecenia racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr. Gdańsk 2006.
  • 28. Wądołowska R., Cichoń R.: Częstość odchudzania się i zwyczaje żywieniowe młodzieży w wieku 14-15 lat. Probl. Hig. 2000, 69, 49-57.
  • 29. Wądołowska L., Słowińska M.A., Cichoń R.: Diety odchudzające a stan odżywienia, spożycie energii i aktywność fizyczna młodzieży. Now. Lek. 2002, 71, 1, 34-39.
  • 30. Wądołowska L., Walkowiak J., Przysławski J. i in.: Wpływ wegetariańskiego modelu żywienia na zmiany masy i składu ciała młodych dorosłych osób. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30, 1-2, 228-233.
  • 31. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka, fizjologiczne podstawy. PZWL, Warszawa 2001.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-a9f8e5e4-e2c2-4cc8-9886-6db8e3d87f4e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.