PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 06 | 4 |

Tytuł artykułu

Ocena wpływu wybranych czynników na długość okresu zasuszenia krów i jego związku z cechami użytkowości mlecznej

Warianty tytułu

EN
Analysis of the influence of selected factors on dry period length of cows and the relationship with milk performance traits

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

4

Opis fizyczny

s.127-135,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu, Katedra Hodowli i Użytkowania Zwierząt, ul.Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość
autor

Bibliografia

  • 1.ANDERSEN J.B., MADSEN T.G., LARSEN Т., INGVARTSEN K.L., NIELSEN M.O., 2005 -The effect of dry period versus continuous lactation on metabolic status and performance in periparturient cows. Journal of Dairy Science 88, 3530-3541.
  • 2.BORKOWSKA D., JANUŚ E., MALINOWSKA К., 2006 - Zależność pomiędzy długością zasuszenia krów a ich produkcyjnością w następnej laktacji. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 2, nr 3, 27-32.
  • 3.CAPUCO A.V., AKERS R.M., SMITH J.J., 1997-Mammary growth in Holstein cows during the quantification of nucleic acids and histology. Journal of Dairy Science 80, 477-487.
  • 4.ENEVOLDSEN C„ S0RENSEN J.T., 1992 - Effect of dry period length on clinical mastitis and other major clinical heath disorders. Journal of Dairy Science 75, 1007-1014.
  • 5.GULAY M.S., HAYEN M.J., BACHMAN K.C., BELLOSO Т., LIBONI M., HEAD H.H., 2003 - Milk production and feed intake of Holstein cows given short (30-d) or normal (60-d) dry periods. Journal of Dairy Science 86, 2030-2038.
  • 6.GULAY M.S., HAYEN M.J, HEAD H.H., WILCOX C.J., BACHMAN K.C., 2005 - Milk production from half udder after current thirty- and seventy-day dry period. Journal of Dairy Science 88, 3953-3962.
  • 7.GULIŃSKI P., MŁYNEK К, DOBROGOWSKA E„ 2004 - Znaczenie przedłużenia laktacji dla użytkowości mlecznej krów czarno-białych. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 72, z. 1,67-74.
  • 8.KRZYŻEWSKI J., REKLEWSK1 Z, 2003 - Wpływ przedłużonych laktacji krów na wydajność, sklad chemiczny i jakość mleka oraz wskaźniki reprodukcji. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 67, 7-20.
  • 9.KUHN M.T., HUTCHISON J.L., NORMAN H.D., 2005 - Minimum days dry to maximize milk yield in subsequent lactation. Animal Research 54, 351-367.
  • 10.MICIŃSKI J., 2009 - Cechy mleczności i wskaźniki reprodukcji wysoko wydajnych krów w standardowym oraz przedłużonym cyklu produkcyjnym. Rozprawy i monografie 147, Wydawnictwo UWM.
  • 11.PYTLEWSKI J., ANTKOWIAK I., SKRZYPEK R„ KĘSY K„ 2009 - The effect of dry period length on milk performance traits of Black-and-White Polish Holstein-Friesian and Jersey cows. Annals of Animal Science 9, No 4, 341-353.
  • 12.RASTANI R.R., GRUMMER R.R., BERTICS S.J., GÚMEN A., WILTBANK M.C., 2005 - Reducing dry period length to simplify feeding transition cows: milk production, energy balance and metabolic profiles. Journal of Dairy Science 88, 1004-1014.
  • 13.RÉMOND В., MACHEBCEUF D„ ROUEL J., CHILLI ARD Y., 1997 - Composition chi-mique et coagulation du lait sécrété en fin de gestation et au début de la lactation suivante par des vaches laitiěres conduits sans période sěche. Le Lait 77, Issue 5, 5615-624.
  • 14.RÉMOND В., ROUEL J., PINSON N„ JABET S., 1997 - An attempt to omit the dry period over three consecutive lactations in dairy cows. Annales de Zootechnie 46, Issue 5, 399--408.
  • 15.SAWA A., JANKOWSKA M., ZIEMIŃSKI M„ KRĘŻEL S„ 2004 - Okres spoczynku rozrodczego a efektywność użytkowania krów wysoko wydajnych. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 72, z. 1, 121-127.
  • 16.SORENSEN J.T., ENEVOLDSEN С., 1990 - Effect of dry period length on milk production in subsequent lactation. Journal of Dairy Science 74, 1277-1283.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-95c3b7b6-679e-41e2-b1f5-a7d698a8ddd8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.