PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 03 | 2 |

Tytuł artykułu

Reakcja mieszanki jęczmienia jarego z owsem na różne przedplony i częstotliwość uprawy w płodozmianie. Cz.II. Masa i jakość resztek pożniwnych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Reaction of spring barley and oats mixture to different forecrops and frequency of cultivation in crop rotation. Part II. Mass and quality of harvest residue

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W doświadczeniu przeprowadzonym na glebie średniej w latach 1998-2000 oznaczano resztki pożniwne jęczmienia jarego i owsa, które uprawiano w 2-składnikowej mieszance i siewach jednogatunkowych. Masę resztek, ich strukturę i skład chemiczny określano po różnych przedplonach w płodozmianach z narastającym udziałem zbóż. W badaniach uwzględniano korzenie zgromadzone w 30-cm warstwie gleby oraz ścierń. Wykazano, że pod względem wielkości pozostawionej masy organicznej i zawartości w niej makroelementów resztki mieszanki prezentowały wartość pośrednią między najwydajniejszym w tym względzie owsem i najmniej efektywnym jęczmieniem. Zarówno w uprawie mieszanej, jak i jednogatunkowej obydwu zbóż stanowiska w płodozmianach nie różnicowały istotnie nagromadzonych w resztkach składników pokarmowych. Najwyższą wartością nawozową odznaczały się resztki mieszanki wysiewanej po ziemniaku, a najniższą – po grochu siewnym oraz w następstwie jej po sobie. Zwiększający się udział w płodozmianie jęczmienia jarego i owsa do 50 i 75% skutkował zubożeniem resztek zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym.
EN
Harvest residue of spring barley and oats cultivated in two-component mixture and in monoculture in an experiment carried out on medium soil during the years 1998-2000 was examined. The mass of residue, their structure and chemical composition were identified after different forecrops in crop rotations with an increasing share of cereals. The study took into account the roots accumulated in 30 cm deep layer of soil and stubble. It was shown that as far as the volume of organic residue and their contents of macroelements were concerned, the residue of the mixture represented the value in between the oats, which was most productive, and the least productive barley. Both in mixture and in monoculture of those cereals, the positions in the crop rotations did not result in significant differences in the contents of nutrients accumulated in the residues. The highest fertilizer value was represented by the mixture residue sown after potato, while the lowest – after pea and when the mixture followed the mixture. The share of spring barley and oats in the crop rotation increasing to 50 and 75% resulted in poorer residue; both the residue volume and the quality.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

2

Opis fizyczny

s.177-186,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Batalin M., 1962. Studium nad resztkami pożniwnymi roślin uprawnych w łanie. Rocz. Nauk Roln. 98 (D), 5-145.
  • Grzebisz W., 1988. Wpływ uprawy w monokulturze na masę i skład chemiczny korzeni jęczmienia. Rocz. Nauk Roln. A 107(3), 67-78.
  • Malicki L., 1968. Oznaczenia masy korzeniowej roślin w warunkach polowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 88, 17-31.
  • Malicki L., 1997. Znaczenie resztek pożniwnych w płodozmianie. Acta Acad. Agric. Tech. Olst., Agricultura 64, 57-65.
  • Malicki L., Pałys E., 1980/1981. Masa korzeniowa zbóż jarych na glebie płowej wytworzonej z lessów. Cz. III. Zawartość makroelementów. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. E, Agricultura 35/36, 97-106.
  • Malicki L., Pałys E., 1985. Resztki pożniwne ważniejszych gatunków zbóż na różnych glebach. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. E, Agricultura 40, 1-9.
  • Martin M.P.L.D., Snaydon R.W., 1982. Root and shoot interactions between barley and field beans when intercropped. J. App. Ecol. 19, 263-272.
  • Orzech K., Wanic M., Nowicki J., 2002. Masa resztek pozbiorowych i zawartość próchnicy w glebie, w zależności od zróżnicowanej uprawy gleby średniej. Fragm. Agron. 2, 191-197.
  • Pałys E., Kuraszkiewicz R., 1999. Wpływ systemów uprawy roli na masę resztek pożniwnych w ogniwie zmianowania na rędzinie. Folia Univ. Agric. Stetin., Agricultura (74), 25-31.
  • Rimovsky K., 1987. Resztki pożniwne roślin płodozmianu i ich wpływ na bilans masy organicznej w glebie. Acta Acad. Agric. Tech. Olst., Agricultura 44, 163-170.
  • Sattore E.H., Snaydon R.W., 1992. A comparison of root and shoot competition between spring cereals and Avena fatua. Weed Res. 32, 45-55.
  • Sobkowicz P., 2001. Nadziemna i podziemna konkurencja między jęczmieniem jarym i owsem w mieszance w początkowym okresie wzrostu. Fragm. Agron. 2, 103-119.
  • Szczebiot M., Ojczyk T., 2002. Wartość nawozowa resztek pożniwnych jarych roślin oleistych dla pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 2, 198-206.
  • Szymona J., Krupiński A., Malicki L., 1983/1984. Resztki pożniwne niektórych roślin uprawianych na rędzinie. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. E, Agricultura 38/39, 77-87.
  • Wanic M., Nowicki J., Bielski S., 2002. Plonowanie i masa resztek pozbiorowych jęczmienia jarego w różnych układach płodozmianowych. Rocz. Nauk Roln. A 116 (1-4), 123-141.
  • Wanic M., Nowicki J., Bielski S., Jastrzębska M., 2004. Reakcja mieszanki jęczmienia jarego z owsem na różne przedplony i częstotliwość uprawy w płodozmianie Cz. I. Plon i jego struktura. Acta Sci. Pol., Agricultura 3(2), 165-176.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-964db048-cdcf-45a7-bfc3-9d42925e269b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.