EN
Pesticides are a group of synthetic compounds introduced to biocenosis as a result of intentional human activity. Due to their long-lasting presence in the soil, the ability to spread as well as resistance to technological processes, the remains of pesticides can transfer to the human organism, where they cause acute and chronic intoxication. Organochlorine pesticides have been identified in herbal preparations, and especially in herbal and herbal-fruit teas in bags as well as in their infusions. The most commonly identified residues of pesticides found in these preparations include HCH, aldrin, DDE and DMDH. The percentage extraction of organochlorine pesticides is differentiated and ranges from 3 to 95.1.
PL
Pestycydy są grupą związków syntetycznych, wprowadzonych do biocenozy w wyniku zamierzonej decyzji człowieka. Długi czas zalegania w glebie, zdolność rozprzestrzeniania się oraz odporność na procesy technologiczne sprzyjają przedostawaniu się pozostałości pestycydów do organizmu ludzi, gdzie są przyczyną zatruć ostrych i przewlekłych. Pestycydy chlorowcopochodne są obecne w preparatach ziołowych, szczególnie w herbatkach ekspresowych ziołowych i ziołowo-owocowych oraz w naparach z nich sporządzonych. Najczęściej występujące pozostałości pestycydów w tej grupie preparatów to: HCH, aldryna, DDE i DMDT. Ekstrakcja pestycydów chlorowcopochodnych do naparów jest zróżnicowana i wynosi od 26,1 do 95,1%.