Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
1
Identyfikatory

Okładka

-
1
-
artykuł: Zmiany zawartości leptyny i wybranych wskaźników lipidowych krwi tuczników otrzymujących w diecie dodatek sprzężonego kwasu lipidowego (CLA) (Barowicz T., Pieszka M., Pietras M., Migdal W.)
-
artykuł: Wybrane wskaźniki dotyczące rozrodu klaczy pełnej krwi angielskiej na przykładzie Stadniny Koni Stubno (Luszczynski J., Kulisa M., Pieszka M., Dlugosz B., Sordyl A.)
-
artykuł: Wstępne wyniki badań nad wpływem rewers 3,3' ,5'-trójjodotyroniny (rT3) na hipoglikemię wywołaną insuliną oraz na poziom kortykosteronu w osoczu krwi kurcząt (Niezgoda J., Bobek S., Wronska-Fortuna D.)
-
artykuł: Analiza śmiertelności szynszyli odmiany standard podczas odchowu (Brach R., Bieniek J.)
-
artykuł: Wpływ absorbentów soku oraz dodatku chemicznego i inokulantu bakteryjnego na jakość fermentacji i skład chemiczny kiszonek z lucerny (Pys J. B.)
-
artykuł: Charakterystyka ogierów kryjących w oddziale koni szlachetnych półkrwi w SK Moszna (Kulisa M., Pieszka M., Luszczynski J., Dlugosz B., Syguda A.)
-
artykuł: Polimorfizm konstytutywnej heterochromatyny w chromosomach nutrii (Myocastor coypus, Mol.) (Dziedzina A., Szeleszczuk O., Duleba E.)
-
artykuł: Badania nad wyprowadzeniem linii królików mięsnych (Bielanski P.)
-
artykuł: Próba oceny koni pełnej krwi angielskiej wygrywających gonitwę Derby na podstawie ich późniejszego użytkowania (Kulisa M., Dlugosz B., Luszczynski J., Pieszka M., Gac A.)
-
artykuł: Przydatność mieszanki ziołowej w odchowie cieląt (Kraszewski J., Grega T., Wawrzynczak S.)
-
artykuł: Zmiany zawartości jodotyronin w jajniku kury przed i po rozpoczęciu nieśności (Sechman A., Paczoska-Eliasiewicz H., Rzasa J.)
-
artykuł: Zawartość wybranych mikroelementów w tkance mięśniowej i wątrobie jagniąt tuczonych do wysokich standardów wagowych (Borys B., Wegrzyn E., Borys M.)
-
artykuł: Aktywność wybranych enzymów w osoczu krwi źrebiąt w okresie neonatalnym oraz wczesnego wzrostu i rozwoju (Graffstein J., Niezgoda J., Tischner M.)
-
artykuł: Wpływ sprzężonego kwasu linolowego (CLA) na wybrane wskaźniki krwi loch w okresie laktacji (Pieszka M., Migdal W., Barowicz T., Pietras M.)
-
artykuł: Rola insuliny w regulacji metabolizmu we wczesnym okresie neonatalnym u jagniąt (Wronska-Fortuna D., Wierzchos E., Niezgoda J.)
-
artykuł: Powiązanie pomiędzy polimorfizmem transferyny (TF) i hemoglobiny (HBB) a plennością życiową polskiej owcy górskiej (Kaczor U., Rychlik T., Bajda A.)
-
artykuł: Związek pomiędzy wzrostem buhajków a jakością mięsa (Adamczyk K., Szarek J., Skrzynski G.)
-
artykuł: Wykrywanie komponentu zwierzęcego w paszach (Natonek M.)
-
artykuł: Parametry genetyczne masy ciała królików białych nowozelandzkich w okresie wzrostu (Maj D.)
-
artykuł: Analiza udziału genów odmiany holsztyńsko-fryzyjskiej w populacji buhajków czarno-białych (Kania-Gierdziewicz J.)
-
artykuł: Zmiany aktywności 5'-monodejodynazy w ścianie pęcherzyków jajnikowych kury podczas dojrzewania płciowego (Jacek T., Sechman A., Bobek S., Paczoska-Eliasiewicz H.)
-
artykuł: Charakterystyka ogierów kryjących klacze małopolskie w rejonie działalności Okręgowego Związku Hodowców Koni w Krakowie (Luszczynski J., Kulisa M., Pieszka M., Dlugosz B., Owczarz E.)
