Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Omówiono najnowsze trendy „well-being" oraz „wellness" jako filozofie mające zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie, tj. propagujące prowadzenie higienicznego trybu życia, a więc przede wszystkim: stosowanie prawidłowo zróżnicowanej diety, nienadużywanie alkoholu i palenia papierosów oraz zapewnienie właściwej aktywności fizycznej.
The newest trends in „well-being" and „wellness" were introduced in this work. They were described as the philosophy assuring health and well-being, that is promoting healthy lifestyle by following well-balanced diet:, moderate alcohol intake and elimination of smoking cigarettes as well as regular excersise.
Słowa kluczowe
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Opis fizyczny
s.5-6,rys.,fot.,bibliogr.
Twórcy
autor
- Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
- [1] Cendrowski Z.: 2005. DEKALOG zdrowego stylu życia. Lider 7-8, s. 3-7.
- [2] Filipczuk A., Wrońska I.: 2004. Aktywność fizyczna i zachowania żywieniowe pacjentów jako elementy stylu życia. Pol. Med. Rodz. 6,1, 530-535.
- [3] Kiełbasiewicz-Drozdowska I., Pluta B., Wiza A.: 2005. Prozdrowotny styl życia w samoocenie studentów. Cześć I. Ocena zachowań prozdrowotnych. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin - Polonia, Sekcja D, t. 60, 16 (S), 385-388.
- [4] Ostrowska A.: 1999. Prozdrowotne style życia, [w: ] A. Ostrowska (red.): Styl życia a zdrowie. IFiS PAN, Warszawa, s. 13.
- [5] www.sodexho.pl/pipl/uslugi/UZ/WellBeing/WellBeing.asp
- [6] Walkowiak M.: 2006. Tłuszcz nośnikiem smaku. Trendy Food 3,16, 39.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-451f817f-c5b7-4953-88cc-cc7d09920619