PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 50 | 4 |

Tytuł artykułu

Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych pochodzących z produkcji integrowanej i konwencjonalnej w północno-wschodniej Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Pesticide residues in crops from integrated and conventional production from north-eastern Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Presented research concerns the evaluation of residues of chemical pesticides in crops, depending on the system and production sites. The study was conducted in 2005–2008 on 618 samples from conventional system and 320 from integrated system of plant material derived from the four voivodeships: Lubelskie, Podlaskie, Warmia-Mazury and Mazowsze. On the basis of the studies it was shown that the crops produced in the integrated system contained a larger percentage of samples with residues below the maximum levels compared to samples from conventional and less with above MRL. The percentage of samples from the border limits for Lubelskie and Podlaskie was equal to 4%, Warmia and Mazury 2% in Mazowieckie, there was no such irregularities.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

4

Opis fizyczny

s.1932-1937,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Terenowa Stacja Doświadczalna, ul.Chełmońskiego 22, 15-195 Białystok

Bibliografia

  • AFSCA-FAVV 2001. Chemical safety of organically produced foodstuffs. Report from the Scientific Committee of the Belgian Federal Agency for the Safety of the Food Chain (AFSCAFAVV), Brussels.
  • Gnusowski B. 2007. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych w różnych systemach produkcji. s. 51–53. W: „Racjonalna Technika Ochrony Roślin” (S. Wolny, red.). VII Ogólnopolska Konferencja, „Technika ochrony roślin w integrowanych technologiach produkcji”. Inst. Ochr. Roślin, Poznań, 161 ss.
  • Gnusowski B., Nowacka A., Malec M. 2006. Pozostałości środków ochrony roślin w polskich płodach rolnych pochodzących z różnych systemów gospodarowania w roku 2005. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 46 (2): 761–763.
  • Łozowicka B. 2008a. Pesticide residues in fresh apples produced under conventional and integrated crop management cultivation. Ochr. Środ. Zas. Nat. 35 (36): 306–310.
  • Łozowicka B. 2008b. Pesticide residues in fruit, vegetables and farm produced from various farming systems in north-eastern Poland. Ecol. Chem. Eng. A 15 (3): 48–60.
  • Pussemier L., Larondelle Y., Van Peteghem C., Huyghebaert A. 2006. Chemical safety of conventionally and organically produced foodstuffs: a tentative comparison under Belgian conditions. Food Control 17: 14–21.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 maja 2007 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. z 2008 r. Nr 119, poz. 817 z późn. zm.).
  • Rozporządzenia (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. L 70, str. 1 z 16.03.2005 r. z późn. zm.).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-8dc6e968-1f72-4d07-af59-b3a7753a85b3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.