PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2011 | 57 | 2 |
Tytuł artykułu

Technological characteristics of fruit as an average of 25 soft-flesh Capsicum spp. genotypes

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Charakterystyka technologiczna owoców form soft-flesh Capsicum spp. (średnia dla 25 genotypów)
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The research material used to evaluate the relationship between technological features of soft-flesh fruit involved the lines derived from the interspecific hybrid Capsicum frutescens L. x C. annuum L. The genotypes differed in their yielding, morphological features of fruit, technological efficiency and the content of capsaicinoids, which ranged from 20 to 770 and from 10 to 330 mg.kg-1, respectively, of capsaicin and dihydrocapsaicin in the pericarp, from 60 to 3870 and from 30 to 1550 mg.kg-1 in the puree produced as a result of mechanical separation of the soft tissue of the pericarp from the inedible parts (placenta, seeds, septa and the peel). There was found a negative correlation between the fruit average weight and length and the content of capsaicin in the pericarp and in the puree and for the capsaicinoids sum in the puree. The contents of the two compounds were positively correlated in each material researched, both when individual capsaicinoids were compared and when their sum was given.
PL
Materiałem badawczym użytym do oceny wzajemnych zależności między cechami technologicznymi owoców soft-flesh były linie wyprowadzone z mieszańca międzygatunkowego Capsicum frutescens L. x C. annuum L. Genotypy różniły się pod względem masy owoców uzyskanych z rośliny, cech morfologicznych owoców, wydajności technologicznej oraz zawartości kapsaicynoidów, która zawierała się w granicach od 20–770 i 10–330 mg.kg-1 , odpowiednio kapsaicyny i dihydrokapsaicyny w perykarpie, do 60–3870 i 30 –1550 mg.kg-1 w przecierze uzyskanym w wyniku mechanicznej separacji miękkiej tkanki perykarpu od części niejadalnych (łożysko, nasiona, przegrody i skórka). Stwierdzono ujemną korelację między średnią masą i długością owoców a zawartością kapsaicynoidów w perykarpie i w przecierze. Zawartości obydwu omawianych związków były dodatnio skorelowane w każdym z badanych materiałów, zarówno przy porównaniu indywidualnym każdego z kapsaicynoidów, jak też dla ich sumy.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
57
Numer
2
Opis fizyczny
p.38-44,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Genetics and Plant Biotechnology, University of Technology and Life Sciences, Bernardynska 6, 85-029 Bydgoszcz, Poland
Bibliografia
  • 1. Lippert L, Bergh BO, Smith PG. Gene list of the pepper. J Heredity 1965, 56:30-34.
  • 2. Rao GU, Paran I. Polygalacturonase: a candidate gene for the soft flesh and deciduous fruit mutation in Capsicum. Plant Molecular Biology 2003; 51:135-41.
  • 3. Contreras-Padilla M, Yiahia EM. Changes in Capsaicinoids during Development, Maturation, and Senescence of Chile Peppers and Relation with Peroxidase Activity. J Agric Food Chem 1998; 46:2075-9.
  • 4. Zewdie Y, Bosland PW. Evaluation of genotype, environment, and genotype-by- environment intera tion for capsaicinoids in Capsicum annuum L. Euphytica 2000; 111:185-90.
  • 5. Antonious GF, Berke T, Jarret RL. Pungency in Capsicum chinense: Variation among countries of origi . J Environ Sci Health, Part B 2009; 44:179-84.
  • 6. Ayuso MC, Bernalte JM, Lozano M, Garcia MI, Espinosade V, Perez MM, Hernandez MT, Somogyi N. Quality characteristics of different redpepper cultivars (Capsicum annuum L.) for hot paprika production. Eur Food Res Tech 2008; 227:557-63.
  • 7. Nowaczyk P, Nowaczyk L, Banach M, Król I. Differences of capsaicinoids kontent and paste of soft-flesh Capsicum spp. fruit. Folia Hort 2006; 18/2:99-103.
  • 8. Collins MD, Wasmund LM, Bosland PW. Improved Method for Quantifying Capsaicinoids in Capsicum Using High – performance Liquid Chromatography. HortScience 1995; 30,1:137-9.
  • 9. Nowaczyk P, Nowaczyk L. Technological performance of Capsicum frutescens L. x Capsicum annuum L. soft-flesh hybrid fruit.. In: K. Niemirowicz-Szczytt (ed.) Progress in Research on Capsicum & Eggplant. Warsaw University of Life Sciences Press 2007; 305-10.
  • 10. Antonious GF, Jarret RL. Screening Capsicum Accessions for Capsaicinoids Content. J Environ Sci Health Part B 2006; 41:717-29.
  • 11. Kurian AL, Starks AN. HPLC Analysis of Capsaicinoids extracted from whole orange habanero chili peppers. J Food Sci 2002; 67 3:956-962.
  • 12. Cisneros-Pineda O, Torres-Tapia LW, Gutierres-Pacheco LC, Contreras Martin F, Gonzales-Estrada T, Peraza-Sanchez SR. Capsaicinoids quantification in chilli peppers cultivated in the state of Yucatan, Mexico. Food Chem 2006; 104(4):1755-60.
  • 13. Kozukue N, Han JS, Kozukue E, Lee SJ, Kim JA, Lee KR, Levin C.E, Friedman M. Analysis of Eight Capsaicinoids in Peppers and Pepper-Containing Foods by High-Performance Liquid Chromatography and Liquid Chromatography-Mass Spectrometry. J Agric Food Chem 2005; 50:1188-91.
  • 14. Srinivasan K. Spices as influencers of body metabolism: an overview of three decades of research. Food Res Int 2005; 38:77-86.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-479ccc03-5199-4d92-9c59-eb954da41511
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.