PL
Przepisy dotyczące znakowania żywności wartością odżywcza^ które przewidują obowiązkowe umieszczanie informacji o wartości odżywczej, w tym m.in. o zawartości sodu, w przypadku pewnych grup środków spożywczych, jak też dobrowolne zamieszczanie przez producentów informacji żywieniowej, zapewniają konsumentom możliwość oceny produktu spożywczego pod kątem zawartości w nim sodu. Coraz częściej pojawiają się też dodatkowo informacje o zawartości soli w produkcie. Niestety, jak wskazują badania konsumenckie, znaczna część badanych osób nie interesowała się informacjami odnoszącymi się do wartości odżywczej żywności zamieszczanymi przez producentów na opakowaniach środków spożywczych. Wskazuje to na potrzebę działań edukacyjnych i zachęcania konsumentów do czytania i wykorzystywania informacji z etykiet produktów spożywczych.
EN
Nutrition labelling - obligatory for some foodstuffs or given voluntarily by food operators - allows consumers to find information about sodium content in food products and then make better informed and healthier choices. Moreover, on many labels of foodstuffs information about salt content is given. Unfortunately, according to the results of studies and researches among consumers from European countries vast part of respondents was not interested in nutrition labelling. It indicates, that there is the need for nutrition education and encouraging consumers to look for, read and use nutrition information on food labels.