PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 | 1 |

Tytuł artykułu

Lactation extension with regard to milk, fat and protein yield in Polish Holstein-Friesian cows of Black-and-White variety

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Przedłużanie laktacji a wydajność mleka, tłuszczu i białka u krów PHF odmiany CB

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In the paper the influence of daily milk yield in peak lactation, milk yield during 305 days after calving and number of cows’ calving on frequency of lactations longer than 305-day standard were analyzed. It was also estimated the influence of extended lactation on milk yield and milk composition. The research were carried out in a herd including 220 Polish Holstein-Friesian cows of Black-And-White variety. The animals were housed in a loose barn and were fed a balanced TMR. The research included 384 lactations, which were longer at least 1 day than 305-day standard, and were selected out from 488 complete lactations. It was found that frequency of extended lactations was 78.7%, and moreover the most frequently (25.0%) the period of extension lasted up to 30 days. During extension period milk production was higher by 2.5–43.0% in compare to milk yield in standard lactation. Lactation extending was slightly connected with milk yield per 1 day of complete lactation. Values of this trait were highest in the case of lactation extended maximally by 60 days.
PL
W pracy analizowano wpływ dobowej wydajności mleka w szczycie laktacji, produkcyjności za 305 dni od porodu oraz kolejności wycieleń krów na częstotliwość występowania laktacji przedłużonych ponad standard. Oceniono także wpływ przedłużenia laktacji na wydajność mleka i jego skład chemiczny. Badania przeprowadzono w stadzie liczącym 220 krów phf cb. Zwierzęta utrzymywano w oborach wolnostanowiskowych i żywiono mieszankami pełnoporcjowymi TMR. Badaniami objęto 384 laktacje, wybrane spośród 488, dłuższe przynajmniej o 1 dzień od 305-dniowego standardu. Stwierdzono, że przedłużanie laktacji ponad standard dotyczyło 78,7% analizowanych przypadków, przy czym najczęściej (25,0%) okres wydłużenia wynosił do 30 dni. Na wydłużenie laktacji w największym stopniu wpływała wydajność krów w laktacji standardowej. W okresie przedłużonych laktacji krowy produkowały o 2,5–43,0%mleka więcej w stosunku do laktacji standardowej. Wydłużenie laktacji w nieznacznym stopniu związane było z wydajnością mleka przeliczoną na 1 dzień pełnej laktacji. Wartości tej cechy najwyższe były przy przedłużaniu laktacji maksymalnie o 60 dni.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

1

Opis fizyczny

p.29-39,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Animal Breeding and Use, Faculty of Agricultural Science of Zamosc, University of Life Science in Lublin, Szczebrzeska 102, 22-400 Zamosc, Poland
autor

