Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. J. Aleksandrowicza, Warszawa
Bibliografia
B. Bułhak-Jachymczyk, E. Chabros, J. Charzewska, Normy żywienia człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
A. L. Perrier pomoże Ci potwierdzić wysoką klasę. Przegląd Gastronomiczny nr 6/1996.
К Błońska, M. Kozłowska, Czy wiesz, co jesz? Poradnik konsumenta. Wydawnictwo Publikat 2010.
Butelkowane wody stołowe: BN-90/9567-08, z 28 lutego 1990 r.
A. Colbin, Odżywianie a zdrowie. Książka i Wiedza., Warszawa l986.
Definicje wód mineralnych: http://mineralne.pgi.gov. pl/?page=14.
J. Dowgiałło, I. Karski, I. Potocki, Geologia surowców balneologicznych. Wydawnictwo Geologiczne, Warszawa 1969.
Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych, Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z 26 czerwca 2009 L 164/45.
B. Goczał, Lać wodę trzeba umieć. Media i Marketing Polska, nr 16,07/08-2010.
Hauptversammlung Deutscher Nahrungsmittelchemiker: http://www.springerlink.com/content/j7313 25u653260w7.
Instytut Europejski: www.uniaeuropejska.net.pl. S. A. Kleczkowski et al., Słownik hydrogeologiczny, MOSZNiL - Wydawnictwo TRIO, Warszawa j 1997.
T. Latour, Uwarunkowania i zakres zmian w terminologii i klasyfikacji wód butelkowanych w Polsce. Źródło. Wody Mineralne i Napoje, nr 4/2010.
T. Latour, Wymagania jakościowe stosowane w ocenie naturalnych wód mineralnych. Butelkowane wody ; mineralne Polski. Izba Gospodarcza „Uzdrowiska Polskie'" i Hydrogeo, Wrocław 1993.
Les Stations ďeaux minérales et les stations sanitaires de la Suisse et des Vosgues. Publications de la Societě Francaise d'Hygiene, Georges Carré, Éditeur. Paris 1889.
J. Mirek, Jak konsumenci postrzegają poszczególne rodzaje wód butelkowanych, Źródło. Wody Mineralne i Napoje, nr 3/2009.
K. Pasternak, Biopierwiastki w praktyce medycznej. Akademia Medyczna w Lublinie 2000.
I. Ponikowska et al.. Medycyna uzdrowiskowa j w zarysie. WATEX'S, Warszawa 1995.Program „Woda dla zdrowia": www.wodadlazdrowia.pl.
W. Respondek, I. Traczyk,. Wody mineralne jako źródło wybranych składników mineralnych w diecie. Standardy Medyczne nr 1/2007.
С Rozporządzenie MZ z 31 marca 2011 r. Dz. U. nr 85 poz. 466.
Rozporządzenie MZ z z 27 grudnia 2000 r. Dz. U. nr 4 poz. 38.
Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz. U. nr 171, poz. 1225.
Ustawa z 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw. Dz.U. 2010, nr 21, poz. 105.