PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 37 | 5-6 |

Tytuł artykułu

Programy redukcji spożycia soli w Polsce i na świecie

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Salt reduction programs in Poland and around the world

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia zawartość soli w diecie nie powinna przekraczać 5 g/dobę. Wysoka zawartość tego składnika w diecie jest jednym z ważnych czynników rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów. Zgodnie z danymi WHO ponad 60% wszystkich udarów mózgu i blisko połowa chorób serca związana jest z nadciśnieniem, które pozostaje w związku z nadmierna podażą soli. Mimo tych alarmujących danych spożycie chlorku sodu w większości populacji jest wysokie, przekraczając nawet 2-3 krotnie zalecenia. Sól w diecie w krajach wysokorozwiniętych pochodzi w przeważającej ilości z żywności i posiłków produkowanych przemysłowo. Odwrotna zależność występuje w krajach, w których nadal znaczna część żywności przygotowywana jest w gospodarstwach domowych, dotyczy to także Polski. Jednak obserwowane zmiany w sposobie żywienia populacji polskiej skłaniają do wniosku, że proporcja ta wkrótce ulegnie zmianie. Szkodliwe skutki zdrowotne wynikające z nadmiaru sodu w diecie są na tyle poważne, że na forum organizacji międzynarodowych oraz w poszczególnych krajach podejmowane są działania na rzecz zmniejszenia spożycia soli. Działania te skupiają się głównie na informowaniu społeczeństwa o skutkach nadmiaru soli w diecie oraz na podejmowaniu współpracy z producentami, zachęcając ich do stosowania mniejszej ilości soli w produkcji żywności i potraw. Działania na rzecz redukcji spożycia soli muszą być rozłożone w czasie, tak aby konsumenci przyzwyczaili się do mniej słonego smaku. W Polsce od 2009 r. realizowany jest Program redukcji spożycia w ramach Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej.
EN
As recommended by the World Health Organization salt content in the diet should not exceed 5 g/day. The high content of this component in the diet is one of the most important factors in the development of cardiovascular diseases and certain cancers. According to WHO data, more than 60% of all strokes and almost half of heart diseases is associated with hypertension, which is related to the excessive salt consumption. Although these alarming data intake of sodium chloride in the majority of the populations is high, exceeding even 2-3 times a recommendation. The salt in the diet in developed countries originates in the vast quantities of industrially produced food and meals. Inverse relationship exists in countries where food is still in a significant part prepared in the household, this also applies to Poland. However, the observed changes in the diet of the Polish population lead to the conclusion that this proportion will change shortly. Adverse health effects resulting from the excess sodium consumption is so serious that the international organizations and individual countries are taken action to reduce salt intake. These activities are primarily focused on informing the public about the effects of excess salt in the diet and to make cooperation with manufacturers, encouraging them to use less salt in food and dishes. Actions to reduce salt intake must be staggered so that consumers have become accustomed to less salty taste. In Poland since 2009, is realized Salt reduction programme under the National Programme for the Prevention of Overweight and Obesity and Chronic Non-communicable Diseases through Improved Nutrition and Physical Activity.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

5-6

Opis fizyczny

s.381-388,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. European Commission (2009). National Salt Initiatives. Implementing the EU Framework for salt reduction initiatives, http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/documents/national_salt_en.pdf
  • 2. Reducing salt intake in populations. Report of a WHO Forum and Technical meeting 5-7 October 2006, Paris, France. http://www.who.int/dietphysicalactivity/Salt_Report_VC_april07.pdf.
  • 3. Program zmniejszenia spożycia soli w Polsce 2009-2011. Realizowany w ramach „Narodowego Program Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym”, moduł 1. Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej na lata 2007-2011 (POL-HEALTH) (dane nie publikowane).
  • 4. Sekuła W., Ołtarzewski M., Barysz A.: Ocena spożycia chlorku sodu w Polsce na podstawie wyników badań budżetów gospodarstw domowych. Żyw. Człow. Metab., 2008, 4, 265-282
  • 5. Strategies to Reduce Sodium Intake in the United States. National Academy of Sciences, 2010.
  • 6. The National Salt Reduction Initiative. http://www.ciaprochef.com/wohf2010/presentations/FRI-Sonia-AngelltheNationalSaltReductionInitiative.pdf.
  • 7. Sodium reduction strategy for Canada. Published by authority of the Minister of Health, Canada, 2010. http://www.sodiuml01.ca/downloads/download/emb_26-232-sodiumredstrat-e.pdf
  • 8. National Heart Foundation of Australia. Salt and hypertension (professional paper). May 2007. http://www.heartfoundation.org.au/SiteCollectionDocuments/Nut%20Salt%20and%20Hypertension.pdf .
  • 9. Food Standards Agency. An assessment of dietary sodium levels among adults (aged 19-64) in the UK general population in 2008, based on analysis of dietary sodium in 24 hour urine samples, http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/08sodiumreport.pdf.
  • 10. Food Standards Agency - UK Salt reduction initiatives, http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/saltreductioninitiatives.pdf
  • 11. Salt Reduction Programme (SRP) - 2010 to 2011 (http://www.fsai.ie/uploaded-Files/Science_and_Health/Salt_and_Health/FSAI_SRP_Update_2010-2011.pdf
  • 12. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. WHO. A 57/9, 17 April 2004. http://www.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA57/A57_9-en.pdf 2004
  • 13. WHO European Food and Nutrition Action Plan for food and nutrition policy 2007-2012. http://www.euro.who.int/data/assets/pdf_file/0017/74402/E91153.pdf
  • 14. Proposal for a common framework on salt reduction & timetable. Materiały z 2nd meeting of salt experts linked to the HLG on Nutrition and Physical Activity, Brussels June 19, 2008. European Commission. Directorate General for Health and consumers.
  • 15. White Paper on A Strategy for Europe on Nutrition, Overweight and Obesity related health issues. Commission of the European Communities | COM(2007) 279 Brussels, 30.5.2007.
  • 16. Tuomilehto J. et al:. Community programme for control of hypertension in North Karelia, Finland. Lancet 1980; 2: 900-904
  • 17. Barylko-Piekielna N., Lisowska G.: Potrzeby i możliwości obniżenia zawartości sodu w żywności. Przem. Spoż., 1987, 6, 151-153.
  • 18. Stanowisko w sprawie podjęcia inicjatywy zmniejszenia spożycia soli w Polsce, http://www.izz.waw.pl

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-9aa2c103-02ad-42ba-b72b-0f95405e73f0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.