PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 50 | 2 |

Tytuł artykułu

Allelopatyczny wpływ Alopecurus myosuroides na wzrost korzeni pszenicy ozimej

Warianty tytułu

EN
Allelopathy effect of Alopecurus myosuroides on root growth of winter wheat

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The aim of the studies was to determine the allelophatic effect of Alopecurus myosuroides seeds on winter wheat germination and seedling growth. Results showed that the neighbourhood of A. myosuroides decrease germination ability of winter wheat by 4–42% in comparison to the pure sowing. A negative influence of the tested weed species on length of seed root of wheat was observed. The research showed that neighbourhood of A. myosuroides seeds caused root shortening of winter wheat by 64–77%, in comparison to the control (pure sowing of winter wheat).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

2

Opis fizyczny

s.820-822,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Herbologii i Technik Uprawy Roli, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, ul.Orzechowa 61, 50-540 Wrocław
autor

Bibliografia

  • Domaradzki K., Rola H. 2006. Szkodliwość i możliwości zwalczania Alopecurus myosuroides w warunkach Śląska Opolskiego. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 46 (1): 232–239.
  • Duer I. 1995. Oddziaływanie biomasy niektórych gatunków chwastów na kiełkowanie i wzrost siewek pszenicy ozimej. Mat. Konf. – Teoretyczne i praktyczne aspekty allelopatii. IUNG, Puławy, 11–12.10.1995 (K10): 41–55.
  • Gniazdowska A., Oracz K., Bogatek R. 2004. Allelopatia – nowe interakcje oddziaływań pomiędzy roślinami. Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych 53 (2): 207–217.
  • Majchrzak L. 2007. Kiełkowanie zbóż w warunkach sąsiedztwa ziarniaków Avena fatua L. i Festuca rubra L. – aspekt allelopatyczny. Ann. UMCS, Sec. E, 62 (2): 185–192.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-4f6f3f94-39e8-4992-95bb-5c3a04f11473
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.