PL
W trosce o zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności, producenci prowadzą monitoring mikrobiologiczny surowców, półproduktów, linii technologicznej i produktu końcowego. Konieczność wykonywania dużej liczby analiz w krótkim czasie wymusza wprowadzanie automatycznych systemów analizy mikrobiologicznej. Oprócz ogólnej charakterystyki systemów przeznaczonych dla mikrobiologii, przedstawiono dziewięć systemów najczęściej stosowanych w analizie żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zakresu badań, zasady i rodzaju oznaczenia oraz czasu analizy jednostkowej. Podano również najważniejsze kryteria wyboru systemu do laboratorium.
EN
Food products'microbiological safety has been a great concern of food manufacturers. An extensive control of raw materials, semi-products, production lines and final products is being conducted. Introducing of automated systems for microbiological food analysis is the necessity. Apart from general characteristics of the automated systems addressed to microbiology, nine most freguently applied systems have been described. Targets, methods, types as well as time of analysis have been stressed. The most important criteria of the system selection for a laboratory have been given.