PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 08 | 2 |

Tytuł artykułu

The effect of foliar nutrition with urea, molybdenum, sucrose and benzyladenine on quantity and quality of radish yield

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ dokarmiania dolistnego mocznikiem, molibdenem, sacharozą i benzyloadeniną na wielkość i jakość plonu rzodkiewki

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In the years 2006–2007 radish ‘Opolanka’ cv. was grown in 60 × 40 × 20 cm containers, placed in the open field under a shade providing fabric. A loamy clay soil was used as a substrate. The following foliar nutrition treatments were applied twice: 1 – control (spray with water), 2 – urea, 3 – urea + Mo, 4 – urea + Mo + BA, 5 – urea + Mo + BA + sucrose, 6 – BA (benzyladenine) and 7 – sucrose. There were used the following concentrations of tested compounds: urea 20 g∙dm⁻³, sucrose 10 g∙dm⁻³, molybdenum (Mo) 1 mg∙dm⁻³ and BA 5 mg∙dm⁻³. Foliar nutrition treatments had a significant effect on average mass of plant leaves and on concentration of soluble sugars and ascorbic acid in radish roots. Plants treated with a mixture of urea + Mo + BA + sucrose featured the highest average mass of plant leaves. Radish roots of control plants and those sprayed solely with BA contained significantly more soluble sugars than roots of plants from other treatments. Spraying the plants with solutions containing only sucrose or only BA (treatments: 6 and 7) caused a significant reduction of ascorbic acid content in radish roots in comparison to other treatments. All the solutions used for foliar nutrition had no effect on radish roots mass and on mass of whole plants (roots + leaves). There were also not observed any significant changes in dry matter content of leaves and roots likewise in the content of phenolic compounds, phenylpropanoids, flavonols or anthocyanins in radish roots.
PL
Rzodkiewkę ‘Opolanka’ uprawiano w latach 2006–2007 w pojemnikach o wymiarach 60 × 40 × 20 cm wypełnionych glebą gliniastą, umieszczonych na terenie otwartym pod cieniówką. Dwukrotne dokarmianie dolistne roślin wykonano przy użyciu następujących roztworów: 1 – kontrola (oprysk wodą), 2 – mocznik, 3 – mocznik + Mo, 4 – mocznik + Mo + BA, 5 – mocznik + Mo + BA + sacharoza, 6 – BA i 7 – sacharoza. Zastosowano następujące stężenia składników: mocznik 20 g·dm⁻³, sacharoza 10 g·dm⁻³, Mo 1 mg·dm⁻³, BA 5 mg·dm⁻³. Dokarmianie dolistne w istotny sposób wpłynęło na średnią masę liści roślin oraz zawartość cukrów rozpuszczalnych i kwasu askorbinowego w zgrubieniach rzodkiewki. Najwyższą masę liści stwierdzono u roślin dokarmianych dolistnie mieszaniną mocznika + Mo + BA + sacharozy, a najniższą w kontroli. Zgrubienia roślin kontrolnych oraz opryskiwanych samą BA zawierały istotnie więcej cukrów rozpuszczalnych niż zgrubienia z pozostałych obiektów doświadczenia. Opryskiwanie roślin roztworami zawierającymi samą sacharozę oraz samą BA (obiekty nr 6 i 7) powodowało istotne obniżenie zawartości kwasu askorbinowego w zgrubieniach rzodkiewki w porównaniu do pozostałych badanych kombinacji. Roztwory zastosowane do dokarmiania dolistnego nie wpłynęły na masę zgrubień ani na całkowitą masę rośliny (masę zgrubień + masa liści). Nie stwierdzono również istotnych zmian w zawartości suchej masy w liściach i zgrubieniach ani w zawartości związków fenolowych, fenylopropanoidów, flawonoli i antocyjanów w zgrubieniach rzodkiewki.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

2

Opis fizyczny

p.45-55,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Soil Cultivation and Fertilization of Horticultural Plants, University of Agriculture in Krakow, AL.29 Listopada 54, 31-425 Krakow, Poland
autor

