PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 539 | 1 |

Tytuł artykułu

Porównanie wartości biologicznej dwóch form krwiściągu mniejszego (Sanguisorba minor SCOP.)

Warianty tytułu

EN
Comparison of the biological value for two types of salad burnet (Sanguisorba minor SCOP.)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W latach 2006-2007 w Katedrze Warzywnictwa oraz Pracowni Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie przeprowadzono doświadczenie, mające na celu porównanie wartości biologicznej dwóch form krwiściągu mniejszego (Sanguisorba minor SCOP.) - duńskiej i niemieckiej. W świeżym zielu krwiściągu mniejszego oznaczono zawartość: suchej masy, kwasu L-askorbinowego, karotenoidów ogółem, chlorofilu ogółem, chlorofilu a i b, polifenoli ogółem oraz aktywność antyoksydacyjną. Aktywność antyoksydacyjną określono także dla olejku pozyskanego z wysuszonego ziela obu form krwiściągu mniejszego. Na podstawie otrzymanych wyników badań stwierdzono, że ziele krwiściągu mniejszego charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością związków biologicznie czynnych: kwasu L-askorbinowego, polifenoli ogółem i karotenoidów ogółem. Oceniane w doświadczeniu formy krwiściągu mniejszego różniły się istotnie zawartością suchej masy oraz polifenoli ogółem. Więcej suchej masy notowano w zielu formy duńskiej, a polifenoli - w zielu formy niemieckiej. Krwiściąg niemiecki, w porównaniu z formą duńską, charakteryzował się także wyższą zawartością kwasu L-askorbinowego (średnio o 56,64 mg∙100 g-1 św.m.), karotenoidów ogółem (średnio o 29,43 mg∙kg-1 św.m.), chlorofilu ogółem (średnio o 20,94 mg∙kg-1 św.m.), chlorofilu a (średnio o 23,91 mg∙kg-1 św.m.), chlorofilu b (średnio o 5,36 mg∙kg-1 św.m.) oraz aktywnością antyoksydacyjną (średnio o 0,49%), przy czym nie stwierdzono istotnych różnic w zawartości wymienionych związków.
EN
The experiment was carried out in 2006-2007 at the Department of Vegetable Growing and Laboratory of Plant Raw Material Processing and Storage, Agricultural University of Szczecin. The aim of experiment was to compare the biological value for two types of salad burnet (Sanguisorba minor Scop.) - Danish and German. The chemical analyses of raw salad burnet herb included the contents of dry matter, L-ascorbic acid, total carotenoids, total chlorophylls, chlorophyll a and b, total polyphenols and antioxidant activity. Antioxidant activity was also determined for essential oil obtained from dried herb of both types of salad burnet. Obtained results show that salad burnet herb is characterized by very high content of biologically active compounds: L-ascorbic acid, total polyphenols and total carotenoids. Types of salad burnet tested in the experiment differed significantly in the content of dry matter and total polyphenols. Higher amount of dry matter was noted for Danish type, while total polyphenols - for the German type. German type of salad burnet, in comparison with Danish type, was also characterized by higher content of L-ascorbic acid (on average by 56.64 mg∙100 g-1 FM), total carotenoids (on average by 29.43 mg∙kg-1 FM), total chlorophylls (on average by 20.94 mg∙kg-1 FM), chlorophyll a (on average by 23.91 mg∙kg-1 FM), chlorophyll b (on average by 5.36 mg∙kg-1 FM) and antioxidant activity (on average by 0.49%). However, there was no significant effect of burnet type on the content of mentioned above compounds.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

539

Numer

1

Opis fizyczny

s.207-213,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
autor

Bibliografia

  • Ayoub N.A. 2003. Unique phenolic carboxylic acids from Sanguisorba minor. Phytochemistry 63: 433-436.
  • Balasundram N., Sundram K., Samman S. 2006. Phenolic compounds in plants and agri-industrial by-products: Antioxidant activity, occurrence, and potential uses. Food Chem. 99: 191-203.
  • Cai Y., Luo Q., Sun M., Corke H. 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 traditional Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Sciences 74: 2157-2184.
  • Farmakopea Polska VI. 2002. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa: 149-150.
  • Ferreira A., Proença C., Serralheiro M.L.M., Araújo M.E.M. 2006. The in vitro screening for acetylcholinesterase inhibition and antioxidant activity of medicinal plants from Portugal. Journal of Ethnopharmacology 108: 31-37.
  • Gürbüz I., Özkan A.M., Yesilada E., Kutsal O. 2005. Anti-ulcerogenic activity of some plants used in folk medicine of Pinarbasi (Kayseri, Turkey). Journal of Ethnopharmacology 101: 313-318.
  • Hinneburg I., Dorman H.J.D., Hiltunen R. 2006. Antioxidant activity of extracts from selected culinary herbs and spices. Food Chem. 97: 122-129.
  • Jadczak D., Grzeszczuk M. 2008. Krwiściąg. Leki Ziołowe Panacea 4(25): 11-13.
  • Jadczak D., Smolik M., Rzepka-Plevneš D., Jurga B. 2007. Morphological and molecular characteristics of some Sanguisorba species, w: Spontaneous and induced variation for the genetic improvement of horticultural crops. Praca zbiorowa pod red. P. Nowaczyka. University Press, University of Technology and Life Sciences in Bydgoszcz: 167-178.
  • Kokoska L., Polesny Z., Rada V., Nepovim A., Vanek T. 2002. Screening of some Siberian medicinal plants for antimicrobial activity. Journal of Ethnopharmacology 82: 51-53.
  • Lichtenthaler H.K., Wellburn A.R. 1983. Determination of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochem. Soc. Trans. 603: 591-592.
  • Nowiński M. 1983. Dzieje upraw roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa: 330 ss.
  • Orak H.H. 2006. Total antioxidant activities, phenolics, anthocyanins, polyphenoloxidase activities and its correlation of some important red wine grape varieties which are grown in Turkey. EJPAU, Food Sci. Technol. 9(1): 1-7.
  • Parr A.J., Bolwell G.P. 2000. Phenols in the plant and in man. The potential for possible nutritional enhancement of the diet by modifying the phenols content or profile. J. Sci. Food Agric. 80: 985-1012.
  • Podgórska B., Podgórski A. 2004. Polski zielnik kulinarny. Wydawn. Kurpisz, Poznań: 274 ss.
  • Rejewski M. 1992. Rośliny przyprawowe i używki roślinne. Wydawn. PWRiL, Warszawa: 304 ss.
  • Rumińska A. (red.) 1991. Poradnik plantatora ziół. Wydawn. PWRiL, Poznań: 424 ss.
  • Sarwa A. 2001. Wielki leksykon roślin leczniczych. Wydawn. Książka i Wiedza, Warszawa: 444 ss.
  • Singleton V.L., Rossi J.A., Jr. 1965. Colorymetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulturae 16: 144-158.
  • Strzelecka H., Kowalski J. (red.) 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Wydawn. PWN, Warszawa: 645 ss.
  • Velioglu Y.S., Mazza G., Gao L., Oomah B.D. 1998. Antioxidant activity and total phenolics in selectes fruits, vegetables and grain products. J. Agric. Food Chem. 46: 4113-4117.
  • Yen G.C., Chen H.Y. 1995. Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. J. Agric. Food Chem. 43: 27-32.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-65fea7f2-e4c5-46b5-b8b2-3aafea62845c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.