PL
W programach walki z zagrożeniami mikrobiologicznymi w tej dynamicznie rozwijającej się branży oczekuje się między innymi zmniejszenia liczby zatruć pokarmowych poprzez ograniczenie stopnia zanieczyszczenia powierzchni tuszek drobiowych przy pomocy metod fizycznych lub chemicznych. Obok stosowania pochodnych chloru (np. dwutlenku chloru) lub fosforanu trójsodowego w wodnym systemie mycia i chłodzenia tuszek wymienia się nadtlenek wodoru oraz kwasy nadtlenowe, np. kwas nadoctowy. W niniejszej pracy sprawdzono możliwości wykorzystania kwasu nadmrówkowego jako alternatywnej, innowacyjnej i przyjaznej środowisku chemicznej metody eliminacji wybranych zanieczyszczeń mikrobiologicznych z powierzchni tuszek drobiowych z uwzględnieniem wszystkich wymienionych powyżej aspektów. Na podstawie przeprowadzonych badań potwierdzono, że stężenie kwasu nadmrówkowego w badanym preparacie w ciągu 7 dni ulegało nieznacznej zmianie. Stan maksymalnego stężenia substancji czynnej osiąga się około 24 godzin po zmieszaniu składników preparatu. Zauważono brak istotnego wpływu badanego preparatu na obiektywne parametry barwy tuszki drobiowej po obróbce chemicznej. Przyjęto stężenie preparatu kwasu nadmrówkowego (110 ppm), co okazało się skuteczne wobec ogólnej liczny bakterii oraz bakterii z rodziny Enterobacteriacae, występujących na tuszce drobiowej.
EN
Programmes which fight with microbiological threats are expected, among others, to reduce the number of food poisonings by limiting the degree of contamination of chicken carcasses by means of physical or chemical methods. Moreover, the decree allows using not only the derivatives of chlorine (e.g. chlorine dioxide) or the phosphate trisodium to be used in the water system of washing and chilling carcasses but also the hydrogen peroxide and peroxide acids, e.g. peracetic acid. This work raises an issue of using performic acid as an alternative, innovative and environmental-friendly chemical method of elimination of microbiological contamination from the surface of the chicken carcasses, including all aspects mentioned above. The performed tests confirmed that contentration of performic acid in test preparation within 7 days, underwent a slight change.The maximum concentration of the active substance is reached 24 hours after mixing two reagents available on the national market. No significant effect of the test preparation was noted on objective parameters of the color of chicken carcasses after chemical treatment. The accepted of performic acid (110 ppm) proved to be effective against the count of total bacteria and Enterobactericiceae occurring in poultry carcass.