-
artykuł: Influence of reproductive hen diet on the carotenoid and fat-soluble vitamin A and E content in the incubated egg yolk, yolk sac and liver of chick embryos and chickens (Andrejeva L., Gunchak A., Ratych I., Stojanowska G., Jaremko R., Borowiec F.)
-
artykuł: Wpływ genotypu RYR1 na cechy rzeźne oraz wskaźniki lipidowe mięśnia najdłuższego grzbietu tuczników rasy pbz (Janik A., Barowicz T.)
-
artykuł: Zawartość cholesterolu całkowitego (TC) triacylogliceroli (TG) oraz HDL-C w żółtkach jaj kur rasy Leghorn i zielononóżka kuropatwiana (Rapacz J. M., Barszczak J., Rabsztyn A.)
-
artykuł: Kariera wyścigowa championów i vice-championów koni czystej krwi arabskiej hodowli SK Michałów (Kulisa M., Pieszka M., Luszczynski J., Dlugosz B., Bak I.)
-
artykuł: Efektywność ekonomiczna optymalnych strategii opasu buhajków późno dojrzewających ras mięsnych (Makulska J., Gawelczyk A. T., Radlak K.)
-
artykuł: Wpływ wieku stada kur mięsnych na penetrację plemników przez warstwę okołożółtkową jaj (Gumulka M., Kapkowska E.)
-
artykuł: Struktura i funkcja poowulacyjnych pęcherzyków jajnikowych gęsi (Wojtysiak D., Kapkowska E., Pasciak P.)
-
artykuł: Reakcja układu współczulno-nadnerczowego i osi podwzgórzowo-przysadkowo-nadnerczowej jagniąt na stres unieruchomienia (Niezgoda J., Wronska-Fortuna D., Wieczorek E.)
-
artykuł: Występowanie nowo wykrytych antygenów z loci EAU i EAD w populacji kuców felińskich w porównaniu z rasami wyjściowymi (Nogaj A., Nogaj J.)
-
artykuł: Wykorzystanie markerów mikrosatelitarnych DNA zalecanych przez ISAG do kontroli pochodzenia bydła cb i czb w Polsce (Radko A., Duniec M., Zabek T.)
-
artykuł: Wpływ opioidów na stopień proliferacji limfocytów krwi obwodowej owiec (Zubel J., Pierzchala-Koziec K.)
-
artykuł: Udział opioidów w regulacji cyklu rujowego owiec (Pierzchala-Koziec K., Zubel J., Drozdz A., Kepys B., Rzasa J.)
-
artykuł: Wpływ natłuszczania paszy dla królików na skład mleka i odchów młodzieży (Kowalska D.)
-
artykuł: Morfologia i cytoarchitektonika części brzusznej pnia współczulnego szynszyli (Wojnar T., Langenfeld M.)
-
artykuł: Topografia i obraz mikroskopowy części miednicznej (krzyżowej) i ogonowej pnia współczulnego szynszyli (Wojnar T., Langenfeld M.)
-
artykuł: Wartość pokarmowa kiszonek z całych roślin zbożowych w żywieniu przeżuwaczy (Micek P., Borowiec F., Kowalski Z. M.)
-
artykuł: Wpływ dodatku kwasu mlekowego na jakość i skład chemiczny kiszonek z porostu łąkowego (Pys J. B., Kanski J.)
-
artykuł: Zawartość i profil kwasów tłuszczowych w szynce i schabie tuczników mieszańców o różnej masie ciała (Gardzinska A., Migdal W.)
-
artykuł: Inbred w populacji polskiego bydła czarno-białego (Jagusiak W., Ptak E.)
-
artykuł: Wpływ ciąży na zmiany występujące w strukturze włosów u klaczy rasy konik polski (Lubkiewicz M., Niedziolka J., Tombarkiewicz B., Pagacz M.)
-
artykuł: Wpływ dodatku nasion roślin oleistych w mieszankach treściwych dla owiec na strawność składników pokarmowych oraz wskaźniki fizjologiczne w treści żwacza (Cwiek A., Borowiec F., Marcinski M.)
-
artykuł: Wartość pokarmowa zielonki z lucerny w żywieniu przeżuwaczy (Niwinska B., Strzetelski J. A., Borowiec F., Domanski P.)
-
artykuł: Zmiany morfologiczne w osłonce przedowulacyjnych pęcherzyków jajnikowych gęsi (Wojtysiak D., Kapkowska E., Pasciak P.)
