PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 553 |

Tytuł artykułu

Wpływ składnika białkowego na wybrane właściwości fizyczne suszonych rozpyłowo emulsji oleju rzepakowego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Effect of protein component on selected physical properties of spray-dried emulsion of rapeseed oil

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono badania mające na celu określenie wpływu rodzaju składnika białkowego i jego udziału w matrycy na efektywność mikrokapsułkowania i wybrane właściwości fizyczne suszonych rozpyłowo emulsji oleju rzepakowego. W przeprowadzonym procesie otrzymano preparaty tłuszczowe w formie drobnoziarnistych proszków, o słabej sypkości, trudno odtwarzalnych w wodzie. Ilość tłuszczu wolnego uzależniona była od udziału białka w matrycy cząstek. Zastąpienie części gumy arabskiej składnikiem białkowym, wiązało się z niższą efektywnością mikrokapsułkowania dla izolatu białek sojowych i koncentratu białek mleka oraz porównywalnym poziomem efektywności mikrokapsułkowania w przypadku izolatu białek serwatkowych.
EN
The effects of protein type component and its content in the wall material with maltodextrin and arabic gum on the microencapsulation efficiency and selected physical properties of spray-dried emulsion of rapeseed oil were investigated. The conducted process resulted in fine powders, soluble in water, but with poor flowability, dispersibility and wettability. The free-fat content was significantly affected by the content of protein in the wall material. The replacement of some arabie gum with soy protein isolate and milk protein concentrate, caused a reduction of microencapsulation efficiency, while for whey protein isolate, microencapsulation efficiency did not change significantly.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

553

Opis fizyczny

s.63-73,tab.,wykr.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
autor

Bibliografia

  • Buma T.J. 1971. Free fat in spray-dried whole milk. Cohesion. Determination, influence of particle size, moisture content and free-fat content. Neth. Milk Dairy J. 25: 107-122.
  • Dalgleish D.G. 2006. Food emulsions their structures and structure-forming properties. Food Hydrocolloids 20: 415-422.
  • De Jong J.A.H., Hoffmann A.C., Finkers H.J. 1999. Properly determine powder flowability to maximize plant output. Chemical Eng. Progress 95(4): 25-34.
  • Dollo G., Le Corre P., Guerin A., Chevanne F., Burgot J.L., Leverge R. 2003. Spray-dried redispersable O/W emulsions to improve oral bioavailability of poorly soluble drugs. Eur. J. of Pharmac. Sci. 19: 273-280.
  • Domian E. 2007. Gęstość i sypkość wybranych produktów spożywczych w proszku, w: Właściwości geometryczne, mechaniczne i strukturalne surowców roślinnych i produktów spożywczych. B. Dobrzański Jr i L. Mieszkalski (Red.), Komitet Agrofizyki PAN, Wyd. Nauk. FRNA: 96-108.
  • Fäldt P., Bergenstĺhl B. 1996. Spray-dried whey protein/lactose/soybean oil emulsions. 1. Surface composition and particle structure. Food Hydrocolloids 10(4): 421-429.
  • Fitzpatrick J., Barry K., Delaney C., Keogh K. 2005. Assessment of the flowability of spray-dried milk powders for chocolate manufacture. Lait 85: 269-277.
  • Hogan S.A., McNamee B.F., OʼRiordan E.D., OʼSullivan M. 2001a. Microencapsulating properties of whey protein concentrate 75. J. of Food Sci. 66(5): 675-680.
  • Hogan S.A., McNamee B.F., OʼRiordan E.D., OʼSullivan M. 2001b. Microencapsulating properties of sodium caseinate. J. of Agricult. and Food Chem. 49(4): 1934-1938.
  • Keogh M.K., OʼKennedy B.T., Kelly J., Auty M.A., Kelly P.M., Fureby A. 2001. Stability to oxidation of spray-dried fish oil powder microencapsulated using milk ingredients. J. of Food Sci. 66(2): 217-224.
  • Kim E.H.J., Chen X.D., Pearce D. 2002. Surface characterization of four industrial spray-dried dairy powders in relation to chemical composition, structure and wetting property. Colloids and Surfaces B - Biointerfaces 26(3): 197-212.
  • Kim E.H.J., Chen X.D., Pearce D. 2005. Effect of surface composition on the flowability of industrial spray-dried dairy powders. Colloids and Surfaces B - Biointerfaces I 46(3): 182-187.
  • McNamee B.F., O’Riordan E.D., O’Sullivan M. 1998. Emulsification and microencapsulation properties of gum arabic. J. of Agricult, and Food Chem. 46: 4551-4555.
  • Rennie P.R., Chen X.D., Hargreaves C., Mackereth A.R. 1999. A study of the cohesion of dairy powders. J. of Food Eng. 39: 277-284.
  • Roos Y.H. 2002. Importance of glass transition and water activity to spray drying and stability of dairy powders. Lait 82(4): 475-484.
  • Soerensen J.H., Krag J., Pisecky J., Westergaard V. 1978. Analytical methods for dry milk products. A/S Niro Atomizer Copenhagen, Denmark.
  • Vega C., Kim E.H.J., Chen X.D., Roos Y.H. 2005. Solid-state characterization of spray-dried ice cream mixes. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces 45: 66-75.
  • Vega C., Roos Y.H. 2006. Invited review: Spray-dried daily and dairy-like emulsions compositional considerations. J. of Dairy Sci. 89(2): 383-401.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-5ee89df3-95c4-4b55-8567-ad970e481bf4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.