PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 547 |

Tytuł artykułu

Zbiorowiska grzybów w glebie odłogowanej i ugorowanej

Warianty tytułu

EN
Fungal communities in fallow soil

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania wykonano w latach 2005-2007 na obiektach ugorowanych i odłogowanych od 1996 r. oraz przywróconych do użytkowania rolniczego w 2005 r. Przed ponownym zagospodarowaniem pola o powierzchni 1620 m2 wyłączone z produkcji pozostawały jako: a) ugór czarny (utrzymywany mechanicznie, niszczenie chwastów za pomocą brony i kultywatora), b) ugór obsiany (co roku wysiew roślin jednorocznych), c) odłóg klasyczny (pozostawiony bez uprawy) i odłogi zadarnione trwale: d) stokłosą bezostną, e) stokłosą bezostną w siewie mieszanym z rutwicą wschodnią, f) rutwicą wschodnią. Po 9 latach ugorowania bądź odłogowania na połowie pól rozpoczęto ponownie uprawę roślin rolniczych w 3-letniej rotacji: pszenica jara, rzepak ozimy i pszenica ozima. Badania fitopatologiczne przeprowadzono w celu oceny wpływu systemu utrzymywania gleby wyłączonej z uprawy oraz jej ponownego zagospodarowania na strukturę zbiorowiska grzybów glebowych. Hodowlę grzybów prowadzono na podłożu Martina, a wyrosłe kolonie przeliczano na gram suchej masy gleby. Następnie grzyby przeszczepiano na skosy agarowe w celu oznaczenia gatunków. W czasie badań, z wyjątkiem pierwszego okresu wegetacji, na polach przywróconych do użytkowania stwierdzono ograniczenie liczebności grzybów patogenicznych w stosunku do pól pozostających w ugorze lub odłogu. Najlepszym stanem fitosanitarnym charakteryzowała się gleba z pól po ugorze obsianym oraz odłogu obsianym mieszanką rutwicy ze stokłosą i rutwicą w siewie czystym.
EN
The study was conducted in the years 2005-2007 in fields lying fallow from 1996 to 2005, and again used for agricultural purposes since 2005. Prior to bringing into cultivation, the land of a total area of 1620 m2 was managed as: a). bare fallow (mechanical weed control with a harrow and a cultivator), b). seeded fallow (annual plants sown each year), c). zero-tilled fallow, and permanent fallow sown with: d). smooth bromegrass, e). smooth bromegrass and goat’s rue (Galega orientalis Lam.), f). goat’s rue. After nine years of maintaining the land fallow, crops were grown again in half of the fields, in the following three-year rotation: spring wheat, winter rapeseed, winter wheat. Phytopathological analyses were performed to determine the effect of fallow land management and bringing it under cultivation on the structure of soil fungal communities. Fungal cultures were grown in Martin’s medium, and the number of colony-forming units (cfu) per gram of dry soil was counted. Next the fungi were inoculated onto agar slants for species identification. Except for the first growing season, the abundance of pathogenic fungi was reduced in fields brought under cultivation, as compared with fields subject to fallow. Soil in fallow fields sown with goat’s rue mixed with smooth bromegrass and goat’s rue alone was characterized by the best phytosanitary state.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

547

Opis fizyczny

s.77-84,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Fitopatologii i Entomologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Prawocheńskiego 17, 10-718 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • Biederbeck V.O., Zentner R.P., Campbell C.A. 2005. Soil microbial populations and activities as influenced by legume green fallow in a semiarid climate. Soil Biol. Biochem. 37(10): 1775-1784.
  • Gaur R.B., Singh R.D. 1995. Effect of some cultural practices on perennation of Ascochyta fungus of chickpea. Adv. Agricult. Res. India 4: 36-46.
  • Furczak J., Podstawka-Chmielewska E., Pays E., Joniec J. 2000. Preliminary studies of the effect of agriculural management of fallow soil on its microbiological and biochemical activity. Ann. UMCS 55: 153-167.
  • Holford L.C.R., Schweitzer B.E., Crocker G.J. 1998. Comperative effects of subterranean clover, medic, lucerne, and chickpea in wheat rotations, on nitrogen, organic carbon, and moisture in two contrasting soils. Australian J. Soil Res. 36(1): 57-72.
  • Lemaire J.M., Jouan B. 1966. Microbiological changes resulting from the cultivation of newly cleared soils. Effect on the establishment of Ophiobolus graminis Sacc.=(Linocarpon cariceti B and Br.) and of Streptomyces scabies (Thaxt) Waksman and Henrici. Annals Epiphyt 17: 313-333.
  • Marks M., Kurowski T.P., Makowski P. 2007. Zdrowotność pszenicy ozimej w zależności od jednorocznego sposobu ugorowania. Fragm. Agron. 24(4): 11-17.
  • Pięta D., Pastucha A., Patkowska E. 2003. Communities of bacteria and fungi in the soil after runner bean (Phaseolus coccineus L.) cultivation. Electr. J. Pol. Agricult. Univ. Horticult. 6: 1.
  • Sienkiewicz S., Wojnowska T., Koc J., Ignaczak S., Harasimowicz-Hermann H., Szymczyk S., Żarczyński P. 2003. Zmiany chemiczne w glebach w zależności od systemu odłogowania. Cz. I. Odczyn oraz zawartość azotu ogólnego i węgla organicznego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 493: 685-691.
  • Susyan E.A., Ananyeva N.D., Blagodatskaya E.V. 2005. The antibiotic aided distinguishing of fungal and bacterial substrate induced respiration in various soil ecosystems. Microbiology 74(3): 336-342.
  • Szpunar-Krok E., Bobrecka-Jamro D. 2005. Porównanie trwałości gatunków roślin motylkowatych w mieszankach z trawami. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 507: 505-513.
  • Werner A., Nadworny M. 2002. Interaction between microfungi from arable and fallow land soil and Heterobasidion annosum in vitro. Dendrobiology 47: 51-58.
  • Vozenilkova B., Klimes F. 2002. Evaluation of fusarioses in selected grass species. Plant Prot. Sci. 39(2): 402-405.
  • Zelles L., Rackwitz R., Bai Q.Y., Beck T., Beese F. 1995. Discrimination of microbial diversity by fatty acid profiles of phospholipids and lipopolysaccharoides in differently cultivated soils. Plant Soil 170(1): 115-122.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-9863e4a3-6238-441f-9f5f-fa6bafddd17d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.