Bibliografia

  • Auldist M.J., O’Brien G., Cole D., Macmillan K.L., Grainger C., 2007. Effect of varying lactation length on milk production capacity of cows in pasture-based dairying systems. J. Dairy Sci. 90,3234–3241.
  • Czaplicka M., Gebler A., Puchajda Z., Betancourt R.A.H., 1994. The causes and age at culling the BWcows and their crossbreds with various share of HF blood [Długość użytkowania i przyczynybrakowania krów rasy c.b. x h.f. z różnym udziałem krwi h.f.]. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 14, 67–76[in Polish].
  • Dymnicki E., Krzyżewski J., Oprządek J., Reklewski Z., Oprządek A., 2003. Relationship between the length of calving intervals and milk trace in black-and-white cows [Zależność między długością okresu międzyocieleniowego a cechami użytkowości mlecznej krów rasy czarno-białej].Med.Weter. 59 (9), 792–796 [in Polish].
  • Guliński P., Młynek K., Dobrogowska E., 2004. The importance of extended lactation for Black- And-White cows milk yield [Znaczenie przedłużenia laktacji dla użytkowości mlecznej krówczarno-białych]. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 72 (1), 67–75 [in Polish].
  • Guliński P., Salamończyk E., 2007. Estimation of chosen milk performance traits, length of lactation and udder heath in high-yielding Polish Holstein-Friesian cows of Black-And-White variety [Ocena wybranych wskaźników użytkowości mlecznej, długości laktacji i stanu zdrowotnegowymion wysoko wydajnych krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej].Rocz. Nauk. PTZ 3 (1), 29–36 [in Polish].
  • Knight C.H., 2005. Extended lactation: turning theory into reality. Adv. Dairy Techn. 17, 113–123.
  • Krzyżewski J. Reklewski Z., 2003. Influence of extended calving intervals on milk yield, chemical composition, technological parameters and reproductive performance of cows [Wpływprzedłużonych laktacji krów na wydajność, skład chemiczny i jakość mleka oraz wskaźniki reprodukcji].Zesz. Nauk. Prz. Hod. 67, 7–17 [in Polish].
  • Larsson B., Berglund B., 2000. Reproductive performance in cows with extended calving interval. Reprod. Dom. Anim. 35, 277–280.
  • Miciński J., 2008. Effect of spontaneously elonged calving intervals on the yield and composition of milk in subsequent lactations of cows from the active population in the Olsztyn region [Wpływspontanicznie wydłużonych okresów międzywycieleniowych na wydajność i skład mlekaw kolejnych laktacjach krów populacji aktywnej regionu olsztyńskiego]. Rocz. Nauk. PTZ 4 (2),45–54 [in Polish].
  • Miciński J., 2009. Milk Performance Traits and Reproduction Parameters of High Yielding Cows During a Normal and Extended Production Cycle [Cechy mleczności i wskaźniki reprodukcjiwysoko wydajnych krów w standardowym oraz przedłużonym cyklu produkcyjnym]. Rozpr.Monogr.Wydaw. UWM w Olsztynie, 141 [in Polish].
  • Pösö J., Mäntysaari E.A., 1996. Genetic relationships between reproductive disorders, operational days open and milk yield. Livest. Prod. Sci. 46, 41–48.
  • Salamończyk E., Guliński P., 2007 a. Influence of selected genetic and environmental factors on lactation extension in cows and milk yield during extended lactation. I. Number and length oflactations extended beyond 305-day standard [Wpływ wybranych czynników genetycznychi środowiskowych na przedłużenie laktacji u krów i wielkość produkcji mleka w okresie przedłużenia. Cz. I. Liczebność i długość laktacji przedłużonych ponad 305-dniowy standard].Rocz. Nauk. Zootech. 34 (1), 45–53 [in Polish].
  • Salamończyk E., Guliński P., 2007 b. Influence of selected genetic and environmental factors on lactation extension in cows and milk yield during extended lactation. II.Milk yield during completelactations longer than 305-day lactation [Wpływ wybranych czynników genetycznychi środowiskowych na przedłużenie laktacji u krów i wielkość produkcji mleka w okresie przedłużenia. Cz. II. Wielkość produkcji mleka w laktacjach pełnych – dłuższych od laktacji305-dniowej]. Rocz. Nauk. Zootech. 34 (1), 55–65 [in Polish].
  • Sawa A., Bogucki M., 2009. Effect of extended lactations on milk composition and somatic cell count [Wpływ przedłużonych laktacji na skład mleka i liczbę komórek somatycznych]. Rocz.Nauk. PTZ 5 (2), 83–90 [in Polish].
  • Szarek J., 1998. Perspective production cycle in dairy cows [Perspektywiczny cykl produkcji u krów mlecznych]. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 38, 45–55 [in Polish].
  • VanRaden P.M., Dematawewa C.M.B., Pearson R.E., HookerM.E., 2006. Productive life including all lactations and longer lactations with diminishing credits. J. Dairy Sci. 89, 3213–3220.
  • Vargas B., KoopsW.J., HerreroM., VanAvendonk J.A., 2000.Modeling extended lactations of dairy cows. J. Dairy Sci. 83, 1371–1380.
  • Winnicki S., Głowicka-Wołoszyn R., 2007. Milk productivity in dairy cows during prolonged lactation [Wydajność mleczna krów o przedłużonej laktacji]. Rocz. Nauk. Zootech. 23 (Suppl.),

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-987b1687-03d9-4590-a1c4-a977be31c677
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.