PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 50 | 3 |
Tytuł artykułu

Podatność odmian pszenżyta ozimego uprawianego w Porejestrowym Doświadczalnictwie Odmianowym COBORU na szkodniki zbożowe

Warianty tytułu
EN
Susceptibility of winter triticale varieties cultivated in post-registration experiments of COBORU – cereal pests
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The aim of the research was to identify the extent of winter triticale colonization by most frequently occurring pests. The object of investigation were winter triticale varieties recommended for the cultivation each year in Wielkopolskie voivodeship, based on the List of Recommended Varieties (LZO) on the territory of voivodeships. Among the recommended varieties of winter triticale the best resistance to the colonization and injuries by phytophages (beetles and larvae of Oulema, Sitobion avenae, Agromyza spp., Cerodontha spp.) have the varieties: Witon and Pawo. They are somewhat more susceptible to colonizing by Eurygaster sp. and Aelia sp. Levels of nitrogen fertilization have a significant influence on the extent of colonization by agrophages, and less significant influence on caused damage, because of a high influence of weather conditions and occurring beneficial entomofauna.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
50
Numer
3
Opis fizyczny
s.1220-1226,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Polowa Stacja Doświadczalna Winna Góra 13, 63-013 Szlachcin
Bibliografia
  • Gacek E. 2009. Listy zalecanych do uprawy odmian na obszarze województw. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Program Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego, s. 4.
  • Jasińska Z., Kotecki A. 2003. Pszenżyto. s. 155–181. W: „Szczegółowa Uprawa Roślin” (Z. Jasińska, A. Kotecki, red.). Wyd. II, T. I, Wyd. AR, Wrocław.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.dl-catalog-43f76b1e-befe-41e7-b1c3-a53d9b498e92
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.