Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu w Warszawie, Zakład Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej, ul.Głogowska 239, 60-111 Poznań
1.BARYŁKO-PIKIELNA N., 1975 - Zarys analizy sensorycznej. WNT, Warszawa.
2.BOCIAN M„ HAMMERMEISTER A., GRAJEWSKA S., KAPELAŃSKA J., JELINSKA A., 2009 - Tłuszcz śródmięśniowy w mięsie i grubość słoniny u świń czterorasowych i mieszańców. Roczn. Inst. Przem. Mięs. i Tł. 1, 21-26.
3.BORZUTA K., BORYS A., GRZEŚKOWIAK E., WAJDA S„ STRZELECKI J., LISIAK D„ 2003 - Zmienność wartości rzeźnej i jakości mięsa tuczników ze skupu letniego 2002 r. Rocz-Inst. Przem. Mięs. i TŁ 40, 5-11.
4.BORZUTA K„ JANISZEWSKI P., TRATWALZ., WAJDA S„ GRZEŚKOWIAK E„ LISIAK D., STRZELECKI J., 2007 - Efektywność produkcji świń mieszańców czterorasowych bez udziału rasy pietrain. Roczn. Inst. Przem. Mięs. i TŁ 45, 2, 7-16.
5.FLOROWSKI T., PISULA A., BUCZYŃSKI J.T., ORZECHOWSKA B„ 2006 - Częstotliwość występowania wad jakości mięsa świń różnych ras hodowanych w Polsce. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 2, nr 2, 91-97.
6.GRZEŚKOWIAK E., BORZUTA K„ STRZELECKI J„ LISIAK D„ 2004 - Badania wpływu dodatku APC na wartość rzeźną i jakość tłuszczu tuczników czterorasowych. Roczn. Inst. Przem. Mięs. i Tł. 41, 85-93.
7.GRZEŚKOWIAK E., ZAJĄC T„ BORZUTA K„ ZAJĄC P., TRATWAL Z., LISIAK D., STRZELECKI J., 2008 - Badania wpływu dodatku do paszy świń preparatu z oleju nasion lnu na wartość rzeźną tusz oraz jakość mięsa i tłuszczu. Roczn. Inst. Przem. Mięs. i TŁ 2, 7-20.
8.KOĆWIN-PODSIADŁA M„ KRZĘCIO E., SIECZKOWSKA H„ ZYBERT A., ANTOSIK K, KURYŁ J„ ŁYCZYŃSKI A., 2005 - Efekt genu RYR1 w zakresie cech użytkowości rzeźnej i jakości mięsa tuczników mieszańców z udziałem rasy pietrain. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 1, nr 3, 447-456.
9.KOĆWIN-PODSIADŁA M„ SIECZKOWSKA H„ ZYBERT A., KRZĘCIO E„ ANTOSIK K, ŁYCZYŃSKI A., MISZCZUK B., 2004 - Physico-chemical and technological parameters of meat Fo generation imported from Denmark. Animal Science Papers and Reports, vol. 22, Supplement 3, 153-159.
10.KRZĘCIO E„ ANTOSIK K., KOĆWIN-PODSIADŁA M„ ZYBERT A., SIECZKOWSKA H., KURYŁ J., ŁYCZYŃSKI A., 2004 - Quality and technological value of meat from porkers of six genetic groups as related to RYR1 gene. Animal Science Papers and Reports, vol. 22, Suppl. 3, 19-30.
11.KSOBIAK S., RAK B„ JANKOWIAK H., 2005 - Porównanie cech jakości tusz i mięsa tuczników ras białych i ich mieszańców z udziałem rasy pietrain. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 1, nr 2, 367-372.
12.KURYŁ J., 1998 - Geny oddziałujące na jakość tuszy i mięsa świń. Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny, 8, 9-17.
13.POLSKA NORMA PN-86/A-82002. Wieprzowina, części zasadnicze.
14.RÓŻYCKI M., 1998 - Doskonalenie wartości hodowlanej świń pod względem cech tucznych i rzeźnych. W: Genetyczne i środowiskowe aspekty intensyfikacji produkcji trzody chlewnej. Materiały Seminarium, Kraków 29-30 października 1998, Wyd. IZ Kraków.
16.STASIAK A., LECHOWSKI J„ KASPRZYK A., 2005 - Ocena krzyżowania świń rasy wielkiej białej polskiej, polskiej białej zwisłouchej i puławskiej. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 1, nr 3, 477-484.
17.STRZELECKI J„ LISIAK D„ BORYS A., BORZUTA K„ GRZEŚKOWIAK E„ ROGALSKI J., 2005 - Stan jakościowy mięsa wieprzowego z zaplecza surowcowego wybranych zakładów mięsnych. Roczn. Inst. Przem. Mięs. i Tl. 42/43, 91-97.
18.WŁODAWIEC P., KOĆWIN-PODSIADŁA M„ KRZĘCIO E„ 2006 - Analiza jakości surowca wieprzowego produkowanego w kooperacji z zakładami mniejszymi na przykładzie firmy Sokołów S.A. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 2, nr 4, 127--137.