PL
Bakteriocyny mogą być składnikami wielu opakowań stosowanych do pakowania żywności. Te naturalne i bezpieczne dla człowieka związki nadają przeciwdrobnoustrojową aktywność wielu materiałom opakowaniowym i z powodzeniem mogą być wprowadzane do powłok jadalnych. O atrakcyjności stosowania bakteriocyn decyduje również fakt, że substancje te są pozbawione smaku, zapachu i aromatu oraz w żaden sposób nie wpływają na własności fizyczne materiałów opakowaniowych. Bakteriocyny mogą być wprowadzone do materiałów opakowaniowych różnymi metodami. Najczęściej są one nanoszone na ich powierzchnię. Nie stanowią źródła zanieczyszczenia środowiska, ponieważ są biodegradowalne.
EN
Bacteriocins can make constituents of many packages used for food. These natural and safe for human health compounds impart antimicrobial activity to many packaging materials and may be successfully introduced into many edible coatings. The fact that these substances are free of taste, odours and aroma and in any way do not influence the physical properties of packaging materials is also decisive for the attractiveness of their application. Bacteriocins can be introduced into packaging materials using various methods. Most often they are deposited on their surface. Bacteriocins are not a source of the environmental pollution because they are biodegradable.