PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 07 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ intensywności uprawy na zawartość i plon białka odmian pszenicy ozimej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of cultivation intensity on protein concentrations and its yield of the winter wheat cultivars

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedmiotem badań wykonanych w latach 2002-2005 w Stacji Doświadczalnej w Prusach koło Krakowa, należącej do Uniwersytetu Rolniczego, była ocena wpływu dwóch zróżnicowanych technologii uprawy na plonowanie, zawartość oraz plon białka kilku wybranych odmian pszenicy ozimej. Porównywane technologie uprawy – średnio intensywna i intensywna – wywarły istotny wpływ na zawartość białka w ziarnie badanych odmian oraz na plon ziarna i białka. Uprawa pszenicy w technologii intensywnej powodowała zwiększenie plonu ziarna o 1,5 t∙ha⁻¹, zawartości białka w ziarnie o 0,9 punktu procentowego, a wydajności białka o 230 kg∙ha⁻¹ w porównaniu z uprawą w technologii średnio intensywnej. Wpływ technologii uprawy na wielkość analizowanych cech zależał od przebiegu warunków pogodowych oraz odmiany. Badane odmiany pszenicy ozimej plonowały na zbliżonym, bardzo wysokim poziomie. Najniżej plonowała pszenica ‘Kobra Plus’, natomiast pozostałe odmiany od 11 do 17% wyżej. Największą zawartością białka w ziarnie charakteryzowały się odmiany Finezja i Soraja, a największą wydajnością białka – ‘Turnia’, ‘Soraja’ i ‘Finezja’.
EN
The subject of research conducted in 2002-2005 at the University of Agriculture Experimental Station at Prusy near Krakow was an assessment of the effect of two cultivation technologies, diversified in respect of intensity, on yielding, grain protein concentrations and its yield from several selected winter wheat cultivars. The compared cultivation technologies: medium intensive and intensive had a significant influence upon protein content in grain of the analyzed cultivars, as well as on the yield of grain and protein. Wheat cultivation using the intensive technology caused an increase in grain yield by 1.5 t∙ha⁻¹, in grain protein content by 0.9 percentage point and protein yield by 230 kg∙ha⁻¹ in comparison with the medium-intensive technology. The effect of cultivation technology on the quantity of the analyzed features depended on the weather conditions and the cultivar. The analysed winter wheat cultivars were yielding on a very high level. From among compared cultivars, the lowest yielding wheat was Kobra Plus, and remaining cultivars yielded from 11 to 17% higher. Finezja and Soraja were characterized by the highest grain protein concentrations, whereas Turnia, Soraja and Finezja had the best protein yield.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1

