EN
Background. Peptides are important components of foods mainly due to their biological activity. The basic method of their identification is reversed phase high-performance liquid chromatography coupled with electrospray-ionization mass spectrometry (RP-HPLC- -ESI-MS). Retention time (tR) prediction in silico is very helpful in analysis of multicomponent peptide mixtures. One of problems associated with RP-HPLC-ESI-MS is deterioration of mass spectra quality by trifluoroacetic acid (TFA). This problem can be avoided through the use of chromatographic columns designed for work with low TFA concentrations in mobile phase. The objective of this study was to determine the correlations between peptide retention times predicted with the use of a program available on-line and experimental retention times obtained using the column working with low TFA concentrations. Material and methods. The set of synthetic peptides and bovine α-lactalbumin fragments (18 peptides) was used in the experiment. Theoretical retention times were calculated using Sequence Specific Retention Calculator (SSRC) program. The experimental retention times were measured via RP-HPLC-ESI-MS method using column working with low TFA content. The dependence between theoretical and experimental tR was expressed via empirical equations. Results. The best correlation between theoretical and experimental retention times of peptides containing at least four amino acid residues has been obtained when third order polynomial (R2 = 0.9536). Prediction quality for diand tripeptides was significantly lower. The method described can be applied for cysteine-containing peptides although our sample preparation procedure did not include modification of this amino acid, taken into attention by SSRC program. Conclusions. The results of this study validate the usefulness of a third degree polynomial as a simple function describing the correlation between peptide retention times predicted by an on-line application and experimental retention times. The above function can effectively predict retention times in situations when experimental conditions differ from the computational environment (various columns, mobile phase composition, use or resignation from chemical modifications during sample preparation, various HPLC equipments). On-line available tR predicting application with correction based on user’s own data may be a useful tool in food peptidomics.
PL
Wstęp. Peptydy są ważnymi składnikami żywności ze względu na ich aktywność biologiczną. Główną metodą ich identyfikacji jest wysokosprawna chromatografia cieczowa z odwróconymi fazami w połączeniu ze spektrometrią mas z jonizacją za pomocą elektrorozpylania (RP-HPLC-ESI-MS). Przewidywanie czasów retencji (tR) in silico jest bardzo przydatne w analizie wieloskładnikowych mieszanin peptydów. Jednym z problemów związanych z zastosowaniem RP-HPLC-ESI-MS jest obniżenie jakości widm masowych spowodowane obecnością kwasu trifluorooctowego (TFA). Wymieniony problem można ominąć, używając kolumn chromatograficznych zaprojektowanych do pracy z małą zawartością TFA w fazie ruchomej. Celem pracy było wyznaczenie zależności między czasami retencji peptydów przewidywanymi za pomocą programu dostępnego on-line a rzeczywistymi czasami retencji uzyskanymi z wykorzystaniem kolumny chromatograficznej przystosowanej do pracy z roztworami o małym stężeniu TFA. Materiał i metody. W eksperymencie zostały użyte peptydy syntetyczne oraz fragmenty krowiej laktoalbuminy-α (18 peptydów). Teoretyczne czasy retencji peptydów były obliczane za pomocą dostępnego w Internecie programu Sequence Specific Retention Calculator (SSRC). Eksperymentalne czasy retencji były mierzone z użyciem metody RP-HPLC-ESI-MS z zastosowaniem kolumny przystosowanej do pracy z małą zawartością TFA. Zależność między teoretycznymi i eksperymentalnymi czasami retencji została wyrażona za pomocą równań empirycznych. Wyniki. Najlepszą korelację między teoretycznymi i doświadczalnie wyznaczonymi czasami retencji peptydów zawierających co najmniej cztery reszty aminokwasowe uzyskano, stosując wielomian trzeciego stopnia (R2 = 0,9536). Jakość przewidywania czasów retencji dla di- i tripeptydów była znacznie gorsza. Opisana metoda może być stosowana do przewidywania czasów retencji peptydów zawierających reszty cysteiny, mimo że użyta w eksperymencie procedura przygotowania próbek pomija modyfikację tych reszt, uwzględnianą przez program SSRC. Wnioski. Rezultaty opisane w pracy wskazują na przydatność wielomianu jako prostej funkcji opisującej zależność między czasami retencji peptydów przewidywanymi za pomocą programu dostępnego w Sieci a eksperymentalnymi czasami retencji. Taka funkcja może mieć zastosowanie do przewidywania czasów retencji, jeśli warunki analizy różnią się od tych, które uwzględnia program (zastosowanie różnych kolumn lub składu fazy ruchomej, użycie bądź rezygnacja z chemicznej modyfikacji peptydów podczas przygotowania próbki; zastosowanie różnych zestawów HPLC). Program przewidujący czasy retencji, dostępny w Sieci z poprawką opartą na własnych danych użytkownika, może być użytecznym narzędziem w peptydomice żywności.