Bibliografia

  • Borkowska B., 1997. Cytokiny [in:] Regulatory wzrostu i rozwoju roślin. Właściwości i działanie. (S. Jankiewicz ed.). Wyd. Nauk. PWN, Warsaw.
  • Duliński J., Leja M., Samotus B., Ścigalski A., 1988. Wybrane metody analizy materiałów roślinnych. Wyd. AR w Krakowie.
  • Fakumoto L., Mazza G., 2000. Assessing antioxidant and prooxidant activities of phenolic compounds. J. Agric. Food Chem. 48 (8), 3597–3604.
  • Hara M., Oki K., Hoshino K., Kuboi T., 2003. Enhancement of anthocyanin biosynthesis by sugar in radish (Raphanus sativus) hypocotyls. Plant Sci. 164, 259–265.
  • Hamlin R.L., 2007. Molybdenum. [In:] Handbook of Plant Nutrition (A.V. Barker and D.J. Pilbeam eds.). Taylor & Francis Group, New York, USA.
  • Jain V.K., Guruprasad K.N., 1989. Effect of chlorocholine chloride and gibberellic acid on the anthocyanin synthesis in radish seedlings. Phys. Plant. 75 (2), 233–236.
  • Kano Y., Fukuoka N., 1996. Role of endogenous cytokinin in the development of hollowing in the root of Japanese radish (Raphanus dativus L.). Sci. Hort. 65, 105–115.
  • Kováčik P., 1999. Effect of nitrogenous nutrition and sacharose foliar application on yield parameters of radish. Zahradnictví Hort. Sci. (Prague). 26 (3), 97–102.
  • Leja M., Wyżgolik G., Mareczek A., 2005. Phenolic compounds of red cabbage as related to different forms of nutritive nitrogen. Hort. Veg. Grow. 24 (3), 421–428.
  • Mareczek A., Leja M., 2005. Effect of urea foliar application on antioxidative properties of lettuce and broccoli. Hort. Veg. Grow. 24 (3), 235–241.
  • Marschner H., 1995. Mineral nutrition of higher plants. Second Edition, Academic Press, London.
  • Michałojć Z., Szewczuk C., 2003. Theoretical aspects of foliar nutrition. Acta Agroph. 85, 9–17.
  • Nowosielski, O., 1988. The rules in development of fertilizing strategies in horticulture. PWRiL Publisher, Warsaw.
  • Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z., 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin – katalog. Instytut Ochrony Środowiska. Warszawa.
  • Pogroszewska E., Laskowska H., Durak W., 2007. The effect of gibberellic acid and benzyladenine on the yield of (Allium karataviense Regel.) ‘Ivory Queen’. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 6 (1), 15–19.
  • Rouhier, H., Usuda H., 2001. Spatial and temporal distribution of sucrose synthase in the radish hypocotyl in relation to thickening growth. Plant Cell Physiol. 42 (6), 583–593.
  • Rożek S., Wojciechowska R., 2005. Effect of urea foliar application and different levels of nitrogen in soil on broccoli head yield and its quality in autumn growing cycle. Hort. Veg. Grow. 24 (3), 291–301.
  • Rydz A., 2001. The effect of foliar nutrition urea on yield quality of broccoli cv. Lord F1. Veg. Crops Res. Bull. 54 (1), 61–64.
  • Smoleń S., Sady W., 2005. Effect of foliar nutrition with nitrogen, molybdenum, sucrose and BA on biological quality of carrot. Hort. Veg. Grow. 24 (3), 227–234.
  • Starck Z., 2003. Transport i dystrybucja substancji pokarmowych w roślinach. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Usuda H., Demura T., Shimogawara K., Fukuda H., 1999a. Development of sink capacity of the “storage root” in a radish cultivar with a high ratio of “storage root” to shoot. Plant Cell Physiol. 40, 369–377.
  • Usuda H., Rouhier H., Demura T., Fukuda H., 1999b. Development of sink capacity of the "storage root" in a radish cultivar with a low ratio of "storage root" to shoot. Plant Cell Physiol. 40, 1210–1218.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-5b6f7533-3a40-44cd-b9ae-b692ba6f0536
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.