-
artykuł: Probiotics in nutrition of sows and suckling piglets (Zivkovic B., Migdal W., Fabjan M., Radovic C.)
-
artykuł: Wpływ tamoksyfenu na poziom białka ogólnego i immunoglobulin w osoczu krwi kury (Sechman A., Rzasa J., Paczoska-Eliasiewicz H.)
-
artykuł: Wpływ dodatków mikrobiologiczno-enzymatycznych do zakiszania na rozkład białka oraz aminokwasów kiszonki z lucerny w żwaczu (Kowalski Z. M., Ludwin J., Micek P., Borowiec F.)
-
artykuł: Wpływ żywienia mieszankami pełnodawkowymi z udziałem słomy surowej i uszlachetnionej na wzrost młodych królików (Bielanski P.)
-
artykuł: Jakość higieniczna mleka krów rasy simentalskiej w okresie jesienno-zimowym. A. Jakość mleka i jego klasyfikacja na podstawie ogólnej liczby bakterii i liczby komórek somatycznych (Gardzina E., Jezowit-Jurek M., Felenczak A., Ormian M.)
-
artykuł: Wpływ nasion lnu oleistego na wykorzystanie składników pokarmowych i skład chemiczny mięsa jagniąt (Marcinski M., Micek P., Borowiec F.)
-
artykuł: Wskaźniki użytkowości rzeźnej nutrii żywionych mieszankami o różnych poziomach białka (Barabasz B.)
-
artykuł: Fermentacyjna jakość kiszonek z lucerny sporządzanych z biologicznymi dodatkami (Siuta A., Banaskiewicz J.)
-
artykuł: Zastosowanie współczesnych technik rejestracji, archiwizacji i wizualizacji danych w ochronie przyrody na przykładzie świstaka (Marmota marmota latirostris, Kratochvil, 1961) (Hedrzak M., Brzuski P., Chovancova B.)
-
artykuł: Uproszczona analiza ekonomiczna produkcji królików rzeźnych żywionych pełnoporcjową mieszanką granulowaną (Kowalska D., Piorkowska M.)
-
artykuł: Zmiany zawartości kwasów tłuszczowych w okresie dojrzewania mięsa buhajków (Weglarz A., Zapletal P., Gardzina E., Makulska J., Pustkowiak H.)
-
artykuł: Użytkowość hodowlana i analiza rodowodowa ogierów śląskich w rejonie Okręgowego Związku Hodowców Koni w Katowicach (Kulisa M., Dlugosz B., Pieszka M., Luszczynski J., Broj K.)
-
artykuł: Plon zielonek z roślin zbożowych oraz ich wartość pokarmowa w żywieniu przeżuwaczy (Micek P., Borowiec F., Zajac T.)
-
artykuł: Parametry genetyczne cech użytkowości mięsnej buhajków czarno-białych oszacowane metodą REML i przy pomocy analizy Bayesowskiej (Gierdziewicz M.)
-
artykuł: Wpływ budowy ciała buhajków na ich wartość rzeźną (Adamczyk K., Szarek J., Skrzynski G.)
-
artykuł: Fermentacja w żwaczu tryczków żywionych kiszonkami z całych roślin zbożowych (Micek P., Borowiec F., Kowalski Z. M.)
-
artykuł: Profil kwasów tłuszczowych tłuszczu szynki i schabu świń JSR (Pasciak P., Migdal W., Wojtysiak D., Poltowicz K.)
-
artykuł: Wstępne badania polimorfizmu sekwencji mikrosatelitarnych DNA u dzika w Polsce (Rejduch B., Radko A., Zabek T., Slota E.)
-
artykuł: Charakterystyka morfologiczna jajnika kury podczas przerwy w nieśności (Proszkowiec M.)
-
artykuł: Zawartość pierwiastków śladowych w zielonkach, sianie i kiszonkach z lucerny siewnej uprawianej na terenach zrekultywowanych po górnictwie siarki (Pys J. B., Pucek T. R.)
-
artykuł: Wpływ upowszechnienia obiektywnej klasyfikacji tusz wieprzowych na zmiany wartości rzeźnej tuczników (Borzuta K., Grzeskowiak E., Wajda S., Strzelecki J., Lisiak D.)
