PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 07 | 1 |

Tytuł artykułu

Skład aminokwasowy białka biomasy jęczmienia ozimego (Hordeum vulgare L.) w zależności od stadium rozwoju rośliny i nawożenia azotem

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Content of amino acids of winter barley biomass depending on the plant growth stage and nitrogen fertilization

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania przeprowadzono w latach 1998-2000 w Stacji Badawczej w Wierzchucinku, należącej do Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. W dwuczynnikowym doświadczeniu polowym badano wpływ zróżnicowanych dawek azotu (0, 60, 120, 180 kg N∙ha⁻¹) na zawartość azotu ogólnego oraz skład aminokwasowy białka jęczmienia ozimego w kolejnych fazach rozwojowych. W wyniku zastosowanego nawożenia azotem nastąpiło istotne obniżenie zawartości azotu ogólnego w zielonej masie jęczmienia ozimego w każdej z badanych faz jego rozwoju. Podczas wegetacji jęczmienia ozimego, a także pod wpływem nawożenia azotem, wykazano w jego biomasie istotne obniżenie zawartości większości aminokwasów egzogennych, co wskazuje na pogorszenie wartości biologicznej białka, postępujące wraz z rozwojem rośliny.
EN
The experiments were conducted in 1998-2000 at the Research Station in Wierz- chucinek, belonging to the University of Technology and Life Science in Bydgoszcz. The two-factor field experiment was made and the effect of diverse nitrogen dosages (0, 60, 120, 180 kg N∙ha⁻¹) on the content of total nitrogen and amino acid composition was analysed in the consecutive plant growth phases. Nitrogen fertilization significantly reduced nitrogen content in the green mass of winter barley in each phase of its growth. An essential decrease in the contents of the most exogenous amino acids was shown, which may suggest some decline in the protein biological value.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1

Opis fizyczny

s.3-15,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Bydgoszcz
autor

Bibliografia

  • Barczak B., Nowak K., 1995. Wpływ nawożenia azotem na jakość białka ziarna jęczmienia ozimego. Cz. II. Skład aminokwasowy frakcji białkowych. Rocz. Nauk Rol. A 111, 99-115.
  • Barczak B., Nowak K., 1998. Wpływ nawożenia azotem oraz przedplonu na jakość białka ziarna jęczmienia ozimego. Rocz. Nauk Rol. A 113(1-2), 43-58.
  • Barczak B., Nowak K., 2006. Fractional content of winter barley protein in consecutive growth stages in the background of nitrogen fertilisation. Macro and Trace Elements Mengen- und Spurenelemente, 23th Workshop, Friedrich Schiller University Jena, 237-243.
  • Cwojdziński W., 1979. Wpływ nawożenia azotem na zawartość i jakość białek ziarna różnych odmian jęczmienia ozimego. Zesz. Nauk. ATR w Bydgoszczy, Rolnictwo 10, Rozpr. hab.
  • Cwojdziński W., Majcherczak E., 2002. Wpływ wzrastającego nawożenia azotem na produktywność i zawartość białka w ziarnie jęczmienia ozimego. Acta Sci. Pol., Agricultura 1(2), 33-42.
  • Harasim, A., Noworolnik K., 1998. Porównanie intensywności i efektywności kilku technologii produkcji jęczmienia ozimego. Pam. Puł. 112, 61-66.
  • Hejnak U., Lippold H., Hnilicka F., Nova U., 2001. Vyuzitie dusika jacmenom jarnym bilancia dusika hnojiva. Acta Fytotech. Zoot. 4(3), 76-79.
  • Jasińska Z., Kotecki A., 1999. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR Wrocław.
  • Jurkowska H., Rogóż A., Wojciechowicz T., 1990. Wpływ nawożenia azotowego na zawartość składników mineralnych w roślinach owsa w zależności od stadium rozwojowego. Cz. I. Makroelementy. Acta Agr. Silv., Agraria XXIX, 95-107.
  • Klupczyński Z., 1978. Wpływ nawożenia azotem na plon i skład aminokwasowy jęczmienia jarego. IUNG Puławy, R 131, 61-69.
  • Majcherczak E., Cwojdziński W., Nowak K., 2003. Wpływ wzrastającego nawożenia azotem na skład aminokwasowy białka ziarna jęczmienia ozimego. Acta Sci. Pol., Agricultura 2(2), 11-18.
  • Majcherczak E., Kozera W., Barczak B., 2005. Wpływ wzrastającego nawożenia azotem na jakość białka ziarna jęczmienia ozimego. Frag. Agron. 1(85), 493-502.
  • Pisulewska E., 1995. The effect of increasing nitrogen fertilization levels on the yield, protein content and amino acid composition of winter triticale grain. Fragm. Agron. 3, 87-95.
  • Praca pod red. J. Gawędzkiego, 2003. Białka w żywności i żywieniu. AR Poznań.
  • Rutkowski A., 1996. Wartość pokarmowa zbóż dla kurcząt brojlerów. Rocz. AR Poznań, Rozpr. Nauk. 267.
  • Selivanov A.N., Garmasov W.N., 1985. Frakcjonnyj i aminokisłotnyj sostavy biełokov zierna ozimogo jacmienija v zavisimosti ot usłovij azotnogo pitanija. Fizj. Bioch. Kult. Rast. 17(2), 138-143.
  • Spaldon E., Hlavenkova I., 1990. Optimal fertilization and yield quality of winter barley. Polno- hospodarstvo 36(10), 887-900.
  • Spychaj-Fabisiak E., Ralcewicz M., Knapowski T., Klupczyński Z., 2005. Wpływ terminu siewu i zróżnicowanego nawożenia azotem na wysokość plonu i skład aminokwasowy białka jęczmienia jarego. Fragm. Agron. 1(85), 563-573.
  • Stankiewicz Cz., 2005. Skład aminokwasowy i wartość biologiczna białka pszenżyta jarego w zależności od gęstości wysiewu i stosowanych herbicydów. Acta Sci. Pol., Agricultura 4(1), 127-139.
  • Wróbel E., Budzyński W., 1994. Plonowanie i jakość białka ziarna pszenżyta jarego nawożonego zróżnicowanymi dawkami azotu. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie, Rolnictwo 162, 287-292.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-5e34f0a0-6eae-4452-a4ee-a5107a635920
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.