PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 43 | 2 |

Tytuł artykułu

Sorptive properties of upper-silted organic soils in various landscapes of north-eastern Poland

Warianty tytułu

PL
Właściwości sorpcyjne odgórnie namulonych gleb organicznych w różnych krajobrazach Polski północno-wschodniej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
This study was based in the morainic zone and zone of ice-dammed lake origin of a young-glacial landscape as well as in riverine and delta landscapes, involving the sorptive properties of mucky soils and variously silted peat-muck soils which were termed upper silted organic soils. These soils had a low share of exchangeable potassium and magnesium in relation to the total content of these elements. In the soils of riverine and delta landscapes as well as in slightly silted peat-muck soils of morainic landscape, the process of decalcitation was noted. Higher cation exchange capacity and amount of base cations in the soils of the landscape of ice-dammed lakes in comparison to the soils of morainic hills, suggest their high resistance to chemical degradation.
PL
W strefie morenowej i zastoiskowej krajobrazu młodoglacjalnego, oraz w krajobrazie dolin rzecznych i deltowym zbadano właściwości sorpcyjne gleb namurszowych i torfowo-murszowych o różnym stopniu zamulenia, które określono mianem odgórnie namulonych gleb organicznych. Badane gleby charakteryzowały się małym udziałem wymiennych form potasu i magnezu w stosunku do ogólnej ilości tych pierwiastków. W glebach krajobrazu dolin rzecznych i krajobrazu deltowego oraz w słabo zamulonych glebach torfowo-murszowych krajobrazu morenowego stwierdzono proces dekalcytacji. Większa, w porównaniu z glebami strefy wysoczyzn morenowych, pojemność sorpcyjna i zawartość kationów zasadowych gleb strefy zastoiskowej krajobrazu młodoglacjalnego świadczy o ich większej odporności na procesy degradacji chemicznej.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Numer

2

Opis fizyczny

p.129-140,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Soil Science Soil Protection, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Pl.Lodzki 3, 10-957 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • [1] B a i z e D.: Jon Wiley&Sons. Ltd., Chichester, 1993.
  • [2] B i e n i e k B.: Właściwości i rozwój gleb deluwialnych Pojezierza Mazurskiego. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricultura, 64, Suplementum B.
  • [3] Communication from the Commission to the Council and European Parliament. EU Economic and Social Committee the Regions. Thematic Strategy for Soil Protection, COM 231, 2006.
  • [4] F e i g e W.: Geol. Jb., F4, 175, 1977.
  • [5] G o t k i e w i c z J., S m o ł u c h a J.: Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 431, 119, 1996.
  • [6] L u c a s R. R.: Reaserch Report 435, Michigan State Univ. Agr., 1982.
  • [7] O k o ł o w i c z M., S o w a A.: Roczn. Glebozn., 48(3/4), 105, 1997.
  • [8] M a r c i n e k J.: Roczn. WSR. Poznań, 15, 162, 1963.
  • [9] O k r u s z k o H., K o z a k i e w i c z A.: Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 146, 63, 1973.
  • [10] O k r u s z k o H.: Bibl. Wiad. IMUZ, 52, 7, 1976.
  • [11] P i a ś c i k H., Polish J. Soil Sci., 13(1), 15, 1980.
  • [12] P i a ś c i k H., B i e n i e k B., W ó j c i a k H.: Roczn. Nauk Roln., F-83(1/2), 89, 1992.
  • [13] P i a ś c i k H., Smó l c z y ń s k i S., Or z e c h ows k i M.: Polish J. Soil Sci., 30(2), 15, 1997.
  • [14] P i a ś c i k H., Smó l c z y ń s k i S., Or z e c h ows k i M.: Polish J. Soil Sci., 34(1), 51, 2001.
  • [15] P o k o j s k a U.: Roczn. Glebozn., 39(1), 51, 1988.
  • [16] S a p e k A., S a p e k B.: Materiały instrukta¿owe, 115, Falenty IMUZ, 1997.
  • [17] S m ó l c z y ń s k i S.: Physical properties of upper silted organic soils in various landscapes of N-E Poland. Soil of Chosen Landscapes. (Ed. B. Bieniek). Dep. Land Reclamation and Environ. Manag., University of Warmia and Mazury in Olsztyn, 51, 2009.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-95dff087-0ea8-4326-a767-7e62493ed6ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.