-
artykuł: Wpływ masy ciała na profil histochemiczny włókien mięśniowych M. semimembranosus tuczników (Gardzinska A., Migdal W., Koczanowski J., Wojtysiak D., Pasciak P., Zivkovic B., Tuz R.)
-
artykuł: Ocena jakości tusz jagnięcych – uwagi do systemu klasyfikacji EUROP (Knapik J., Kiec W.)
-
artykuł: Ocena rozrodczości suk rasy dog de Bordeaux w Polsce (Kosiniak-Kamysz K., Bittmar A., Felis M., Gorazd M.)
-
artykuł: Leptin - new hormone regulating ovarian function in the domestic birds (Paczoska-Eliasiewicz H., Gertler A., Proszkowiec M., Hrabia A., Sechman A., Proudman J., Jacek T., Raver N., Rzasa J.)
-
artykuł: Wpływ poziomu energii i białka w dawce pokarmowej skarmianej w okresie przed i po osiągnięciu dojrzałości płciowej na wzrost, kondycję i wskaźniki reprodukcji jałówek (Bilik K., Strzetelski J., Niwinska B.)
-
artykuł: Wpływ niektórych wskaźników dotyczących rui na skuteczność zaźrebień klaczy pełnej krwi angielskiej (Luszczynski J., Kulisa M., Pieszka M., Dlugosz B., Sordyl A.)
-
artykuł: Opłacalność produkcji dietetycznej wołowiny w oparciu o żywienie młodego bydła opasowego solami wapniowymi kwasów tłuszczowych oleju lnianego (Barowicz T., Kaplon B.)
-
artykuł: Wpływ genotypu i wieku uboju jagniąt mlecznych odchowywanych na pastwisku na przyrosty i niektóre wskaźniki jakości tusz (Drozdz A.)
-
artykuł: Wpływ temperatury próbek na dokładność szacowania zawartości białka ogólnego, włókna surowego oraz strawności masy organicznej metodą NIRS (Kanski J., Pys J. B.)
-
artykuł: Skład kwasów tłuszczowych w mięśniu szynki jako efekt zmiany rodzaju tłuszczu w paszy (Koczanowski J., Migdal W., Borowiec F., Klocek C., Tuz R.)
-
artykuł: Postęp zrealizowany w zakresie mięsności i tempa wzrostu w wybranych stadach świń rasy Duroc (Eckert R., Rozycki M., Zak G.)
-
artykuł: Właściwości technologiczne mleka krów rasy czerwono-białej i ich związek z polimorfizmem białek (Felenczak A., Gil Z., Gardzina E., Ormian M., Adamczyk K.)
-
artykuł: Porównanie osiągnięć koni czystej krwi arabskiej pochodzących z różnych stadnin startujących w pokazach młodzieżowych z ich późniejszymi wynikami w championatach Polski (Kulisa M., Pieszka M., Luszczynski J., Dlugosz B., Smyk I.)
-
artykuł: Rola zegara biologicznego w produkcji żywca króliczego (Gacek L., Barabasz B.)
-
artykuł: Skład chemiczny siary i mleka loch JSR (Pasciak P., Migdal W., Wojtysiak D., Poltowicz K.)
-
artykuł: Wpływ leptyny na sekrecję estradiolu przez komórki ziarniste pęcherzyka jajnikowego owiec (Murawski M., Krygowska K., Zieba D., Wierzchos E., Gertler A.)
-
artykuł: Przewidywanie 305-dniowej wydajności mleka u krów czarno-białych na podstawie modelu krzywej laktacji Ali i Schaeffera (Fracz A., Ptak E.)
-
artykuł: Efekty produkcyjne opasanych buhajków żywionych dawkami bilansowanymi w oparciu o energię metaboliczną lub energię netto przy skarmianiu mieszanki pełnodawkowej (Strzetelski J., Borowiec F., Maciaszek K., Niwinska B.)
-
artykuł: Profil kwasów tłuszczowych tłuszczu sadełkowego gęsi z tuczu owsianego (Borys B., Rosinski A., Borys A.)
-
artykuł: Profil kwasów tłuszczowych warstwy zewnętrznej i wewnętrznej słoniny tuczników (Migdal W., Fandrejewski H., Raj S., Waremko D., Skiba G., Borowiec F.)
-
artykuł: Wpływ dodatku sprzężonego kwasu linolowego (CLA) w dawkach pokarmowych dla loch w okresie laktacji na wzrost i wybrane wskaźniki krwi prosiąt (Pieszka M., Barowicz T., Migdal W., Pietras M.)
