PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 04[18] |

Tytuł artykułu

Popularność "żywności wygodnej"

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Popularity of ''convenience food"

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wraz ze zmieniającym się stylem życia konsumentów, wzrostem wartości czasu poświęcanego na przygotowywanie posiłków czy polepszaniem się standardu życia części społeczeństwa, większego znaczenia w odżywianiu nabierają produkty szybkie i wygodne w przygotowaniu. O popularności tej grupy żywności świadczą także: jej łatwa dostępność, duża różnorodność oraz walory związane z krótką obróbką kulinarną.
EN
The article describes the origins and essence of convenience food, its classifications, and consumer opinions and attitudes. It was concluded that, despite the universality and the unflagging popularity of convenience foods, there is the view that users of this category of products have very different levels of knowledge about its nature and nutritional value and health. Contemporary consumers strongly and positively perceive it, show great knowledge of different types and attributes. Though, the most important reasons are connected with the fact that they come back home late due to their absorbing work and have no time for food preparation. Thus convenience food is easy and fast. The availability of a wide and diverse offer is also very significant.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.5-13,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Rynku i Marketingu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań

Bibliografia

  • Adamczyk G., 2004. Konsument na rynku żywności wygodnej. Rocz. Nauk. SERiA 4, 2, 11.
  • Frame C.J., 1980. Evaluating convenience foods for use in system. ARA GFood Service Co., Philadelphia.
  • Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T., 2006. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa.
  • Górska-Warsewicz H., 2007. Żywność wygodna w sektorze mięsnym. Przem. Spoż. 7, 36-38.
  • Janicki A., 1993. Żywność wygodna; definicje i etapy rozwoju. Przemysł Spożywczy 9, 227-230.
  • Kowalczuk I., 2004. Uwarunkowania konsumpcji koncentratów spożywczych. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 3(1), 187-198.
  • Paulus K., 1978. How ready are ready – to – serve food. Proc. of Int. Symp. on Ready to serve food, Basel, 6-14.
  • Żywność wygodna i funkcjonalna. 1999. Red. F. Świderski. WNT, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-80917561-3907-451c-9948-d4005ed7c784
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.