PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 65 | 02 |

Tytuł artykułu

Listeria monocytogenes. Metody eliminowania z żywności – fizyczne i fizykochemiczne

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Listeria monocytogenes. Methods of elimination from foods – physical and physicochemical

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono fizyczne i fizykochemiczne metody eliminacji L monocytogenes z żywności. Wyjaśniono, jakie czynniki wpływają na skuteczność ich antyiisteryjnego działania. Podkreślono, że komórki L. monocytogenes są odporne na działanie wielu ekstremalnych czynników środowiskowych, ale zwykle giną podczas prawidłowo przeprowadzonej pasteryzacji. Metody nietermiczne, takie jak MAP, HHP,PEF, radiacja, UV, obróbka ultradźwiękami czy wędzenie na zimno, są znacznie mniej efektywnym sposobem oddziaływania na L monocytogenes, gdyż zwykle jedynie ograniczają intensywność wzrostu tych bakterii.
EN
Physical and physico-chemical methods of elimination of L monocytogenes from food are discussed in this work. It Is explained what factors influence their antilisterial activity. Although the cells of L. monocytogenes are resistant to many extreme environmental conditions; they are usually destroyed by proper pasteurization. Non-thermal methods, such as MAP HHP PEF, radiation, UV, ultrasounds or cold smoking, are significantly less effective methods of L. monocytogenes elimination, since they usually only limit intensity of growth of the discussed bacteria.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

02

Opis fizyczny

s.34-37,tab.

Twórcy

autor
  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-7f02b720-d764-4203-85e6-4d25e0f62c2e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.