PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 539 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i dokarmiania dolistnego nawozem "Pentakeep V" na wielkość i jakość plonu marchwi (Daucus carota L.)

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Effect of diversified nitrogen fertilization and foliar nutrition with "Pentakeep V" fertilizer on the quantity and quality of carrot (Daucus carota L.) yield

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dwa polowe doświadczenia (Doświadczenie-1 w 2006 r. i Doświadczenie-2 w 2007 r.) z uprawą marchwi ‘Kazan F1ʼ zostały przeprowadzone w Trzcianie (50°06ʼ N, 21°85’E). Obydwa doświadczenia składały się z dwóch podbloków: 1. Niedokarmianego dolistnie, 2. Dokarmianego dolistnie nawozem „Pentakeep V”. W Doświadczeniu-1 rośliny były dokarmiane dolistnie dwukrotnie, natomiast w Doświadczeniu-2 rośliny były opryskiwane jeden raz. Każdy podblok składał się z następujących obiektów: 1. Kontrola (nienawożona doglebowo azotem), 2. 1/2 dawki N stosowanego przedsiewnie, 3. Pełna dawka azotu – 1/2 dawki N stosowana przedsiewnie i 1/2 dawki N stosowana pogłównie. W Doświadczeniu-1 1/2 dawki N wynosiła 100 kg N∙ha-1, a w Doświadczeniu-2 1/2 dawki N wynosiła 60 kg N∙ha-1. W obydwu doświadczeniach nie wykazano statystycznie istotnego wpływu współdziałania zabiegu dokarmiania dolistnego „Pentakeep V” z nawożeniem azotem na wielkość plonu oraz na zawartość suchej masy, cukrów rozpuszczalnych, związków fenolowych i karotenoidów w korzeniach spichrzowych marchwi. W Doświadczeniu-1 aplikacja „Pentakeep V” powodowała istoty wzrost zawartości karotenoidów w marchwi. W Doświadczeniu-1 nawożenie azotem w dawce 1/2 N+1/2 N powodowało podwyższenie zawartości karotenoidów, a w Doświadczeniu-2 nawożenie azotem (w dawkach 1/2 N i 1/2 N + 1/2 N) powodowało zwiększenie zawartości związków fenolowych w marchwi.
EN
Two field experiments (Experiment-1 in 2006 and Experiment-2 in 2007) with carrot ‘Kazan F1’ cv. were conducted at Trzciana (50°06ʼ N, 21°85’E). Both experiments comprised two sub-blocks with two groups of plants: 1. without foliar nutrition, 2. foliar nutrition with „Pentakeep V”. In Experiment-1 the plants were sprayed twice while in Experiment-2 once. Each sub-block consisted of the following treatments: 1. control (without nitrogen fertilization), 2. 1/2 N dose as pre-sowing fertilization, 3. full rate of nitrogen – 1/2 N dose as a pre-sowing and 1/2 as top dressing fertilization. In Experiment-1 1/2 N dose equalled 100 kg N∙ha-1 whereas in Experiment-2 1/2 60 kg N∙ha-1. None of the experiments revealed a statistically significant effect of foliar nutrition treatment with „Pentakeep V” combined with nitrogen fertilization on the quantity of yield as well as the concentration of dry matter, soluble sugars, phenolic and carotenoid compounds in carrot storage roots. In Experiment-1 the application of „Penakeep V” resulted in significant increasing in the content of carotenoid compounds in carrot. In Experiment-1 nitrogen fertilization as 1/2 N+1/2 N caused elevated level of carotenoids, while in Experiment-2 nitrogen fertilization as 1/2 N and 1/2 N+1/2 N resulted in increased concentration of phenolic compounds in carrot.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

539

Numer

2

Opis fizyczny

s.663-669,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Uprawy Roli i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Rolniczy im.H.Kołłątaja w Krakowie, al.29 Listopada 54, 31-425 Kraków
autor

Bibliografia

  • Domagała I.1997. Wpływ zróżnicowanych sposobów nawożenia siarczanem amonu i mocznikiem na wielkość i jakość plonów dwóch odmian marchwi uprawianej na glebach: lekkiej, średniej i ciężkiej. KURiNRO, Wydział Ogrodniczy, AR w Krakowie. Praca doktorska.
  • Domagała I., Sady W., Leja M. 1998. Wpływ warunków glebowych, klimatycznych oraz różnych sposobów nawożenia azotem na zawartość fenoli w korzeniach spichrzowych dwóch odmian marchwi. Mat. VII konf. nauk. „Efektywność stosowania nawozów w uprawach ogrodniczych”. Lublin, 8-9 VI 1998: 123-126.
  • Nagata M., Yamashita I. 1992. Simple method for simultaneous determination of chlorophyll and carotenoids in tomato fruit. J. Japa. Soc. Ford. Sci. Techno. 39(10): 925-928.
  • Polska Norma PN-90/A-75101.12. 1990. Przetwory owocowe i warzywne - przygotowywanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości sumy karotenoidów i β-karotenu. PKNMiJ.
  • Rożek S., Sady W., Kasprzyk A. 2000. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 71: 159-162.
  • Smoleń S., Sady W. 2009a. The effect of various nitrogen fertilization and foliar nutrition regimes on the concentrations of sugars, carotenoids and phenolic compounds in carrot (Daucus carota L.). Sci. Hort. 120(3): 315-324.
  • Smoleń S., Sady W. 2009b. The influence of nitrogen fertilization and Pentakeep V application on contents of nitrates in carrot. Acta Horticult. Regiotect 12 Suplement: 221-223.
  • Swain T., Hillis W.E. 1959. Phenolic constituents of Prunus domestica. I. Quantitative analysis of phenolic constituents. J. Sci. Food Agr. 10: 63-71.
  • Yaronskaya E., Vershilovskaya I., Poers Y., Alawady A.E., Averina N., Grimm B. 2006. Cytokinin effects on tetrapyrrole biosynthesis and photosynthetic activity in barley seedlings. Planta 224: 700-709.
  • Yemm E.W., Willis A.J. 1954. The estimation of carbohydrates in plant extracts by antrone. Biochem. J. 57: 508-514.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-6e1a7c7e-4fc3-4676-ad99-1c3873dc9353
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.