-
artykuł: Wartość opasowa i rzeźna oraz jakość mięsa buhajków simentalskich w typie kombinowanym i mięsnym o różnych standardach wagowych (Choroszy Z., Choroszy B.)
-
artykuł: Możliwość zastosowania saponitu w żywieniu zwierząt (Yablonska O.)
-
artykuł: Jakość oraz wartość pokarmowa kiszonek z wytłoków jabłkowych i lucerny (Furgal K., Borowiec F., Swierczek A.)
-
artykuł: Zależność pomiędzy masą ciała oraz niektórymi pomiarami zoometrycznymi a grubością i powierzchnią przekroju mięśnia najdłuższego grzbietu u młodego bydła (Gil Z., Felenczak A., Choroszy Z., Weglarz A., Zapletal P.)
-
artykuł: Częstość cech antygenowych i b-fenogrup w populacji buhajów rasy czarno-białej. Cz. I. Częstość cech antygenowych (Podwika J., Ormian M.)
-
artykuł: Użytkowość hodowlana klaczy śląskich w rejonie Okręgowego Związku Hodowców Koni w Katowicach (Kulisa M., Dlugosz B., Pieszka M., Luszczynski J., Broj K.)
-
artykuł: Wpływ suchej masy oraz dodatku inokulantu bakteryjnego i kwasu mlekowego na skład chemiczny i rozkład białka w kiszonkach z koniczyny czerwonej (Pys J. B., Kanski J.)
-
artykuł: Poziom wskaźników biochemicznych w surowicy krwi świń szybko rosnących (Pasciak P., Migdal W., Wojtysiak D., Poltowicz K.)
-
artykuł: Częstość cech antygenowych i b-fenogrup w populacji buhajów rasy czarno-białej. Cz. II. Częstość b-fenogrup (Podwika J., Ormian M.)
-
artykuł: Analiza wykorzystania rozrodowego psów championów rasy owczarek niemiecki (Kosiniak-Kamysz K., Igielska A., Bittmar A.)
-
artykuł: Stopień zanieczyszczenia ziarna paszowego jako czynnik wpływający na wskaźniki produkcyjne u brojlerów (Koreleski J., Swiatkiewicz S.)
-
artykuł: Efektywność żywienia kurcząt brojlerów mieszankami z udziałem ziarna owsa lub jęczmienia oraz łoju (Barteczko J., Borowiec F.)
-
artykuł: Zawartość cholesterolu w surowicy krwi tuczników mieszańców o różnej masie ciała (Gardzinska A., Migdal W.)
-
artykuł: Wpływ skarmiania nasion lnu oleistego na skład chemiczny mleka owiec (Marcinski M., Borowiec F., Micek P., Zajac T.)
-
artykuł: Wpływ dodatku oleju kukurydzianego i octanu alfa-tokoferolu w paszy na zawartość tłuszczu śródmięśniowego i tłuszczu surowego w m. longissimus dorsi tuczników (Wojtysiak D., Migdal W., Pasciak P., Barowicz T., Pieszka M.)
-
artykuł: Wpływ zawartości kukurydzy w mieszance typu starter oraz poziomu i rodzaju tłuszczu na wyniki produkcyjne brojlerów (Kaminska B. Z.)
-
artykuł: Jakość higieniczna mleka krów rasy simentalskiej w okresie jesienno-zimowym. B. Ocena jakości mikrobiologicznej i cytologicznej mleka krów utrzymywanych w oborze wielkostadnej (Jezowit-Jurek M., Gardzina E., Felenczak A., Ormian M.)
-
artykuł: Efektywność suszonego wywaru z kukurydzy w tuczu świń (Hanczakowska E., Urbanczyk J.)
-
artykuł: Wpływ pokosu i sezonu wegetacji na dokładność szacowania strawności masy organicznej w zielonce z lucerny metodą NIRS (Kanski J., Pys J. B.)
-
artykuł: Polimorfizm sekwencji mikrosatelitarnych DNA u owiec rasy Berrichone du Cher (Radko A., Rychlik T.)
-
artykuł: Zmiany zawartości leptyny i wybranych wskaźników lipidowych krwi tuczników otrzymujących w diecie dodatek sprzężonego kwasu lipidowego (CLA) (Barowicz T., Pieszka M., Pietras M., Migdal W.)
rozwiń roczniki