PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 07 | 4 |

Tytuł artykułu

Improvement of the effectiveness of maize (Zea mays L.) fertilization with nitrogen by the application of magnesium. Part I. Grain yield and its structure

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Poprawa efektywności nawożenia kukurydzy (Zea mays L.) azotem poprzez zastosowanie magnezu. Cz.I. Plon ziarna oraz jego struktura

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Field studies were carried out at the Didactic and Experimental Farm in Swadzim near Poznań in the years 2004-2007 (52°26’ N; 16°45’ E). The experiment was carried out in a „split-plot” design with 3 factors in 4 field replications. Two cultivars were studied: Anjou 258 and LG 2244 (stay-green type), six nitrogen doses were used: 0, 30, 60, 90, 120, 150 kg N·ha⁻¹ and doses of magnesium: 0 kg Mg·ha⁻¹, 15 kg Mg·ha⁻¹ (in rows) and 15 kg Mg·ha⁻¹ (broadcasting), in the form of kieserite. Effects of these factors on the yield of maize grown for grain were estimated. A better hybrid in growing maize for grain has shown to be the cultivar of stay-green type. The dose of nitrogen modified grain yield, harvest index and the yield elements of maize. The applied fertilization with magnesium caused grain yield increase, decreasing at the same time the level of fertilization with nitrogen. Magnesium application by broadcasting was a more effective method.
PL
Doświadczenie polowe przeprowadzono w Zakładzie Dydaktyczno-Doświadczalnym w Swadzimiu koło Poznania (52°26’ N; 16°45’ E) w latach 2004-2007. Doświadczenie prowadzono w układzie „split-plot” z 3 czynnikami w 4 powtórzeniach polowych. Badano wpływ stosowania 6 dawek azotu: 0, 30, 60, 90, 120, 150 kg N·ha⁻¹ oraz dawki magnezu: 0 kg Mg·ha⁻¹, 15 kg Mg·ha⁻¹ (rzędowo) i 15 kg Mg·ha⁻¹ (rzutowo) na plony ziarna dwóch odmian kukurydzy: Anjou 258 i LG 2244 (typ stay-green). Lepszym mieszańcem w uprawie na ziarno była odmiana typu stay-green LG 2244. Wielkość dawki azotu w istotny sposób wpłynęła na plon ziarna, indeks zbioru i elementy struktury plonu kukurydzy. Zastosowanie nawożenia magnezem powodowało wzrost plonu ziarna przy niższej dawce azotu. Bardziej efektywnym sposobem aplikacji magnezu był wysiew rzutowy w stosunku do rzędowego.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

4

Opis fizyczny

p.125-135,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Soil and Plant Cultivation, Poznan University of Life Sciences, Mazowiecka 45/46, 60-623 Poznan, Poland
autor

Bibliografia

  • Bennett W.F., 1993. Nutrient Deficiencies & Toxicities in Crop Plants. APS Press. ST. Paul, Minnesota.
  • Fazekas T., Selmeczi B., Stefanovits P., 1992. Magnesium in biological systems. Environmental and biomedical aspects. Akademia Kiado Budapeszt.
  • Grzebisz W., 2002. Proekologiczne i efektywne ekonomicznie technologie nawożenia kukurydzy na ziarno [Proecological and economically effective technologies of fertilization of maize for grain]. Mat. szkoleniowe DWODR Świdnica [in Polish].
  • Grzebisz W., Gaj R., 2007. Zintegrowany system nawożenia kukurydzy. Integrowana produkcja kukurydzy [Integrated system of maize fertilization. Integrated maize production]. IOR Poznań [in Polish].
  • Jankowiak J., Kruczek A., Fotyma E., 1997. Efekty nawożenia mineralnego kukurydzy na podstawie wyników badań krajowych [Effect of mineral fertilization of maize on the basis of results of local studies]. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 450, 79-116 [in Polish].
  • Kowalik I., Michalski T., 2006. Wpływ niektórych czynników agrotechnicznych na parametry jakościowe kiszonki z kukurydzy odmiany „stay-green” [Effect of some agrotechnical factors on qualitative parametres of maize silage of a stay-green type]. Pam. Puł. 142, 201-224 [in Polish].
  • Kruczek A., 1997a. Efektywność nawożenia azotem kukurydzy uprawianej na ziarno w regionie Wielkopolski [Effectiveness of nitrogen fetilization of maize grown for grain in the Wielkopolska region]. Rocz. Nauk Rol. A (112)3-4, 183-198 [in Polish].
  • Kruczek A., 1997b. Zmienność i korelacja elementów struktury plonu kukurydzy (Zea Mays L.) w zależności od warunków pogodowych i nawożenia azotem [Variability and correlation of yield components of maize (Zea Mays L.) in relation of weather conditions and nitrogen fertilization]. Rocz. AR w Poznaniu, CCXCV, 49-54 [in Polish].
  • Lang H., 1978. Beregung sichert den Maisertrag. Mais 2, 40-44.
  • Marska E., 1994. Rola magnezu w łańcuchu pokarmowym [Role of magnesium in the food chain]. Mat. Konf. Nauk. Nawożenie wieloskładnikowe w różnych warunkach glebowych, Police, 34-44 [in Polish].
  • Michalski T., 1997. Wartość pastewna plonów kukurydzy w zależności od sposobów i terminów zbioru [Feeding value of maize yield in relation to methods and times of harvesing]. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 450, 133-162 [in Polish].
  • Molga M., 1986. Meteorologia rolnicza [Agrometeorology]. PWRiL Warszawa [in Polish].
  • Panak H., Wojnowska T., Sienkiewicz S., 1990. Principles of use of dolomites on light soils. Agrichem. 90(1), 125-128.
  • Seidler M., Mamzer M., 1994. Wpływ zróżnicowanego nawożenia magnezem na zawartość chlorofilu w liściach, natężenie fotosyntezy oraz wielkość i strukturę plonu kukurydzy [Effect of diversified fertilization with magnesium on the content of chlorophyll in leaves, the rate of photosynthesis and the amount and structure of maize yield]. Biul. Magnezol. 5, 32-35 [in Polish].
  • Sienkiewicz S., 1994. Reakcja zbóż na nawożenie magnezem [Response of cereal crops to magnesium fertilization]. Biul. Magnezol. 5, 36-39 [in Polish].
  • Subedi K.D., Ma B.L., 2005. Nitrogen uptake and partitioning in stay-green and leafy maize hybrids. Crop Sci. 45, 740-747.
  • Wyszkowski M., 2001. Wpływ magnezu na kształtowanie plonów i wzajemnych relacji między niektórymi jonami w roślinach [Effect of magnesium on changes in yield and mutual relationships between some ions in plants]. Rozprawy i monografie, UWM Olsztyn [in Polish].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-6e19566d-dbdd-4909-a55e-4e807eced4e9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.