Opis fizyczny

s.47-56,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Kraków
autor

Bibliografia

  • Achremowicz B., Borkowska H., Styk B., 1994. Wpływ poziomów nawożenia azotowego na plonowanie niektórych odmian pszenicy jarej. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. E, Agricultura 49, 59-64.
  • Bichoński A., 1995. Ocena wybranych cech technologicznych z kolekcji pszenicy ozimej. Biul. IHAR 194, 131-138.
  • Bolling H., 1993. Auf dem Weg zu einem europaischen Sortenkatalog. Muhle + Mischfuttertechnik 130(50/51), 658-662.
  • Borkowska H., Grundas S., Styk B., 1999. Influence of nitrogen fertilization of winter wheat on its gluten quality. Int. Agrophysics 13, 333-335.
  • Brzozowska I., Brzozowski J., Jastrzębska M., 1997. Wpływ zabiegów ochronnych i ochronno-nawozowych na plonowanie, zawartość i jakość białka ziarna pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 2, 32-39.
  • Budzyński W., Borysewicz J., Bielski S., 2004. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł. 135, 33-44.
  • Cacak-Pietrzak G, Ceglińska A., Haber T., 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Pam. Puł. 118, 45-56.
  • Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Leszczyńska D., 2004. Wpływ retardantów na wartość technologiczną pszenicy ozimej. Pam. Puł. 138, 5-17.
  • Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Leszczyńska D., 2006. Wpływ wybranych antywylegaczy na wartość wypiekową pszenicy ozimej. Prog. Plant Prot. 46, 2, 89-92.
  • Domska D., Rogalski A., 1993. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wartość odżywczą białka ziarna żyta i pszenicy uprawianych w warunkach północno-wschodniej Polski. Fragm. Agron. 10, 3, 59-69.
  • Drzazga T., Krajewski P., Spiss L., 2005. Tendencje w plonowaniu pszenicy jarej i ozimej na podstawie wstępnych doświadczeń hodowlanych. Biul. IHAR 235, 23-30.
  • Dziamba Sz., 1987. Wpływ antywylegacza i nawożenia na plonowanie, elementy struktury plonu oraz zawartość białka i lizyny w ziarnie pszenżyta, żyta i pszenicy. Biul. IHAR 161, 105-112.
  • Kaczyński L., 1994. Ocena wartości wypiekowej uprawianych w Polsce odmian pszenicy oraz wynikające stąd możliwości poprawy jakości surowca dla przemysłu młynarskiego. Przegl. Zboż. Młyn. 7, 2-6.
  • Kaczyński L., 1999.Wartość gospodarcza zarejestrowanych w Polsce odmian pszenicy. Pam. Puł. 118, 185-205.
  • Klockiewicz-Kamińska E., 2001. Odmiany gwarancją jakości. Przegl. Zboż. Młyn. 6, 10-12.
  • Kościelniak W., 1999. Uprawa pszenicy ozimej przy małej ilości wysiewu. Pam. Puł. 118, 207-215.
  • Kościelniak W., 2000. Nowoczesna uprawa pszenicy ozimej i jarej. WODR Łosiów.
  • Kruczek G., Wójtowicz J., 1998. Wpływ nawożenia azotowego na plonowanie i skład chemiczny ziarna pszenicy. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Sesja Naukowa 54, 119-126.
  • Kukuła S., Krasowicz S., 1995. Porównywanie technologii uprawy pszenicy ozimej o różnej intensywności produkcji. Fragm. Agron. 4, 96-106.
  • Kulig B., Kania S., Szafrański W., Zając T., 2001. Reakcja wybranych odmian pszenicy ozimej na intensywność uprawy. Biul. IHAR 218/219, 117-126.
  • Kuś J., Jończyk K., 1997. Oddziaływanie wybranych elementów agrotechniki na plonowanie pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 3, 4-16.
  • Kwiatkowski C., Wesołowski M., Harasim E., Kubecki J., 2006. Plon i jakość ziarna odmian pszenicy ozimej w zależności od poziomu agrotechniki. Pam. Puł. 142, 277-286.
  • Leszczyńska D. Grabiński J., 2003. Efektywność retardantów w zasiewach pszenicy ozimej w zależności od dawki i terminu aplikacji. Prog. Plant Prot. 43(2), 775-777.
  • Mazurek J., Jaśkiewicz B., Klupczyński Z., 1999. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od techniki nawożenia azotem. Pam. Puł. 118, 263-270.
  • Mazurek J., Kuś J., 1991. Wpływ nawożenia azotem terminu i ilości wysiewu na plonowanie i jakość ziarna odmian pszenicy jarej uprawianej po różnych przedplonach. Cz. I. Biul. IHAR 177, 123-136.
  • Nowak W., Zbroszczyk T., Kotowicz L., 2004. Wpływ intensywności uprawy na niektóre cechy jakościowe ziarna odmian pszenicy. Pam. Puł. 135, 199-212.
  • Pecio A., Bichoński A., Kozłowska-Ptaszyńska Z., 2000a. Wpływ chemicznej ochrony roślin przed chorobami oraz gęstości siewu na wartość browarną jęczmienia jarego. Fragm. Agron. 3, 42-52.
  • Pecio A., Pawłowska J., Bichoński A., 2000b. Plonowanie i wartość browarna ziarna odmian jęczmienia jarego na tle zróżnicowanych sposobów ochrony zasiewów. Fragm. Agron. 2, 45-61.
  • Podolska G., Mazurek J., 1999. Budowa rośliny i łanu pszenicy ozimej w warunkach zróżnicowanego terminu siewu i sposobu nawożenia azotem. Pam. Puł. 118, 482-490.
  • Pruszyński S., 1997. Znaczenie ochrony roślin w rozwoju rolniczych technologii produkcji. Prog. Plant. Prot. 37, 1, 19-26.
  • Rothkaehl J., Filipiak G., Podolska G., 2004. Jakość ziarna pszenicy w zależności od rejonu uprawy. Pam. Puł. 135, 269-278.
  • Stankowski S., Piech M., Podolska G., Mazurek J., 1999. Wpływ różnych sposobów nawożenia azotem na jakość odmian pszenicy ozimej. Pam. Puł. 118, 405-412.
  • Szmigiel A., 1999. Wpływ technologii uprawy na plonowanie pszenicy ozimej. Pam. Puł. 118, 423-429.
  • Wróbel E., Budzyński W., 1999. Efekt różnych sposobów pielęgnacji pszenicy ozimej w zależności od poziomu nawożenia mineralnego. Pam. Puł. 118, 455-462.
  • Wróbel E., Szempliński W., 1999. plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu. Pam. Puł. 118, 464-469.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-7c3950ea-7134-4e0e-89d2-60a22982a500
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.