PL
Określono wpływ herbicydów stosowanych w uprawie różnych odmian jęczmienia na akumulacją białka i skrobi w ziarnie jęczmienia odmian jarych i ozimych. Stwierdzono, że herbicydy Segal i Logran w największym stopniu wpływają na zróżnicowanie zawartości skrobi i białka w ziarnie jęczmienia jarych odmian browarnych i paszowych, powodując zmniejszenie zawartości skrobi oraz zwiększenie zawartości białka w ziarnie średnio o 1%. Mieszaniny herbicydów Izoguard 500 SC+Chwastox Trio 540 SL oraz Segal 65 WG+Arelon dyspersyjny 500 SC wpływały na zwiększenie zawartości białka i zmniejszenie zawartości skrobi w ziarnie jęczmienia odmian ozimych, zarówno browarnych jak i paszowych. Herbicydy Tercet, Chwastox Trio, Compal, F-1383, Puma Universal 069 EW+Granstar 75 WG, Arelon Super 61,5 WG, Dicuran 80 WP użyte w trakcie uprawy jęczmienia odmian browarnych i paszowych nie powodują jednoznacznych zmian zawartości białka i skrobi w ziarnie.
EN
The influence of herbicides used in the cultivation of different barley varieties on the protein and starch accumulation in barley grain of spring and winter varieties was determined. It was stated that Segal and Logran herbicides effect in the highest degree the differences in the contents of starch and protein in the barley grain of spring brewer and feeding varieties and this way cause the decreasing of starch contents and the increasing of protein contents in the grain, on average 1%. The mixtures of herbicides Izoguard 500 SC+Chwastox Trio 540 SL and Segal 65 WG+Arelon dispersed 500 SC influenced on the increasing of protein contents in the barley grain of winter varieties, as well brewing as feeding. The herbicides Tercet, Chwastox Trio, Compal, F-1383, Puma Universal 069 EW+Granstar 75 WG, Arelon Super 61,5 WG, Dicuran 80 WP used during the cultivation of brewing and feeding barley varieties don t cause distinct changes of protein and starch contents in the grain.