PL
Wśród wielu roślin ogrodniczych, warzywa zajmują bardzo ważną pozycję w żywieniu człowieka. Spożywane zarówno w postaci surowej, jak i w formie przetworzonej dostarczają wielu cennych pod względem żywieniowym składników, w tym witamin, składników mineralnych, łatwo strawnych węglowodanów i błonnika pokarmowego. Charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą, stąd też przypisuje im się znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Za najlepsze źródła antyoksydantów (a więc skutecznych „zmiataczy” wolnych rodników) wśród warzyw uważane są pomidory, papryka czerwona oraz cebula i czosnek. Warzywa charakteryzują się także wysokim poziomem barwników (flawonoidy, betainy), odpowiedzialnych za detoksykację organizmu. Flawonoidy, obecne w niektórych warzywach, wykazują działanie uszczelniające naczynia krwionośne, antyagregacyjne, wpływają też korzystnie na krążenie krwi. Składniki warzyw, którym poświęca się wiele uwagi jako elementom żywności funkcjonalnej to fruktany, węglowodany zapasowe charakterystyczne dla roślin ogrodniczych klimatu umiarkowanego. Największe ilości inuliny występują w topinamburze i w cykorii. Fruktany charakteryzują się m.in. działaniem hipoglikemicznym oraz hipolipidemicznym, zwiększają biodostępność takich składników jak wapń czy magnez. Ponadto warzywa uzupełniają naszą dietę w podstawowe składniki odżywcze (białka, skrobię). Warzywa są niezbędne i niezastąpione w racjonalnym żywieniu zarówno ludzi zdrowych, jak i chorych, stąd też w pełni uzasadnione zalecenia żywieniowców, by spożywać tę grupę produktów minimum 5 razy dziennie.
EN
Among many horticultural plants, vegetables play an important role in human nutrition. Raw or processed, they supply many valuable nutritional ingredients, including minerals, vitamins, digestible carbohydrates, and dietary fiber. They have a high nutritional value, and this is why they have a positive effect on proper functioning of human organism. Among vegetables, the best sources of antioxidants (effective „scavengers” of free radicals) are tomatoes, red pepper, as well as onion, and garlic. Vegetables have a high level of dyes (flavonoids, betaine compounds), responsible for detoxification of organism. Flavonoids, present in some vegetables, protect blood vessels wall to injury, inhibit platelets aggregation, and also they have a positive effect on blood circulation. The ingredients of vegetables, which are considered as functional food constituents are fructans, storage carbohydrates of temperate climate plants. The highest content of inulin is present in Jerusalem artichoke and chicory. Fructans show hypoglycemic, and hipolipidemic effect. They also increase the bioavailability of such minerals as calcium and magnesium. Moreover, vegetables complement our diet in basic nutritional compounds (protein, starch). To sum up, vegetables are necessary, and irreplaceable in human nutrition. This is why, it is strongly recommended by dieticians and nutritionists to consume this group of products at least 5 times a day.