PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 | 1 |

Tytuł artykułu

Egg quality of dual-purpose hens intended for small-scale farming

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Jakość jaj kur typu ogólnoużytkowego przeznaczonych do chowu drobnotowarowego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The objective of the experiment was evaluation of some physical traits of egg quality in hens originating from Polish egg-type pedigree farms and destined for small-scale farming as well as in a breed of preserved chickens. 30 eggs from each of the three genetic groups (parental P55 Barred Rock strain, VH43 parental cross of V44 Rhode Island Red and H33 Leghorn strains, and the preserved Z11 Partridge Greenleg strain) were taken to analysis. The layers were maintained in the same environmental conditions and were under the same feeding regime.Analyses of egg quality were accomplished in 26th and 50th weeks of age, with an electronic EQM device. Egg weight in VH43 cross in the beginning of laying was 61.5 g and it was significantly bigger than in P55 hens (50.2 g) and Z11 hens (42 g). No statistical differences between experimental groups were found in shell thickness, shell density. Egg shell colour in P55 hens differed significantly from that in the other groups. The highest Haugh unit score (99.9) and albumen height (9.7 mm) were noted in the eggs of P55 hens in 26th weeks of age. These parameters lowered with age in all experimental groups. The highest proportion of yolk was found in the eggs of Z11 (29.5%) in 50 weeks of age. Yolk percentage increased with age in all genetic groups. Yolk colour index (La Roche) diminished with age of layers.
PL
Celem badań była ocena wybranych cech jakości jaj pochodzących od kur z polskich ferm zarodowych przeznaczonych do chowu drobnotowarowego oraz od rasy kur objętej programem ochrony zasobów genetycznych drobiu. Materiał do badań stanowiły jaja kur Barred Plymouth Rock (P55), mieszańców VH43 oraz jaja Zielononóżki kuropatwianej (Z-11). Masa jaja kur mieszańców VH43 na początku nieśności wynosiła 61,5 g i była istotnie większa niż masa jaj kur P55 (50,2 g) i kur Z-11 (42 g). Nie stwierdzono istotnych różnic w grubości i gęstości skorupy. Zanotowano statystycznie istotną różnicę w barwie skorupy jaj między kurami P55 a dwiema pozostałymi grupami. Największą wartość jednostek Haugha (99,9) oraz wysokości białka (9,7 mm) stwierdzono w jajach kur P55 w 26. tygodniu życia. Wartości te obniżały się wraz z przebiegiem nieśności w jajach wszystkich grup genetycznych. Największy procentowy udział żółtka stwierdzono w jajach kur Z-11 (29,5). Udział żółtka wzrastał wraz z wiekiem u wszystkich badanych grup, natomiast wskaźnik barwy żółtka (La Roche) zmniejszał się.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

1

Opis fizyczny

p.3-11,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Poultry and Fur Animal Science and Animal Hygiene, University of Agriculture in Krakow, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor

