PL
Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Satureja hortensis L. jest rośliną przyprawową. Polską odmianą cząbru ogrodowego jest Saturn. Badania przeprowadzono w latach 2003-2005. Nasiona wysiano w szklarni do skrzynek wypełnionych substratem torfowym. Rozsadę cząbru ogrodowego sadzono pod koniec maja w rozstawie 30 x 40 cm. Rośliny zostały ścięte w lipcu i sierpniu. Zawartość olejku eterycznego oznaczono w powietrznie suchym zielu. Skład jakościowy i ilościowy olejku wyznaczono metodą chromatografii gazowej i spektrometrii masowej (GC/MS). Wykazano, iż termin zbioru miał istotny wpływ na plon świeżego i powietrznie suchego ziela cząbru ogrodowego. W lipcu uzyskano istotnie większy plon świeżego ziela cząbru ogrodowego (125,2 dt·ha⁻¹) niż w sierpniu (21,6 dt·ha⁻¹). Zawartość olejku eterycznego w zielu otartym wahała się od 2,5 do 3,0%. Analiza GC/MS wykazała obecność 31 związków w olejku eterycznym. Głównymi składnikami są karwakrol (34,8-70,1%) i g-terpinen (20,5-34,7%).
EN
Garden savory (Satureja hortensis L.) originates from a region near the Mediterranean Sea. Satureja hortensis L. is a spice plant. The Polish cultivar of garden savory is Saturn introduced into cultivation. The study was conducted in the years 2003-2005. The seeds were sown in peat substrate in a greenhouse. Garden savory transplants were planted at a distance of 30 x 40 cm at the end of May. The plant material was harvested in July and August. Essential oil was achieved in distillation with water vapor. Qualitative and quantitative composition of essential oils was analyzed using gas chromatography combined with mass spectroscopy technique (GC/MS). It was stated that the harvest date had a significant influence on the yield of fresh and air dry garden savory herb. Yield of fresh garden savory in July was bigger (125.2 dt·ha⁻¹) than the yield of fresh garden savory in August (21.6 dt·ha⁻¹). The content of essential oil in the air dry herb amounted 2.5-3.0%. The GC/MS analysis demonstrated the presence of thirty one components in the oil. The main components occurring in the garden savory oil were carvacrol (34.8-70.1%) and g-terpinene (20.5-34.7%).