PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 65 | 02 |

Tytuł artykułu

Laboratorium badawcze w przemyśle spożywczym

Warianty tytułu

EN
Analytical laboratory in food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono znaczenie laboratorium w przemyśle spożywczym. Przytoczono najważniejsze akty prawne regulujące kwestię konieczności monitorowania żywności i procesu produkcji. Omówiono również znaczenie przeprowadzania badań w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości żywności przez zarządzanie systemem HACCP i weryfikację poprawności jego działania. Przedstawiono podziały laboratoriów oraz różnicę pomiędzy badaniami metodami klasycznymi a alternatywnymi wraz ze wskazaniem wad I zalet poszczególnych mfctod.
EN
This article presents the role of laboratory in food industry. Key legal acts regulating the issue of necessity to monitor food Itself and Its production process are cited. Importance of conducting analysis to assure food's proper safety and quality, through HACCP system and verification of Its correctness are discussed, as well. Different types of laboratorles'classlfication as well as differences between traditional, classical analytical methods and alternative methods, together with pros and cons of each ones, are presented.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

02

Opis fizyczny

s.12-14,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Silliker Polska Sp. z o.o.
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-6fa66e95-6407-4cdf-b6b0-9b6fe2b76c4f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.