PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 49 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ nawożenia na bioróżnorodność chwastów w wieloletniej monokulturze żyta ozimego

Warianty tytułu

EN
Effect of fertilization on weed biodiversity in long-term continuous winter rye

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

1

Opis fizyczny

s.322-325,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Uprawy Roli i Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Mazowiecka 45/46, 60-623 Poznań
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Adamiak E. 2007. Struktura zachwaszczenia i produktywność wybranych agrocenoz zbóż ozimych i jarych W zależności od systemu następstwa roślin i ochrony łanu. Wyd. UWM Olsztyn, Rozpr. i Monogr. 129: 1-146.
  • Anderson R., Tanaka D., Black A., Schweizer E. 1998. Weed comrnunity and species response to crop rotation, tillage, and nitrogen fettility. Weed Technol. 12: 531-536.
  • Deryło S., Szymankiewicz K. 2000. Zachwaszczenie żyta ozimego w płodozmianach i monokulturze na glebie lekkiej. Ann. UMCS, Sect. E, 55: 35-43.
  • Jomsgard B., Rasmussen K., Hill J., Christiansen J. 1996. lnfluence of nitrogen on competition between cereals and their natural weed population. Weed Res. 36: 461-470.
  • Parylak D., Sebzda J. 2001. Zachwaszczenie żyta ozimego w płodozmianach specjalistycznych. Pam. Puław. 128: 203-209.
  • Rezmerska-Piętka J., Łęgowiak Z., Radecki A. 2007. Wpływ wieloletniego nawożenia mineralnego i organicznego na biologię dominujących chwastów w monokulturze żyta. Ann. UMCS, Sec. E, 62 (2): 109-116.
  • Zawiślak K., Kostrzewska M. 2000. Konkurencja pokarmowa chwastów w łanach żyta ozimego uprawianego W płodozmianie i w wieloletniej monokulturze. I. Zagęszczenie i skład florystyczny zbiorowiska chwastów. Ann. UMCS, Sect. E, 55: 261-267.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-a5dbe195-c3bb-447a-9c9b-726d5e9d2144
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.