PL
Porównano dwie metody oddzielania ziarna od rdzeni kolbowych kukurydzy cukrowej odmiany ‘Candle’, ‘Bonus’ i ‘Golda’ w aspekcie ilości i jakości materiału odpadowego. Oddzielanie metodą odcinania realizowano na klasycznej obcinarce ziarna, a wydzielanie ziarna metodą omłotu w młocarni z cepowym zespołem młócącym. Kolby przed omłotem mrożono w strumieniu ciekłego azotu. Stwierdzono, że metoda omłotu wpływa istotnie statystycznie na ilość i jakość materiału odpadowego. W stosunku do metody odcinania uzyskano zmniejszenie udziału rdzeni kolbowych w całkowitej masie kolb o 36% oraz udziału ziarna odpadowego o 94% i wilgotności rdzeni kolbowych o 30%.
EN
Two sweet corn kernel detaching methods were compared in aspect of quantity and quality of waste material. The cultivars of ‘Candle’, ‘Bonus’ and ‘Golda’ were tested. Detaching by cutting was realized by using of classic corn cutter while by threshing with the use of beater thresher. Before threshing the corn cobs were frozen in a stream of liquid nitrogen. It was found that threshing method significantly affected the quantity and quality of waste material. In relation to cutting method threshing decreased a share of cob cores in total corn cob yield by about 36% as well as a share of waste kernels by about 94% and the core moisture content by about 30%.