PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 552 |

Tytuł artykułu

Przyjazna środowisku metoda zmniejszania zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni świeżych tuszek drobiowych

Warianty tytułu

EN
Environmentally friendly reduction method of microbiological contamination of fresh poultry carcasses

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W programach walki z zagrożeniami mikrobiologicznymi w tej dynamicznie rozwijającej się branży oczekuje się między innymi zmniejszenia liczby zatruć pokarmowych poprzez ograniczenie stopnia zanieczyszczenia powierzchni tuszek drobiowych przy pomocy metod fizycznych lub chemicznych. Obok stosowania pochodnych chloru (np. dwutlenku chloru) lub fosforanu trójsodowego w wodnym systemie mycia i chłodzenia tuszek wymienia się nadtlenek wodoru oraz kwasy nadtlenowe, np. kwas nadoctowy. W niniejszej pracy sprawdzono możliwości wykorzystania kwasu nadmrówkowego jako alternatywnej, innowacyjnej i przyjaznej środowisku chemicznej metody eliminacji wybranych zanieczyszczeń mikrobiologicznych z powierzchni tuszek drobiowych z uwzględnieniem wszystkich wymienionych powyżej aspektów. Na podstawie przeprowadzonych badań potwierdzono, że stężenie kwasu nadmrówkowego w badanym preparacie w ciągu 7 dni ulegało nieznacznej zmianie. Stan maksymalnego stężenia substancji czynnej osiąga się około 24 godzin po zmieszaniu składników preparatu. Zauważono brak istotnego wpływu badanego preparatu na obiektywne parametry barwy tuszki drobiowej po obróbce chemicznej. Przyjęto stężenie preparatu kwasu nadmrówkowego (110 ppm), co okazało się skuteczne wobec ogólnej liczny bakterii oraz bakterii z rodziny Enterobacteriacae, występujących na tuszce drobiowej.
EN
Programmes which fight with microbiological threats are expected, among others, to reduce the number of food poisonings by limiting the degree of contamination of chicken carcasses by means of physical or chemical methods. Moreover, the decree allows using not only the derivatives of chlorine (e.g. chlorine dioxide) or the phosphate trisodium to be used in the water system of washing and chilling carcasses but also the hydrogen peroxide and peroxide acids, e.g. peracetic acid. This work raises an issue of using performic acid as an alternative, innovative and environmental-friendly chemical method of elimination of microbiological contamination from the surface of the chicken carcasses, including all aspects mentioned above. The performed tests confirmed that contentration of performic acid in test preparation within 7 days, underwent a slight change.The maximum concentration of the active substance is reached 24 hours after mixing two reagents available on the national market. No significant effect of the test preparation was noted on objective parameters of the color of chicken carcasses after chemical treatment. The accepted of performic acid (110 ppm) proved to be effective against the count of total bacteria and Enterobactericiceae occurring in poultry carcass.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

552

Opis fizyczny

s.57-63,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Zarządzania Jakością Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
autor

Bibliografia

  • Atest PZH HK/W/0043/01/209. Preparat Kremwater Hyperform/Dex, 27.03.2009.
  • Dobrucka R., Konieczny P., Cegielska-Radziejewska R., Tkacz D 2009. Kwas nadmrówkowy jako nowy środek dezynfekujący do wykorzystania w przemyśle spożywczym. Gaz, Woda i Technika Sanitarna 7/8: 55-56.
  • Draft Commission Regulation (EC) No SANCO/2006/0048. Rev. 4 laying down specific conditions for the antimicrobial treatment of fresh poultry carcases, Brussels, 28.2.2006.
  • Grabowski T., Kijowski J. 2004. Mięso i przetwoiy drobiowe, Seria: Żywność. Jakość. Technologia. Praca zbiorowa Wydawn. Nauk.-Techn. Warszawa.
  • Kijowski J. 2007. Systemowe gwarancje jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów drobiarskich, http://www.kipdip.org.pl/kat/id/11
  • Konieczny P., Kijowski J. 2005. Animal origin food preservation and its safety. Polish J. of Food Sci. and Nutr. 14/55: 21-29.
  • Konieczny P., Kvant M., Szafarczyk-Dobrucka R. 2007. Hyproform- nowa metoda dezynfekcji wody według koncepcji Kemira Water, Mat. semin. KEMIPOL „Różnorodności zastosowań chemii w oczyszczaniu ścieków, obróbce osadów i zwalczanie odorów”, Darłówek, Koszalin, Słupsk, 12-14.09.2007.
  • Kwiatek K. 2008. Salmonella - ważny czynnik zagrożenia w łańcuchu produkcyjnym żywności pochodzenia zwierzęcego. Aktualności BioMerieux 46: 13-17.
  • Stasiak D.M., Dolatowski Z., Kordowska-Wiater M. 2007. Ogólna liczba drobnoustrojów oraz Salmonelli na powierzchni skóry tuszek kurcząt brojlerów po sonikacji. Medycyna Wet. 63(10): 1230-1233.
  • Turlejska H. 2003. Zasady GHP/GMP/ oraz system HACCP jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Poradnik dla przedsiębiorcy. Wyd.: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA). Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-99ab0c10-436c-416f-a868-ba79d9743c63
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.