PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 557 |

Tytuł artykułu

Otrzymywanie etanolu z odpadowego granulatu ziemniaczanego

Warianty tytułu

EN
Ethanol production from waste potato granules

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Materiał badawczy stanowił odpadowy granulat ziemniaczany pochodzący z przemysłu. Zaciery o 20% stężeniu surowca przygotowano w warunkach laboratoryjnych. Proces fermentacji prowadzono w temperaturze 30°C z udziałem drożdży Saccharomyces cerevisiae Etanol Red. W wyniku fermentacji zacierów uzyskano 67,5 g etanolu na litr zacieru. Proces przebiegał z wydajnością praktyczną na poziomie powyżej 87,8%. Podczas fermentacji drożdże charakteryzowały się dobrym stanem fizjologicznym.
EN
Waste potato granules were utilized as a raw material for the experiment. Mashes of its 20% concentration prepared under laboratory conditions were used for the fermentation process with the use of yeast Saccharomyces cerevisiae Etanol Red. As the effect of mashes fermentation, 67.5 g ethanol·dm⁻³ was obtained. The practical yield of fermentation process ranged over 87.8%. During the fermentation yeast were found as being in good physiological conditions.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

557

Opis fizyczny

s.447-453,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Norwida 25, 50-375 Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Norwida 25, 50-375 Wrocław

Bibliografia

  • Alkasrawi M., Eriksson T., Börjesson J., Wingren A., Galbe M., Tjerneld F., Zacchi G. 2003. The effect of Tween-20 on simultaneous saccharification and fermentation of softwood to ethanol. Enzyme and Microbial Technology 33: 71-78.
  • Bai F.W., Chen L.J., Zhang Z., Anderson W.A., Moo-Young M. 2004. Continuous ethanol production and evaluation of yeast cell lyses and viability loss under very high gravity medium conditions. J. of Biotechnology 110: 287-293.
  • Czupryński B., Kotarska K. 2003. Badania zmian lepkości podczas zacierania i fermentacji zacieru żytniego i kukurydzianego sporządzonego metodą bezciśnieniowego uwalniania skrobi (BUS). Mat. IX Semin. „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego. Technologie przyjazne środowisku”. Bydgoszcz, czerwiec 2003: 11-17.
  • Grajek W., Szymanowska D. 2008. Stresy środowiskowe działające na drożdże Saccharomyces cerevisiae w procesie fermentacji etanolowej. Biotechnologia 3(82): 46-63.
  • Iści A., Murphy P., Anex R., Moore K. 2008. A rapid simultaneous saccharification and fermentation (SSF) technique to determine ethanol yields. Bioenerg. Res. 1: 163-169.
  • Jarosz K. 1995. Perspektywa produkcji w Polsce bioetanolu jako składnika paliw silnikowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warzyw. 9: 11.
  • Kapela T., Solarek L. 2005. Enzymy Novozymes dla gorzelnictwa - nowoczesne preparaty scukrzające z grupy SANⓇ oraz enzymy pomocnicze. Przem. Ferment, i Owoco.-Warz. 5: 26-28.
  • Karimi K., Emtiazi G., Taherzadeh M.J. 2006. Ethanol production from dilute-acid pretreated rice straw by simultaneous saccharification and fermentation with Mucor indicus, Rhizopus oryzae, and Saccharomyces cerevisiae. Enzyme and Microbial Technology 40: 138-144.
  • Kawa-Rygielska J. 2007. Bioetanol z kukurydzy - czy warto produkować? Przem. Ferment, i Owoco.-Warz. 5: 38-39.
  • Kawa-Rygielska J. 2009. Intensyfikacja produkcji etanolu. Nowe, energooszczędne i wydajne technologie. Agro-Przemysł 2: 32-33.
  • Krishnan M.S., Taylor F., Davison B.H., Nghiem N.P. 2000. Economic analysis of fuel ethanol production from corn starch using fluidized-bed bioreactors. Bioresource Technology 75: 99-105.
  • Kupczyk A. 2007. Bioetanol - wybrane aspekty rynkowe (1). Przem. Ferment, i Owoco.-Warz. 6: 23-24.
  • Kupczyk A. 2008. Biopaliwa w Unii Europejskiej po 2010 r. - perspektywy Europy Centralnej i Wschodniej. Kiedy biopaliwa II generacji? Przem. Ferment, i Owoco.- Warz. 6: 40.
  • Lipski S. 2003. Kukurydza surowcem do produkcji etanolu jako komponenta biopaliw - zalety, możliwości, perspektywy. Przem. Ferment, i Owoco.-Warz. 2: 40-41.
  • Michalski T. 2007. Kukurydza - doskonały surowiec do produkcji biopaliw. Kukurydza nowe możliwości. Wyd. AGRO SERWIS: 3-9.
  • Nowacki W. 2006. Ziemniaki - alternatywnym surowcem do produkcji bioetanolu. Chemia przemysłowa BMP 4: 23-26.
  • Ohgren K., Bura R., Leśnicki G., Saddler J., Zacchi G. 2007. A comparison between simultaneous saccharification and fermentation and separate hydrolysis and fermentation using steam-pretreated corn stover. Process Biochemistry 42: 834-839.
  • Ostrowska D., Cieśliński M. 2003. Potencjał surowcowy do produkcji bioetanolu. Wieś Jutra 2(55): 30-31.
  • Prasad S., Singh A., Joshi H.C. 2007. Ethanol as an alternative fuel from agricultural, industrial and urban residues. Resources, Conservation and Recycling 1(50): 1-39.
  • Pratt P.L., Bryce J.H., Stewart G.G. 2003. The effects of osmotic pressure and ethanol on yeast viability and morphology. J. of the Institute of Brewing 109(3): 218-228.
  • Słomińska L., Wiśniewska D., Grześkowiak A. 2003. Liquefaction of starch by thermostable alpha-amylase. Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria 2(2): 17-26.
  • Solarek L. 2001. Kleikowanie i upłynnianie surowców skrobiowych niesłodowanych z zastosowaniem enzymów mikrobiologicznych Novozymes. Przem. Ferment, i Owoco.-Warz. 12: 10.
  • Stecka K., Milewski J., Grzybowski R., Miecznikowski A., Łabętowicz J. 1998. Technologia produkcji spirytusu z surowców skrobiowych przyjazna środowisku, energooszczędna i bezodpadowa. Przem. Spoż. 10: 39-42.
  • Wójcik M., Czupryński B. 2003. Sprawność energetyczna produkcji bioetanolu. Mat. IX Semin. „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego. Technologie przyjazne środowisku”. Bydgoszcz, czerwiec 2003: 25-29.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-a2949bc7-d95c-4504-b946-130b161804bd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.