PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 529 |

Tytuł artykułu

Występowanie fuzariozy kolb kukurydzy i skażenie ziarna przez mikotoksyny w Polsce w 2006 roku

Warianty tytułu

EN
Fusarium spp. occurrence in cobs and mycotoxin content in grain of maize cultivars in Poland in 2006

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W 2006 roku w Polsce badano różnice w stopniu zasiedlenia ziarna kukurydzy przez grzyby rodzaju Fusarium oraz jego skażenie przez mikotoksyny w uprawie mieszańców kukurydzy modyfikowanych genetycznie i ich formach wyjściowych. Bezpośrednio przed zbiorem oceniono występowanie fuzariozy kolb kukurydzy przy pomocy skali pięciostopniowej. Gatunki grzybów identyfikowano na podstawie zarodnikowania konidialnego w Instytucie Ochrony Roślin w Terenowej Stacji Doświadczalnej w Rzeszowie. Analizę mikotoksyn (fumonizyn i DON) wykonano w Laboratorium Badawczym Mikotosyn na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Porażenie przez grzyby oraz zawartość w ziarnie mikotoksyn produkowanych przez gatunki rodzaju Fusarium były wyższe na odmianach nietransgenicznych w porównaniu z odpowiadającymi im odmianami Bt.
EN
Differences in Fusarium spp. infection level and mycotoxin content in grain of conventional and genetically modified maize hybrids were compared in 2006 in Poland. Before harvesting of maize crop the cobs were evaluated for Fusarium occurrence on grain according to the 1-5 scale. The species of fungi collected from the infected cobs were identified on the basis of conidial morphology in the laboratory of the Regional Experimental Station, Institute of Plant Protection in Rzeszów. The analysis of fumonizins and DON were performed at the Institute of Biology and Environmental Protection, the Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz. The infestation with fungi and the contamination by mycotoxins originating from Fusarium in kernels were much higher on non-transgenic maize cultivars than on they transgenic counterparts.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

529

Opis fizyczny

s.219-226,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Terenowa Stacja Doświadczalna w Rzeszowie, ul.Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów
  • Monsanto Polska, Domaniewska 49, 02-672 Warszawa

Bibliografia

  • HAMMOND B.G., CAMPBELL K.W., PILCHER C.D., DEGOOYER T.A., ROBINSON A.E., MCMILLEN B.L., SPANGLER S.M., RIORDAN S.G., RICE L.G., RICHARD J.L. 2004. Lower fumonisin mycotoxin levels in the grain of Bt corn grown in the United States in 2000-2002. J. Agric. Food Chem. 52: 1390-1397.
  • LISOWICZ F., TEKIELA A. 2004. Szkodniki i choroby kukurydzy oraz ich zwalczanie, w: Technologia produkcji kukurydzy. A. Dubas (red.). Wydawnictwo „Wieś Jutra”: 52-64.
  • MUNKVOLD G.P., DESJARDINS A.E. 1997. Fumonisins in maize: can we reduce their occurrence. Plant Dis. 81: 556-565.
  • NELSON P.E., DESJARDINS A.E., PLATTNER R.D. 1993. Fumonisins, mycotoxins produced by Fusarium species: biology, chemistry, and significance. Annu. Rev. Phytopathol. 31: 233-252.
  • PAPST C., UTZ H.F., MELCHINGER A.E., EDER J., MAGG T., KLEIN D., BOHN M. 2005. Mycotoxins produced by Fusarium spp. in isogegenic Bt vs. non – Bt maize hybrids under European corn borer pressure. Agronomy Journal 97: 219-224.
  • PRELUSKY D.B., ROTTER B.A., ROTTER E.G. 1994. Toxicology of mycotoxins, w: Mycotoxins in Grain: Compounds Other than Aflatoxin. Trendholm H.L. (red.), Eagan Press: St Paul, MN: 359-403.
  • SHEPHARD G.S., THIEL P.G., STOCKENSTROM S., SYDENHAM E.W. 1996. Worldwide survey of fumonisin contamination of corn and corn-based products. J. AOAC Int. 79: 671-687.
  • TANAKA T., HASEGAWA A., YAMAMOTO S., LEE U.S., SUGIURA Y., UENO Y. 1988. Worlwide contamination of cereals by the Fusarium mycotoxins nivalenol, deoxynivalenol and zearalenone. 1. Survey of 19 countries. J. Agric. Food Chem. 36: 979-983.
  • TEKIELA A. 2001. Najważniejsze choroby kukurydzy. Kukurydza rośliną przyszłości. Poradnik dla producentów. Agro Serwis: 29-31.
  • TEKIELA A., BEREŚ P., GRAJEWSKI J. 2005. Wpływ zwalczania chorób i szkodników kukurydzy na zasiedlenie ziarna przez grzyby i zawartość mikotoksyn. Prog. Plant Prot. Res./Postępy w Ochr. Rośl. 45(2): 1149-1152.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-5498b645-e74c-4a75-b005-9e91a9cca25f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.