PL
Eksperyment polowy przeprowadzono w latach 2005-2008 w Gospodarstwie Doświadczalnym Uhrusk należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Czynnikiem badawczym był rodzaj międzyplonów ścierniskowych przyorywanych corocznie po zbiorze pszenicy jarej: gorczyca biała, facelia błękitna, rzepak ozimy oraz mieszanka łubinu wąskolistnego z grochem siewnym pastewnym. W doświadczeniu uprawiano pszenicę jarą odmiana Kosma w stanowisku po sobie. Średnio za trzy lata badań, przyorywane międzyplony ścierniskowe nie modyfikowały istotnie plonu ziarna pszenicy jarej. Stwierdzono jedynie tendencję do jego wzrostu po wszystkich międzyplonach w porównaniu do obiektu kontrolnego. Udowodniony wpływ międzyplonów ścierniskowych na plon ziarna stwierdzono w drugim i trzecim roku badań. W porównaniu do obiektu kontrolnego pszenica plonowała istonie wyżej w 2007 roku po facelii błękitnej i rzepaku ozimym, zaś w 2008 roku po wszystkich przyoranych międzyplonach ścierniskowych. Zastosowane w doświadczeniu międzyplony różnicowały istotnie liczbę i masę ziaren z kłosa pszenicy. Wzrost liczby ziaren z kłosa w porównaniu do obiektu kontrolnego stwierdzono po wszystkich międzyplonach i jedynie po mieszance strączkowych nie był on udowodniony statystycznie. W porównaniu do obiektu bez międzyplonów istotnie wyższą masę ziaren z kłosa stwierdzono po przyoraniu facelii błękitnej i rzepaku ozimego, odpowiednio o 10,3% i 13,4%. Zastosowanie jako międzyplonu gorczycy białej i mieszanki strączkowych wpłynęło korzystnie na wartość tej cechy, nie był to jednak wzrost udowodniony statystycznie.
EN
The field experiment was carried out in 2005-2008 on The Experimental Farm Uhrusk (University of Life Sciences in Lublin). Type of stubble crops (white mustard, fiddleneck, winter rapeseed, and mixture of legumes: narrow-leaved lupine + field pea) annually ploughed after the spring wheat harvest was the experimental factor. The spring wheat cv. Kosma was cultivated in after-itself stand. For three experimental years, ploughed stubble crops did not significantly modify the spring wheat grain yields. Only a tendency to its increase after all cover crops was recorded as compared to the control. The significantly influence of stubble crops on grain yields was found in the second and third research year. In 2007 the wheat harvested significantly higher after the fiddleneck and winter rapeseed, whereas in 2008 after all ploughed stubble crops, in comparison to the control object. Stubble crops applied in the experiment considerably differentiated the number and weight of grain per wheat ear. The increase of grain number per ear as compared to the control object was found after all cover crops however, only after the legume mixture it was not statistically proven. When comparing to the object with no cover crops a significantly higher grain weight per ear was recorded after ploughing the fiddleneck and winter rapeseed - by 10.3% and 13.4%, respectively. White mustard and legume mixture applied as the cover crop positively affected that trait value; however, it was not a statistically significant increase.