PL
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia zawartość soli w diecie nie powinna przekraczać 5 g/dobę. Wysoka zawartość tego składnika w diecie jest jednym z ważnych czynników rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów. Zgodnie z danymi WHO ponad 60% wszystkich udarów mózgu i blisko połowa chorób serca związana jest z nadciśnieniem, które pozostaje w związku z nadmierna podażą soli. Mimo tych alarmujących danych spożycie chlorku sodu w większości populacji jest wysokie, przekraczając nawet 2-3 krotnie zalecenia. Sól w diecie w krajach wysokorozwiniętych pochodzi w przeważającej ilości z żywności i posiłków produkowanych przemysłowo. Odwrotna zależność występuje w krajach, w których nadal znaczna część żywności przygotowywana jest w gospodarstwach domowych, dotyczy to także Polski. Jednak obserwowane zmiany w sposobie żywienia populacji polskiej skłaniają do wniosku, że proporcja ta wkrótce ulegnie zmianie. Szkodliwe skutki zdrowotne wynikające z nadmiaru sodu w diecie są na tyle poważne, że na forum organizacji międzynarodowych oraz w poszczególnych krajach podejmowane są działania na rzecz zmniejszenia spożycia soli. Działania te skupiają się głównie na informowaniu społeczeństwa o skutkach nadmiaru soli w diecie oraz na podejmowaniu współpracy z producentami, zachęcając ich do stosowania mniejszej ilości soli w produkcji żywności i potraw. Działania na rzecz redukcji spożycia soli muszą być rozłożone w czasie, tak aby konsumenci przyzwyczaili się do mniej słonego smaku. W Polsce od 2009 r. realizowany jest Program redukcji spożycia w ramach Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej.
EN
As recommended by the World Health Organization salt content in the diet should not exceed 5 g/day. The high content of this component in the diet is one of the most important factors in the development of cardiovascular diseases and certain cancers. According to WHO data, more than 60% of all strokes and almost half of heart diseases is associated with hypertension, which is related to the excessive salt consumption. Although these alarming data intake of sodium chloride in the majority of the populations is high, exceeding even 2-3 times a recommendation. The salt in the diet in developed countries originates in the vast quantities of industrially produced food and meals. Inverse relationship exists in countries where food is still in a significant part prepared in the household, this also applies to Poland. However, the observed changes in the diet of the Polish population lead to the conclusion that this proportion will change shortly. Adverse health effects resulting from the excess sodium consumption is so serious that the international organizations and individual countries are taken action to reduce salt intake. These activities are primarily focused on informing the public about the effects of excess salt in the diet and to make cooperation with manufacturers, encouraging them to use less salt in food and dishes. Actions to reduce salt intake must be staggered so that consumers have become accustomed to less salty taste. In Poland since 2009, is realized Salt reduction programme under the National Programme for the Prevention of Overweight and Obesity and Chronic Non-communicable Diseases through Improved Nutrition and Physical Activity.