PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 65 | 02 |

Tytuł artykułu

Doskonalenie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Improvement of food safety management systems

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Niewłaściwe podejście do systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności opartych na zasadach HACCP może prowadzić do stagnacji zakładowych programów bezpieczeństwa żywności. Ciągłe doskonalenie powinno być podstawowym elementem każdego rzetelnego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, które prowadzi do poprawy zdrowia publicznego. W artykule zaprezentowano podstawy procesu doskonalenia systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z cyklem PDCA. Przedstawiono także koncepcję doskonalenia przez cele dotyczące bezpieczeństwa żywności, ustalane zgodnie z zasadą SMART. W opracowaniu wskazano także na konieczność definiowania wskaźników opisujących poszczególne obszary systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, które umożliwiają monitorowanie rozwoju systemu i racjonalne formułowanie wytycznych do ciągłego doskonalenia.
EN
Improper approach to food safety management systems developed on HACCP rules may result in a stagnation of the company food safety programmes. Continuous improvement should be the main element of every reliable FSMS, which may improve a public health. In the article, some fundamentals of improvement by food safety objectives which must be defined according to SMART rule are presented. In the paper a necessity of establishing of some indexes describing of some FSMS areas is also pointed out The indices constitute a key element in monitoring of the system development as well they are useful to establish of some rational indications to continuous improvement.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

02

Opis fizyczny

s.6,8-10,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • [1] Dahlgaard J. J., Kristensen K., Kanji 6. K.: 2002. Podstawy zarządzania jakością. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [2] Dzwolak W.: 2008. Bezpieczeństwo żywności wg ISO 22000. Produkcja, obrót żywnością i gastronomia. BDL, Olsztyn.
  • [3] Dzwolak W.: 2010. Krzywa DLN. Fazy dojrzałości systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Problemy Jakości 9:37-39.
  • [4] Dzwolak W.: 2011. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. UW-M w Olsztynie (w przygotowaniu).
  • [5] Hamrol A.: 2008. Zarządzanie jakością z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [6] Kożuch B.: 2001. Procesy decyzyjni i planowanie w organizacjach. W: Zarządzanie. Podstawowe zasady (red. nauk. B. Kożuch), Wyd. Akademickie, Waßzawa, s. 80.
  • [7] Oakland J. S.: 1995. Total Quality Management. Butterworth-Heineman Ltd., Oxford.
  • [8] PN-EN ISO 9000:2006. Systemy zarządzania jakością. Terminologia.
  • [9] PN-EN ISO 9004:2009. Zarządzanie mające na celu osiąganie trwałego sukcesu organizacji - Podejście poprzez zarządzanie jakością.
  • [10] Wolniak R.: 2005. Modele ciągłego doskonalenia w Sześć Sigma. Problemy Jakości 5, s. 15-20.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-52288dfd-09cb-40fe-aab5-5c67f0f0fd85
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.