PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Tendencje w produkcji, handlu zagranicznym i konsumpcji wieprzowiny w Polsce w latach 1990-2007

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Tendencies in pork production, foreign trade and consumption in the years 1990-2007

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono tendencje w produkcji, handlu zagranicznym i konsumpcji wieprzowiny w Polsce w latach 1990-2007. Wstąpienie Polski do UE spowodowało wzrost obrotów handlowych wieprzowiną. Szybciej zwiększał się import niż eksport.
EN
The analysis based on empirical data from the period 1990-2007 presents changes of pork production, consumption and foreign trade. Since Polish accession to EU the turnovers foreign trade of pork meat has been growing. Increase of import was faster than the increase of export.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

s.401-404,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekonomiki Rolnictwa i Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • Hamulczuk M. 2007: Powiązania cen wieprzowiny pomiędzy rynkiem polskim, duńskim i niemieckim. [W:] Rolnictwo i gospodarka żywnościowa Polski w ramach Unii Europejskiej. Problemy Rolnictwa Światowego. T. XVII. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Jóźwiak J., Podgórski J. 1998: Statystyka od podstaw. PWE, Warszawa.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. 2007: GUS Warszawa. s. 249,489-506.
  • Rynek mięsa. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW nr 32. Popyt na żywność. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, nr 1-7.
  • Rynek mięsa wieprzowego. MRiRW nr 1-51 z lat 2005-2008.
  • Timofiejuk I. 1990: Tablice średniego tempa wzrostu według metody r. Zeszyty metodyczne. GUS, Warszawa.
  • [http://ec.europa.eu/agriculture/markets/pig/porc.xls].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-4c4e3fbc-f7fa-4f81-b078-7e1443e410db
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.