Bibliografia

  • Andres K., Lis M., Niedziółka J., 2004. Effect of body weight and age of hens on hatch results of subcarpatian native fowls fromfarmhousehold flock [Wpływ masy ciała i wieku na wyniki lęgów kurz chowu drobnostadnego z terenu Podkarpacia]. Zesz. Nauk.ARWrocław 505, 36–40 [in Polish].
  • Bell D.D.,Weaver W.D., North M.O., 2002. Commercial chicken meat and egg production. 5th ed. Springer Publishers, New York.
  • Brzóska F., Koreleski J., Herbut E., 2000. Environment and the quality of food of animal origin [Środowisko a jakość produktów pochodzenia zwierzęcego]. Rocz. Nauk. Zootech. 4 (Suppl.),17–61 [in Polish].
  • Calik J., Krawczyk J., 2006. Role and importance of local breeds of laying hens included in the conservation programme [Rola i znaczenie lokalnych ras kur nieśnych oraz podstawowe wymogi programu ich ochrony].Wiad. Zootech. XLIV (4), 28–33 [in Polish].
  • Cerolini S., Madeddu M., Zaniboni L., Cassinelli C., Mangiagalli M.G., Marelli S.P., 2010. Breeding performance in the Italian chicken breedMericanel Della Brianza. Italian J.Anim. Sci. 9, 382–385.
  • Cywa-Benko K., Krawczyk J., Wężyk S., 2003. Quality of table eggs from hens of native breeds [Jakość jaj spożywczych pozyskiwanych od kur ras rodzimych]. Rocz. Nauk. Zootech. 30 (2),405–413 [in Polish].
  • Czaja L., Gornowicz E., 2006. Effect of genome and hen’s age on table egg quality [Wpływ genomu oraz wieku kur na jakość jaj spożywczych]. Rocz. Nauk. Zootech. 33 (1), 59–70 [in Polish].
  • Frątczak M., Józefiak D., Rutkowski A., Rosiński A., 2002. Red Label – original concept of poultry production in harmony with nature and humans [Label Rouge – oryginalna koncepcja produkcjidrobiu w zgodzie z naturą i człowiekiem]. Pol. Drobiar. 6, 4–7 [in Polish].
  • Hoffmann I., 2005. Research and investment in poultry genetic resources – challenges and options for sustainable use.World Poult. Sci. J. 61, 57–70.
  • Kamińska B., Skraba B., 1992. Changes in egg shell quality during the first year of laying in hens. J. Anim. Feed. Sci. 1, 51–58.
  • Kokoszyński D., Korytkowska H., Korytkowski B., 2007. Evaluation of physical traits and morphological composition of Peking duck eggs from P44 reserve flock [Ocena cech fizycznych i składu morfologicznegojaj kaczek Pekin ze stada rezerwowego P44].Acta Sci. Pol.,Zootech. 6 (2), 21–28 [in Polish].
  • Krawczyk J., Wężyk S., Połtowicz K., Cywa-Benko K., Calik J., Fijał J., 2005. Effect of management system of hens of native breeds on egg quality in the initial period of egg production[Wpływ systemów utrzymania kur ras rodzimych na jakość jaj w początkowym okresienieśności]. Rocz. Nauk. Zootech. 32 (1), 129–140 [in Polish].
  • Krawczyk J., 2009. Quality of eggs from Polish native Greenleg Partridge chicken-hens maintained in organic vs. back yard production systems. Anim. Sci. Pap. Rep. 27 (3), 227–235.
  • Kuchta M., Koreleski J.,MłodkowskiM., Zegarek Z., 1997 . Effect of dried grass and dried lucerne on egg quality and production indices in hens [Wpływ suszu z traw i suszu z lucerny na jakośćjaja oraz wskaźniki produkcyjne u kur]. Rocz. Nauk. Zootech. 24 (1), 215–228 [in Polish].
  • Michalak K.,Mróz E., 2003 a. Egg albumen quality [Jakość białka jaja]. Pol.Drobiar. 4, 9–10 [in Polish].
  • Michalak K.,Mróz E., 2003 b. Egg shell quality [Jakość skorupy jaja]. Pol. Drobiar. 5, 9–12 [in Polish].
  • Roland D.A., Bryant M., 2000. Nutrition and feeding for optimum egg shell quality. XXI Worlds Poultry Congress, Montreal, Canada, 20–24 September, 1.
  • Romanov M.N., 1995. Qualitative and quantitative egg characteristics in laying hens of different genotype. VI European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products. 25–29 September,Zaragoza, Spain, 203–206.
  • Sokołowicz Z., Krawczyk J., 2004 a. The influence of layers’ age and stocking density on egg quality [Wpływ wieku kur i wielkości obsady na jakość jaj spożywczych]. Rocz. Nauk. Zootech. 31(1), 103–113 [in Polish].
  • Sokołowicz Z., Krawczyk J., 2004 b. Quality of table eggs from hens in the first and second year of production [Jakość jaj spożywczych uzyskanych od kur w pierwszym i drugim roku użytkowania].Rocz. Nauk. Zootech. 31 (2), 243–249 [in Polish].
  • Solomon S.E., 2001. Feeding for eggshell quality. IX European Symposium on the Quality of Egg and Egg Products. Turkey, 131–137.
  • Świerczewska E., Wężyk S., Horbańczuk J., 1999. Poultry husbandry [Chów drobiu]. Oficyna Wydawnicza „Hoża”,Warszawa [in Polish].
  • Świerczewska E., 1997.White or brown? [Białe czy brązowe?]. Pol. Drob. 11, 12 [in Polish].
  • Trziszka T., 2000. Egg: science, technology and practice [Jajczarstwo: nauka, technologia, praktyka]. Ed. T. Trziszka.Wydaw. AR,Wrocław [in Polish].
  • Washburn K.W., 1990. Genetic variation in egg composition [in: Poultry Breeding and Genetics]. Ed. R.D. Crawford, Elsevier, 781–798, New York.
  • Wężyk S., 2000. Genetics and the quality of eggs and poultry meat [Genetyka a jakość jaj i mięsa drobiowego]. Rocz. Nauk. Zootech. 4 (Suppl.), 83–92 [in Polish].
  • Zgłobica A., Cywa-Benko K.,Wężyk S., 1995. The effect of adding vegetable extracts to hen feed on egg quality and layers performance. VI European Symposium on the Quality of Eggs and EggProducts. Zaragoza, 251–256.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-6c9933eb-b9b1-4463-ab1e-635f451ce106
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.