PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 63 | 02 |

Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo żywności - nowe podejście Unii Europejskiej

Warianty tytułu

EN
Food safety - a new approach to the European Union

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Seria kryzysów dotyczących żywności i pasz wykazała słabe strony legislacji Unii Europejskiej. W Białej Księdze dotyczącej bezpieczeństwa żywności wskazano na potrzebę uaktualnienia przepisów żywnościowych oraz kształtowania polityki na podstawie danych naukowych. W Białej Księdze i Komisja zaproponowała podjęcie działań w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, m.in. opracowanie przepisów ramowych obejmujących cały łańcuch produkcji żywności, tj. od pola do stołu. W ramach realizacji nowej polityki dotyczącej bezpieczeństwa żywności zostały opracowane rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów.
EN
A series of crisises concerning human food and animal feed has exposed weaknesses of food legislation within the EU. The White Paper on food safety emphasizes the need for a policy based on the scientific opinion and up-to-date legislation. In the White Paper the Commission has proposed a number of measures in aim to ensure the food safety, among others - an improved legislative framework covering all aspects of food products "from farm to fork". The new regulations of the European Parliament and of the Council on food additives, flavourings and enzymes have been published as a result of the new policy on the food safety.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

02

Opis fizyczny

s.2,4-5

Twórcy

  • Zakład Badania Żywności i Przedmiotów Użytku, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-5af9d2b7-062e-4117-84cb-a39b3ab9c2be
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.