PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 64 | 11 |

Tytuł artykułu

Ekonomiczna ocena innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Economic analysis of Polish food industry innovativeness

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Podstawą budowania przewag konkurencyjnych w sektorze spożywczym były dotychczas ceny oraz jakość produktów. Spośród innych źródeł przewag konkurencyjnych niezwykle ważna jest innowacyjność i to ona może determinować naszą konkurencyjność w przyszłości. W artykule przedstawiono analizę innowacyjności polskiego przemysłu spożywczego (produktowej, procesowej, organizacyjnej i marketingowej). Wykorzystano w niej wyniki badań statystycznych działalności innowacyjnej przedsiębiorstw prowadzonych przez GUS. Przeprowadzona analiza obejmuje przeważnie lata 2000-2008, tj. zarówno ostatnie lata przed rozszerzeniem UE, jak i pierwsze lata po integracji. Z analizy innowacyjności polskiego przemysłu spożywczego wynika, że jest ona dość niska, co w dalszej perspektywie może stanowić zagrożenie nie tylko dla pozycji konkurencyjnej naszych producentów, ale i ich szans przetrwania na rynku.
EN
The competitiveness of the Polish food sector is determined, above all, by lower prices and high quality in the agricultural and food sector in Poland. Among other factors of the competitiveness growth, the innovation features are particularly important. These factors may determine our competitiveness in the future.The paper presents a development of innovativeness (product, technology, organisational and marketing one) of Polish food producers. In the analysis there were used mainly the results of statistic researches of enterprises innovation activity carried out by Central Statistic Office (CSO). The mentioned analysis covers the last years before the enlargement of the EU and the first years after integration (2000-2008). The innovativeness of the Polish food industry is low. In the longer term perspective its low innovativeness may not only become a threat to our producers' competitive position, but even to their chances of market survival.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

11

Opis fizyczny

s.4,6-8,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2004-2006. Informacje i opracowania statystyczne. GUS, Warszawa 2008.
  • [2] Juchniewicz M.: 2008. Innowacyjność jako czynnik wzrostu konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego, [w:] Ocena rozwoju konkurencyjności polskich producentów żywności po integracji z Unią Europejską (red. I. Szczepaniak). Raport PW nr 99, s. 87-103. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [3] Juchniewicz M.: 2009. Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w kontekście innowacyjności sektora niskiej techniki, [w:] Roczniki Naukowe SERiA, t. XI, z. 1, s. 163-167. Warszawa-Poznań-Olsztyn,.
  • [4] Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności po akcesji do Unii Europejskiej (synteza) (red. I. Szczepaniak). Raport PW nr 150, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2009.
  • [5] Oslo Manual, Guidelines for Collecting and Interpreting Innovation Data, third edition, Wyd. OECD/Eurostat, 2005.
  • [6] Rocznik Statystyczny Przemysłu, GUS, Warszawa 1993-2009.
  • [7] Szczepaniak I.: 2009. Innowacyjność szansą uzyskania trwałych przewag konkurencyjnych na polskim rynku spożywczym, [w:] Pamiętnik Puławski, z. 151, t.1, s. 339-354.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-702b926f-34e5-498c-8c1a-47067512d575
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.